Press "Enter" to skip to content

El Suprem confirma el processament per rebel·lió contra els líders independentistes

Puntuació dels lectors

El Tribunal Suprem ha confirmat el processament per rebel·lió de quinze dels investigats en la causa sobre el «Procés» de Catalunya, entre ells l’expresident català Carles Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras. La Sala d’Apel·lacions de l’alt tribunal considera «prou raonable» qualificar els fets com a delicte de rebel·lió perquè va existir «un alçament» amb un ús «injust» del poder per aconseguir la independència de Catalunya al marge de la llei.

El tribunal afirma que els indicis disponibles en aquest moment processal permeten consideren que la qualificació d’un delicte de rebel·lió és “prou raonable” com per no descartar-la de manera absoluta. Els magistrats expliquen que el delicte de rebel·lió no exigeix ​​l’ús d’armes, ja que el sol fet que els autors hagin arribat a esgrimir, sense que calgui, que les hagin utilitzat, constitueix un element d’agreujament de la conducta descrita en el tipus bàsic, element que apareix recollit en el Codi Penal.

“No és desgavellat sostenir en aquest moment processal que hi ha un alçament quan les autoritats legítimes d’una comunitat autònoma, integrada com a part d’Espanya, decideixen, des de l’exercici del poder, derogar de fet la Constitució, l’Estatut que garanteix i regula el seu amplíssim autogovern, i la resta de l’ordenament jurídic que s’oposi als seus designis, substituint totes aquestes normes per altres emanades dels seus propis òrgans legislatius”.

Per a això, van negar, segons recull la sentència, l’autoritat de l’Estat “constituint-se en un poder polític absolutament autònom, utilitzant de manera injusta un poder que els va ser conferit amb altres i molt diferents finalitats”.

Insisteixen en la violència

L’acte justifica que de manera indiciària sí que pot parlar-se de rebel·lió perquè hi va haver violència. I la prova d’ells és que aquesta “es va exercir sobre les persones, com resulta del nombre de ferits; i sobre les coses, el que resulta valorable com a amenaça d’immediata violència contra les persones. També hi ha indicis, segons l’acte, que aquests actes tenien com a finalitat facilitar la celebració del referèndum com a pas indispensable, segons el pla, per a la declaració d’independència; els del 20 de setembre en tant que impedirien la confiscació de les urnes i d’altre material electoral, i els del dia 1 d’octubre en tant que impedien l’acció policial ordenada per evitar la celebració de la votació.

La Sala explica que els ciutadans poden manifestar-se en defensa d’un determinat projecte polític en exercici de la seva llibertat d’expressió però no poden alçar-se pública i tumultuàriament amb la finalitat d’impedir, per la força o fora de les vies legals l’aplicació de les lleis perquè en aquests casos la seva conducta pot ser constitutiva d’un delicte de sedició.

Comentaris
COMPARTEIX !
Ofertas Depilación Láser