Press "Enter" to skip to content

La prima de risc d’Espanya es duplica en dues setmanes i es disparen totes les alarmes

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
535Shares
Puntuació dels lectors

La desbandada continua en el deute perif√®ric, i la prima de risc d’Espanya es duplica en dues setmanes, des dels 70 fins als 140 punts.

Els inversors tornen a marcar dist√†ncies entre mercats ‘core’ i mercats perif√®rics. L’aversi√≥ al risc s’ha disparat en les √ļltimes setmanes, i el principal element desestabilitzador ha estat, un cop m√©s, la pol√≠tica.

L’any passat, un cop celebrades les crucials eleccions a Alemanya ia Fran√ßa, les firmes d’inversi√≥ van celebrar el replegament de les alertes pol√≠tiques en els mercats financers europeus. Els triomfs de Merkel i Macron van dissipar els pitjors escenaris previstos. En els seus informes per 2018 apostaven per una menor incid√®ncia dels factors pol√≠tics a Europa, amb l’excepci√≥, en tot cas, d’It√†lia.

Prima de risc Espanya

La major economia perif√®rica va liderar un rebrot de les alertes pol√≠tiques que, en les √ļltimes jornades, s’ha agreujat amb l’evoluci√≥ dels esdeveniments en la segona major economia perif√®rica, Espanya. La moci√≥ de censura presentada pel PSOE i la creixent pressi√≥ de Ciutadans per a la convocat√≤ria d’eleccions posen contra les cordes el Govern de Mariano Rajoy. La incertesa pol√≠tica es dispara, i en paral¬∑lel, es multipliquen tamb√© les vendes de deute p√ļblic espanyol. La prima de risc cotitzava fa un mes en els 66 punts b√†sics, en zona de m√≠nims des de 2010, i se situava en els 72 punts el passat 14 de maig. Fins divendres passat, abans de la moci√≥ de censura, resistia per sota dels 100 punts. En la sessi√≥ d’avui la desbandada en el deute espanyol dispara la prima fins als 145 punts b√†sics, per sobre dels m√†xims que va aconseguir en les primeres jornades del passat mes d’octubre, en ple recrudesc√®ncia de la tensi√≥ pel conflicte independentista a Catalunya.

El deteriorament en la prima de risc s’ha disparat des del passat divendres, coincidint amb la moci√≥ de censura del PSOE, quan va arribar la barrera dels 100 punts per primera vegada des de comen√ßaments de l’any. L’augment en la prima de reg es deu tant a les vendes sofertes pel deute espanyol com a les inversions que van al deute alemany a la recerca de refugi. L’inter√®s exigit al bo espanyol a deu anys, que evoluciona de manera inversa al seu preu, escala per sobre de l’1,7%. Amb la conquesta d’aquests nivells esborra ia tot el que havia guanyat des de l’inici de l’any. Fa un mes resistia per sota de l’1,3%. Els recels que genera la situaci√≥ pol√≠tica a It√†lia ia Espanya tornen a reactivar la gana pel deute m√©s segura de l’eurozona. L’inter√®s del bund alemany s’ha desinflat m√©s de 20 punts b√†sics en nom√©s quatre jornades. En la sessi√≥ d’avui baixa fins al 0,25%, m√©s a prop de nou dels ‘tipus zero’.

Italia

Los m√≠nims que registra la rendibilitat del bund alemany eleva la pressi√≥ sobre la prima de risc d’It√†lia. La desbandada del seu deute continua, i l’inter√®s exigit al seu bo a deu anys ha arribat a la barrera del 3%. La prima de risc d’It√†lia assoleix nous m√†xims per sobre dels 280 punts b√†sics, molt lluny dels 113 punts amb qu√® cotitzava a finals del passat mes d’abril. El temor que generen les perspectives de cara a les noves eleccions que se celebraran a It√†lia, entre setembre i comen√ßaments del any vinent, pesa com una llosa en l’√†nim dels inversors, tal com es reflecteix en l’onada de vendes que est√† assotant sobretot al deute a m√©s curt termini. La desconfian√ßa sobre el rumb pol√≠tic i econ√≤mic d’It√†lia a mig termini ha disparat la rendibilitat exigida al bo a dos anys d’It√†lia a la vora del 2%, en els seus m√†xims des de l’any 2013. Els analistes temen un major auge encara dels partits populistes i euroesc√®ptics davant la possibilitat que el Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord acudeixin en coalici√≥ a les pr√≤ximes eleccions, com a resposta al rebuig a la seva proposta de Govern. Un suport majoritari a aquestes forces podria posa en escac al conjunt de l’eurozona.

Portugal

L’efecte contagi arriba de ple a Portugal, malgrat la menor inestabilitat pol√≠tica al pa√≠s lusit√†. L’aversi√≥ al risc refor√ßa el perfil m√©s defensiu dels inversors, i les vendes eleven la rendibilitat exigida al seu bo a deu anys a la vora del 2,3%. El resultat d’aquest increment s√≥n nous m√†xims durant la sessi√≥ d’avui la seva prima de risc per sobre dels 200 punts b√†sics. Fa nom√©s un mes, a finals d’abril, es va quedar a les portes de baixar dels 100 punts, amb m√≠nims inferiors als 105 punts.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
535Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser
535Shares