Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

L’Ibex 35 perd un 6,1% en una setmana arrossegat per la banca i el deute espanyol

Comparteix
195Shares

La incertesa política torna a arrossegar als mercats.

Les primes de risc d’Itàlia i Espanya es disparen i s’enfonsen a la banca. L’Ibex ha perdut un 2,49% en la seva cinquena sessió de caigudes fins als 9.521,30 punts i acumula ja un descens del 6,1% en una setmana.

La inestabilitat política a Itàlia i Espanya segueix provocant una allau de vendes en els mercats tant de bons com d’accions. L’Ibex encadena cinc sessions a la baixa en què s’ha deixat un 6,1% i ha tancat en negatiu en deu de les 12 últimes sessions. El selectiu espanyol ha tancat en 9.521,30 punts i s’acosta als mínims de l’any.La incertesa política i la major aversió al risc han accelerat les desinversions en els bancs, el sector de més pes en l’Ibex. Santander i Bankinter van caure ahir més d’un 2%. Però el correctiu s’ha agreujat avui en el sector amb la caiguda del preu dels bons. Sabadell s’ha desplomat un 6,82% i Santander, un 5,43%. Bankia ha retallat un 5,20%; CaixaBank, un 4,65% i BBVA, un 4,17%. En les cinc últimes sessions els bancs de l’Ibex han perdut prop de 20.000 milions de capitalització.

El sector acapara tres de les quatre majors caigudes de l’índex selectiu des de principi d’any (només per darrere de Dia), i Bankia, BBVA i Santander superen els dobles dígits de pèrdues des de l’inici de 2018. Les tempestes polítiques i en el deute han estès el càstig a Mapfre. La cotització de l’asseguradora ha caigut un 4,01% i ha entrat en pèrdues en el que va d’any. El deteriorament en el mercat de deute ha elevat la pressió sobre les companyies de serveis públics, llastades igualment des de la setmana passada per la incertesa política. Després de les últimes caigudes sofertes, els analistes de Goldman Sachs han traslladat el seu suport a Red Eléctrica. La firma nord-americana ha retirat la seva recomanació de ‘vendre’ i ha elevat el seu potencial fins als 17 euros.

Tot i la millora del consell, Red Eléctrica no ha pogut evitar el corrent venedora i els seus títols s’han depreciat un 1,32%. Goldman també ha revisat el preu objectiu d’Enagás (-2,39%) i l’ha rebaixat fins als 22 euros, per sota dels 22,84 euros amb què ha tancat avui. L’aerolínia IAG ha ofert més resistència a les caigudes (-0,53%), i es manté prop dels 8 euros per acció, aprofitant la recent correcció en el preu del petroli. Tres pesos pesants de l’Ibex com Repsol (-0,13%), Inditex i Telefónica (-0,98%) han contribuït almenys a moderar els descensos. El gegant tèxtil ha retallat l’1,41% i manté els 28 euros per acció. L’espiral baixista de l’euro aquesta jugant a favor d’Inditex, que publicarà els seus resultats en dues setmanes. Els analistes de Kepler veuen marge per a noves pujades, en ajustar el seu preu objectiu a 30,3 euros per acció.

Prima de risc

A l’igual que en sessions anteriors, un factor clau en l’evolució de la borsa espanyola ha tornat a ser el comportament del deute públic. Les alertes que generen altres eleccions a Itàlia i el nou escenari d’inestabilitat política a Espanya han accelerat la desbandada en el deute perifèric. A Espanya, la prima de risc es va disparar ahir des dels 98 punts bàsics a què va baixar en l’obertura fins als 118 punts. Les vendes van elevar la rendibilitat exigida al seu bo a deu anys fins a l’1,5%, amb els inversors pendents de la tramitació de la moció de censura i de la debilitat dels suports per a la continuïtat del Govern de Mariano Rajoy. En la sessió d’avui la prima de risc ha pujat fins a superar els 130 punts bàsics, tot i que ha arribat a marcar nous màxims per sobre dels 140 punts.

Comentaris
Comparteix
195Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Comments are closed.

195Shares