Press "Enter" to skip to content

Rafael Catalá va signar la successió del ducat de Franco un dia abans de deixar el càrrec

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
552Shares

L’últim favor de la dreta espanyola a “Los Franco”

Carmen Martínez-Bordiú ja és la nova duquessa de Franco. Segons ha pogut confirmar ElConfidencial de fonts del Ministeri de Justícia, l’ordre de successió del ducat de Franco la va signar el passat 31 de maig el llavors ministre de Justícia Rafael Catalá i es va enviar al Butlletí Oficial de l’Estat per a la seva publicació el 4 de juny, tot i que aquest mitjà ha pogut comprovar que encara no ha aparegut.

 L’exministre va signar l’ordre de successió el mateix dia en què tenia lloc el debat de la moció de censura que va acabar en un fulminant canvi de Govern. Va ser de les últimes coses que va fer abans d’abandonar la seva cartera en el ministeri.

De no haver-ho fet, hi havia moltes probabilitats que el tràmit de la successió del polèmic ducat no s’hagués dut a terme mai. Aquesta setmana s’ha sabut que el Govern de Pedro Sánchez està estudiant reactivar l’exhumació de Francisco Franco del Valle dels Caiguts “en el termini més breu possible” i en virtut de la famosa Llei de Memòria Històrica de 2007. El ducat hagués entrat en el mateix paquet amb tota probabilitat.

Suprimir el ducat de Franco (potestat reservada a Felipe VI) o frenar la seva successió ha estat reivindicació habitual dels socialistes en els últims temps. La senadora socialista Fuensanta Lima va realitzar una apassionada intervenció a la cambra alta fa tan sols dos mesos sobre aquest assumpte. La senadora ha recordat al llavors ministre de Justícia que el dictador “va recompensar a 39 militars colpistes amb títols nobiliaris i que va atorgar a la seva filla un ducat per perpetuar el seu cognom”, el que ha qualificat d ‘ “indignant”. “El manteniment d’aquesta situació”, segons els socialistes, atemptava “contra la Memòria Històrica i contra la nostra democràcia”. “Em pregunto si en un altre país s’atorguen títols en nom de Pinochet o Hitler”, va recordar la senadora, que ha preguntat a Catalá directament: “Digueu-me com a demòcrata que va a fer un pas endavant paralitzant el procediment”.

Catalá havia anunciat que donaria suport a la successió

En aquell moment, el ministre Catalá ja va anunciar que donaria suport a la successió del títol perquè “no confereix cap privilegi” en tractar-se d’alguna cosa honorífic. I dit i fet. La nova ministra de Justícia, Dolors Delgado, es va trobar amb la successió ja signada i enviada al BOE. La successió d’un títol té lloc quan, havent mort el posseïdor legal del mateix, aquest queda vacant i un parent sol·licita la seva transmissió. La gestió es fa a través del Ministeri de Justícia, però la potestat és del Rei.

A l’abril, Esquerra Unida va enviar una gran quantitat de propostes tant a Felipe VI com al Ministeri de Justícia per intentar “frenar la successió del ducat de Franco, amb grandesa d’Espanya, i eliminar-lo definitivament”. El diputat i portaveu de Justícia al Congrés d’Esquerra Unida, Ricardo Sixto, detallava en el seu escrit que “la preservació d’aquest títol” era “un acte il·lícit, fins i tot penalment sancionable” i que suposava una evident “humiliació i menyspreu a les víctimes de la guerra i de la dictadura, incloses les de les persones desaparegudes forçosament “. Jaime Alfonsín, en nom del Rei, va respondre per carta a l’escrit de Ricardo Sixto: “La seva Majestat m’ha encarregat que, en nom seu, li agraeixi aquesta informació i li enviï una cordial salutació”.

L’assumpte del ducat ha estat polèmic des que morís Carmen Franco. La Fiscalia General de l’Estat va decidir arxivar a l’abril una petició que l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica li va fer arribar perquè impedís la renovació del ducat de Franco.

Cal recordar que en altres etapes socialistes no hi ha hagut intenció en permetre que els títols franquistes fossin transmesos als corresponents descendents. Només Francisco Camaño va decidir arxivar en un calaix les peticions de successió que li van anar arribant. Fins que el 2011 el va rellevar Alberto Ruiz-Gallardón i es va posar al dia ràpidament.

Font: Vanitis El Confidencial

Comentaris
Comparteix
552Shares
Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
552Shares