Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

La prima de risc d’Espanya es duplica en dues setmanes i es disparen totes les alarmes

Comparteix
535Shares

La desbandada continua en el deute perifèric, i la prima de risc d’Espanya es duplica en dues setmanes, des dels 70 fins als 140 punts.

Els inversors tornen a marcar distàncies entre mercats ‘core’ i mercats perifèrics. L’aversió al risc s’ha disparat en les últimes setmanes, i el principal element desestabilitzador ha estat, un cop més, la política.

L’any passat, un cop celebrades les crucials eleccions a Alemanya ia França, les firmes d’inversió van celebrar el replegament de les alertes polítiques en els mercats financers europeus. Els triomfs de Merkel i Macron van dissipar els pitjors escenaris previstos. En els seus informes per 2018 apostaven per una menor incidència dels factors polítics a Europa, amb l’excepció, en tot cas, d’Itàlia.

Prima de risc Espanya

La major economia perifèrica va liderar un rebrot de les alertes polítiques que, en les últimes jornades, s’ha agreujat amb l’evolució dels esdeveniments en la segona major economia perifèrica, Espanya. La moció de censura presentada pel PSOE i la creixent pressió de Ciutadans per a la convocatòria d’eleccions posen contra les cordes el Govern de Mariano Rajoy. La incertesa política es dispara, i en paral·lel, es multipliquen també les vendes de deute públic espanyol. La prima de risc cotitzava fa un mes en els 66 punts bàsics, en zona de mínims des de 2010, i se situava en els 72 punts el passat 14 de maig. Fins divendres passat, abans de la moció de censura, resistia per sota dels 100 punts. En la sessió d’avui la desbandada en el deute espanyol dispara la prima fins als 145 punts bàsics, per sobre dels màxims que va aconseguir en les primeres jornades del passat mes d’octubre, en ple recrudescència de la tensió pel conflicte independentista a Catalunya.

El deteriorament en la prima de risc s’ha disparat des del passat divendres, coincidint amb la moció de censura del PSOE, quan va arribar la barrera dels 100 punts per primera vegada des de començaments de l’any. L’augment en la prima de reg es deu tant a les vendes sofertes pel deute espanyol com a les inversions que van al deute alemany a la recerca de refugi. L’interès exigit al bo espanyol a deu anys, que evoluciona de manera inversa al seu preu, escala per sobre de l’1,7%. Amb la conquesta d’aquests nivells esborra ia tot el que havia guanyat des de l’inici de l’any. Fa un mes resistia per sota de l’1,3%. Els recels que genera la situació política a Itàlia ia Espanya tornen a reactivar la gana pel deute més segura de l’eurozona. L’interès del bund alemany s’ha desinflat més de 20 punts bàsics en només quatre jornades. En la sessió d’avui baixa fins al 0,25%, més a prop de nou dels ‘tipus zero’.

Italia

Los mínims que registra la rendibilitat del bund alemany eleva la pressió sobre la prima de risc d’Itàlia. La desbandada del seu deute continua, i l’interès exigit al seu bo a deu anys ha arribat a la barrera del 3%. La prima de risc d’Itàlia assoleix nous màxims per sobre dels 280 punts bàsics, molt lluny dels 113 punts amb què cotitzava a finals del passat mes d’abril. El temor que generen les perspectives de cara a les noves eleccions que se celebraran a Itàlia, entre setembre i començaments del any vinent, pesa com una llosa en l’ànim dels inversors, tal com es reflecteix en l’onada de vendes que està assotant sobretot al deute a més curt termini. La desconfiança sobre el rumb polític i econòmic d’Itàlia a mig termini ha disparat la rendibilitat exigida al bo a dos anys d’Itàlia a la vora del 2%, en els seus màxims des de l’any 2013. Els analistes temen un major auge encara dels partits populistes i euroescèptics davant la possibilitat que el Moviment Cinc Estrelles i la Lliga Nord acudeixin en coalició a les pròximes eleccions, com a resposta al rebuig a la seva proposta de Govern. Un suport majoritari a aquestes forces podria posa en escac al conjunt de l’eurozona.

Portugal

L’efecte contagi arriba de ple a Portugal, malgrat la menor inestabilitat política al país lusità. L’aversió al risc reforça el perfil més defensiu dels inversors, i les vendes eleven la rendibilitat exigida al seu bo a deu anys a la vora del 2,3%. El resultat d’aquest increment són nous màxims durant la sessió d’avui la seva prima de risc per sobre dels 200 punts bàsics. Fa només un mes, a finals d’abril, es va quedar a les portes de baixar dels 100 punts, amb mínims inferiors als 105 punts.

Comentaris
Comparteix
535Shares
Segueix-nos!

Comments are closed.

535Shares