Press "Enter" to skip to content

Argentina aprova una llei que converteix en donants d’òrgans a tots els majors d’edat

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
4Shares

La Cambra de Diputats va sancionar per unanimitat el projecte de “llei Justina”, que marca un abans i un després en la donació d’òrgans a l’Argentina. A partir d’aquesta llei totes les persones són donants d’òrgans, llevat que hagin expressat la seva voluntat contrària.

La llei va ser sancionada per 202 vots a favor, sense abstencions. Va ser el final d’una sessió emotiva, que va acabar amb tots els diputats aplaudint de peu.

El projecte, del senador Joan Carles Marí, havia estat aprovat al Senat per unanimitat el 30 de maig. En Diputats no va necessitar discussió. Amb ple consens es va votar la llei que va adoptar el nom de Justina El Cane, la nena de 12 anys que va morir l’any passat, el 22 de novembre, per no rebre un trasplantament de cor a temps. Com va passar al Senat, els pares de Justina, Ezequiel i Paola, també els seus germans i avis, van seguir totes les alternatives, presents al recinte -al costat del senador Marí-, amb profunda emoció.

La nova llei regula les activitats vinculades a l’obtenció i utilització d’òrgans, teixits i cèl·lules d’origen humà en l’Argentina. Preveu que els establiments de salut habilitats per fer trasplantaments comptin amb serveis destinats a la donació, que permetran detectar, avaluar i tractar al donant.

La llei, que modifica la normativa anterior, estableix la donació creuada en el cas de trasplantament de ronyó (amb donant viu). També explicita que podrà realitzar l’ablació d’òrgans i / o teixits, a tota persona capaç major de 18 anys, que no hagi deixat constància expressa d’oposició al fet que després de la seva mort es realitzi l’extracció d’aquests.

Els discursos van ser emotius al recinte i van aflorar fins i tot situacions personals dramàtiques com la del diputat peronista, Pablo Kosiner. “De vegades en política no és recomanable autorreferenciarse. Però en aquest cas és per aclarir. Els que hem perdut un fill solem parlar en present, aquesta llei podria denominar-se també llei Juan Pablo, vaig perdre a Juan Pablo el 2011 esperant a l’Hospital Italià un trasplantament. Mai vaig imaginar que les circumstàncies de la vida m’anaven a portar a aquesta situació. El desafiament d’aquesta llei és la presumpció de donació. Podria ser-hi (va assenyalar Kosiner des de la llotja) i compartir seient amb Graciela, la meva dona, al costat de Paola i Ezequiel “, els va parlar als pares de Justina. Juan Pablo Kosiner tenia 16 anys quan va morir.

Comentaris
Comparteix
4Shares

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
4Shares