Press "Enter" to skip to content

El programa econòmic de Pedro Sánchez: Pujada d’impostos de 6.500 milions d’euros

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
124Shares

Sánchez vol posar en marxa una agenda social amb un Ingrés Mínim Vital. Per a això necessitarà elevar l’IRPF, l’Impost de Societats, la tributació de la banca, la de l’estalvi i la dels carburants. A diferència de la fallida investidura fa dos anys, Pedro Sánchez no compta amb un pacte de govern amb els diferents partits que li han donat suport i no està clar el marge d’actuació que tindrà amb els Pressupostos actuals ja elaborats i una debilitat parlamentària. No obstant això, els seus pressupostos alternatius, elaborats el passat mes d’abril, donen bon compte del seu full de ruta econòmica de cara als pròxims mesos a la Moncloa, i anticiparien una pujada d’impostos per valor de 6.500 milions d’euros per finançar un fort increment de la despesa social, de fins a 10.000 milions d’euros. Amb tot això, el PSOE s’ha fixat l’objectiu que el pes de l’Estat (i la recaptació) arribi al 42% del PIB en el llarg termini, en lloc del 38% que s’havia marcat com a referència l’anterior Govern. A més, Sánchez defensa recentralitzar la negociació col·lectiva per pressionar els salaris a l’alça i ampliar l’estructura ministerial.

Pujada de l’IRPF fins al 52%

Fa dos mesos, el nou president del Govern va parlar de crear un tipus impositiu nou en l’Impost de la Renda, a partir dels 150.000 euros d’ingressos anuals. Tots els diners que excedeixi d’aquesta quantitat començarà a tributar al 26,5% en el tram estatal, quatre punts més que en l’actualitat. Amb això, el tipus màxim de l’IRPF tornaria a aconseguir el 52% a Astúries, Andalusia i Catalunya.

Pujada dels impostos de les rendes del capital

Impost de Societats

El gruix de l’augment de la recaptació es concentrarà sobre les empreses, a les quals Sánchez pretén gravar amb 4.000 milions d’euros més. Una pujada de la pressió fiscal mitjana del 17,3% en l’Impost de Societats. Per a això, proposen un tipus mínim del 15% sobre el resultat comptable de les multinacionals i un impost sobre beneficis desviats a tercers països.

Gravamen del 8% a la banca

Els socialistes pretenen aprovar també un gravamen extra a la banca per valor del 8% de la base imputable de l’Impost de Societats de la banca, és a dir sense possibilitat d’aplicar deduccions. Amb aquests ingressos, es podria finançar part del dèficit de la Seguretat Social, de 18.800 milions d’euros.

Pujada dels impostos al gasoil

El programa de Sánchez pretén equiparar la tributació del gasoil a la de la gasolina, el que implicaria la recaptació de 600 milions d’euros més a l’any. Malgrat això, també suposaria una garrotada per l’àmplia majoria dels conductors, que acabarien pagant 9,55 cèntims més per cada litre de dièsel. I això seria complicat de fer en un moment en què els preus dels carburants ja acumulen una escalada d’altres 10 cèntims des de principi d’any.

Prioritat al conveni de sector

El líder del PSOE va descartar derogar la reforma laboral, ja que això podria provocar una forta pujada dels costos salarials i, fins i tot, una allau d’acomiadaments abans de la retirada de la norma. No obstant això, Sánchez i alguns dels seus aliats si que pretenen recentralitzar la negociació col·lectiva, perquè el conveni d’empresa deixi de tenir primacia sobre el de sector. D’aquesta manera, s’eviten els despenjats que moltes empreses utilitzen per rebaixar els salaris i es pressiona a l’alça sobre els sous. Tanmateix, això també pot provocar la fallida de les empreses que no siguin viables amb el salari del conveni de sector.

Pensions

Sánchez ha estat molt insistent amb la necessitat d’actualitzar les pensions amb l’IPC. Si el seu Govern es manté en els pròxims anys, és probable que mantingui aquesta política, tot i que la pujada dels preus del petroli elevaria el cost. A més, també podria tornar a ajornar l’entrada en vigor del Factor de Sostenibilitat.

Lluita contra el frau

El nou president espanyol aposta per tindre altres 1.500 milions d’euros a través de la lluita contra el frau fiscal i el compliment voluntari. En això, s’inclou també l’obligació de les grans empreses de revelar els mecanismes de planificació fiscal agressiva.2.500 milions en estalvi públic D’altra banda, la bretxa entre les noves despeses i els ingressos es cobrirà amb un estalvi públic per valor de 2.500 milions d’euros. Tot i que el pla de Sánchez no detalla com es produiran aquests estalvis, deixa la porta oberta a una central de compres i a limitar les desgravacions en els plans de pensions. Si el límit màxim a la desgravació es reduís de 8.000 a 4.000 euros anuals, l’Estat s’estalviaria 1.500 milions d’euros.

Comentaris
Comparteix
124Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
124Shares