Press "Enter" to skip to content

L’OCDE adverteix Espanya d’un estancament sense precedents dels salaris

Puntuació dels lectors

L’ocupació s’ha recuperat globalment en l’OCDE a nivells anteriors a la crisi econòmica, però no els salaris, que pateixen un estancament sense precedents que afecta en particular països com Grècia i Espanya i als treballadors precaris i que han passat per períodes d’atur .

L’informe anual de perspectives de l’ocupació publicat avui per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) adverteix a més que les ocupacions que s’estan creant no tenen la mateixa qualitat que els destruïts amb la recessió de fa un decenni.

El baix nivell de creixement de la productivitat (1,2% anual en els cinc últims exercicis, davant del 2,3% abans de la crisi) és un dels factors que explica aquest estancament salarial.

El ritme de progressió nominal dels salaris, de l’5,8% en el segon trimestre del 2007, abans de la crisi, va passar al 3,2% en l’últim trimestre de l’any passat.

Aquest fenomen no s’ha produït de forma homogènia, ja que les remuneracions de l’1% dels assalariats més afavorits han crescut a una cadència molt més elevada que la mitjana dels treballadors a temps complet, una tendència de llarg termini que es reforça.

A l’altre extrem de l’escala social, el percentatge de pobres entre la població en edat de treballar va pujar al 10,6% el 2015, enfront del 9,6% una dècada abans, en part perquè els que van perdre la feina han tingut una cobertura d’atur més deficient.

Menys d’un de cada tres reben subsidis i molts, en quedar sense aquesta cobertura, s’han vist obligats a acceptar llocs de pitjor qualitat i remuneració.

Espanya és un dels casos que millor il·lustren l’impacte de la inseguretat en l’ocupació sobre el salari. Si les remuneracions del conjunt dels treballadors s’haguessin comportat com les dels que han mantingut la seva ocupació des de 2007, els salaris reals haurien estat un 3,1% superiors a 2014.

Tot això malgrat que la taxa d’ocupació a la fi de 2017 va arribar al 61,7% de la població d’entre 15 i 74 anys, el que significa que hi havia més gent treballant que abans de la crisi. Aquest percentatge seguirà pujant per arribar al 62,1% en acabar 2018 i el 62,5% a finals de 2019.

Per a l’OCDE, aquesta creixent polarització del mercat laboral necessita una resposta sobretot en forma de sistemes de formació d’alta qualitat dirigits en particular a persones de baixa qualificació.

L’informe també analitza la bretxa salarial entre homes i dones, que tot i que ha disminuït, seguia sent el 39% de mitjana el 2015 en els seus països membres.

Bona part d’aquesta bretxa es genera en la primera part de la carrera professional, quan moltes dones dediquen més temps a la cura dels fills. Per corregir-ho, l’OCDE aconsella polítiques familiars i canvis com facilitar la flexibilitat en el temps de treball.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ofertas Depilación Láser