Press "Enter" to skip to content

El president Quim Torra no demanarà l’acta als diputats suspesos per Pablo Llarena

Puntuació dels lectors

El president Quim Torra, que ha comparegut aquest dimecres des d’Edimburg costat de l’advocat Aamer Anwar, durant la roda de premsa, ha reclamat una via escocesa per a Catalunya i ha afirmat que mentre hi hagi presos i exiliats no hi haurà normalitat, en referència al desglaç de les relacions amb el Govern de Pedro Sánchez.

Després de la suspensió dels diputats amb la interlocutòria de Llarena feta pública aquest dimarts, un dia després de la seva visita a Madrid, ha assenyalat que “la separació de poders a Espanya és un mite” i ha qualificat d'”indecent” la suspensió. “La resposta la donarà el Parlament, que és qui ha de defensar la seva sobirania”, ha remarcat i ha insistit que no demanaran a cap diputat que renunciï a l’acta, com va revelar aquest dimarts el seu grup parlamentari.

Sobre la seva trobada a la Moncloa amb Sánchez, El President Torra ha valorat que va ser una “reunió sincera” que “va situar el punt en què estem”. “És un conflicte polític que es resol políticament”, ha insistit i ha opinat que situació per al conflicte entre Catalunya i Espanya requereix reunions bilaterals”. A més, ha explicat que es va constatar que el president i el president defensa “dos projectes allunyats”. “Partim del referèndum de l’1-O i de la declaració de la república i el PSOE de la Constitució i la llei”, ha detallat.

Torra ha aprofitat la compareixença davant els mitjans britànics i espanyols que estaven presents per reclamar al Govern que sigui capaç de donar una resposta política a la situació catalana i ha reiterat que la reunió de dilluns “és un bon primer pas perquè la qüestió catalana estigui on havia d’estar, en un debat polític”. “Hi va haver reconeixement institucional i dels projectes, per això la relació bilateral és l’única manera de resoldre la qüestió”, ha comentat.

El president, que es reunirà aquesta tarda amb la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, i amb polítics escocesos, ha dit que Catalunya pot “aprendre molt” de com el govern escocès està gestionant un segon referèndum i debatrà amb els dirigents escocesos sobre el suport que poden donar a Catalunya. El President Torra també es reuneix aquesta tarda altres partits escocesos, com els laboristes o els verds.

El líder català assumeix que el punt de partida de Catalunya i Escòcia és el mateix, perquè totes dues es troben a Europa i en processos d’autodeterminació que volen resoldre de forma pacífica i democràtica. “La solució és votar”, ha repetit diverses vegades, després d’apuntar que la meitat de la societat catalana vol la independència.

Ponsatí, per la seva banda, ha valorat que a Espanya “els seus drets humans no estan amenaçats, sinó destruïts” i que hi ha “risc de violació dels seus drets”.

Torra ha viatjat aquest dimarts a la tarda a Escòcia, on ha mantingut una trobada amb l’exconsellera d’Ensenyament i el seu advocat, que va estar la setmana passada a Catalunya. “Guanyarem la llibertat, a Catalunya, des d’Escòcia, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i on faci falta”, ha apuntat aquest dimarts en un tuit el president de la Generalitat després d’arribar a Escòcia.

Foto: El PresidentTorra, Anwar i Clara Ponsatí durant la roda de premsa (Andy Buchanan / AFP)

Comentaris
COMPARTEIX !
Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser