Press "Enter" to skip to content

Espanya va malgastar 80.000 milions en infraestructures i obres innecessàries entre 1995 i el 2016

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
0Shares

L’Administració General de l’Estat i les comunitats autònomes espanyoles han malgastat 80.000 milions d’euros de diners públics entre 1995 i 2016 en infraestructures, equipaments i obres que han resultat «innecessàries», segons l’Associació de Geògrafs d’Espanya (AGE). Així es posa de manifest en un estudi que publicarà el pròxim dia 15 a la seva pàgina web l’AGE i que ha estat realitzat per les universitats de Barcelona, ​​Girona, València, Cantàbria, Complutense de Madrid, Tenerife, Sevilla, Màlaga i Alacant, segons ha avançat el president nacional d’aquest col·lectiu, el catedràtic de la institució docent alacantina Jorge Olcina.

El president d’AGE ha assenyalat que es tracta d’actuacions «que no es van haver d’haver fet» perquè han mancat d’ús, com carreteres de titularitat estatal o autonòmica (entre elles algunes radials), aeroports, estacions de tren, dessalinitzadores o centres culturals, i que, a més, han patit quantiosos sobrecostos.

L’estudi, que no ha inclòs les dotacions finançades pels ajuntaments per la complexitat per a demanar aquestes xifres, reflecteix la multitud de «megaprojectes» que no han servit per objecte que es pretenia, i Olcina ha citat, en el cas de la Comunitat Valenciana, el traçat inicial del transvasament Xúquer-Vinalopó, que posteriorment es va variar tot i la inversió feta, i alguna planta dessalinitzadora que no ha arribat a usar-se. Olcina ha explicat que aquest estudi ha estat «molt voluntarista» per part d’equips de geògrafs de les universitats esmentades, ja que ha mancat d’ajuda econòmica de l’Estat i s’ha elaborat perquè els professionals van veure «la necessitat de fer-ho, encara que fos per amor a l’art ». D’aquesta manera, han buscat oferir a la societat les dades des del punt de vista acadèmic de la gestió de les administracions públiques per tal que, posteriorment, els ciutadans puguin prendre «decisions a l’hora d’anar a votar».

L’expert ha avançat la xifra del malbaratament de diners públics en aquestes dues dècades a Espanya durant la presentació pública del manifest «en defensa del territori. Davant els nous reptes del canvi global», que és una addenda al«Manifest per una nova cultura del territori», document que data del 2006 i que deu servir de guia per al desenvolupament urbà a Espanya. En aquesta actualització sobre l’esmentat document estratègic sobre els processos que afecten el territori, l’AGE i el Col·legi de Geògrafs demanen més «prudència» a les administracions públiques competents a l’hora del creixement urbà per a, entre altres aspectes, preservar la connectivitat ecològica i funcional, i adaptar l’espai geogràfic a l’efecte del procés del canvi climàtic.

Comentaris
Comparteix
0Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
0Shares