Press "Enter" to skip to content

La caiguda lliure de la banca espanyola enfonsa l’Íbex-35

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
431Shares
Puntuació dels lectors

La política torna a desestabilitzar els mercats. L’aversió al risc agreuja les vendes a Itàlia i Espanya. El Mib italià es desinfla de nou, i la garrotada als bancs augmenta el correctiu en un Ibex que frega el seu pitjor sessió de l’any. Les primes de risc continuen sense fre, amb nous màxims de l’any, mentre que l’euro es replega a mínims des de finals de l’any passat. La Borsa espanyola continua sense trobar suports, ni interns ni externs, que permetin l’Íbex tallar el correctiu sofert en les quatre sessions anteriors.

En aquest període, marcat per la inestabilitat política a Itàlia ia Espanya, l’índex selectiu espanyol s’ha deixat un 3,7%. El revés ha allunyat l’Íbex de la barrera dels 10.000 punts. En la sessió d’avui no només continua el càstig. Les vendes s’acceleren fins a arribar per moments el 3%, i l’Ibex, camí de la seva cinquena caiguda, registra mínims per sota dels 9.500 punts.

La incertesa política i la major aversió al risc han accelerat les desinversions en els bancs. Santander i Bankinter van caure ahir més d’un 2%. Però el correctiu s’agreuja en el sector, amb pèrdues que han arribat fins i tot el 6% en pesos pesants com Santander. En les cinc últimes sessions els bancs de l’Ibex han perdut prop de 20.000 milions de capitalització. El sector acapara tres de les quatre majors caigudes de l’índex selectiu en el que va d’any. Bankia, BBVA i Santander superen els dobles dígits de pèrdues des de l’inici de 2018. El deteriorament en el mercat de deute eleva la pressió sobre les companyies de serveis públics, llastades igualment des de la setmana passada per la incertesa política.

Després de les últimes caigudes sofertes, els analistes de Goldman Sachs traslladen el seu suport a Red Eléctrica, fins ahir el quart pitjor valor de l’IBEX en 2018. La firma nord-americana retira la seva recomanació de ‘vendre’ i eleva el seu potencial fins als 17 euros. Red Eléctrica es consolida avui entre els valors més ferms de la sessió a l’Ibex. Enagás, en canvi, destaca en els descensos. Goldman retalla el preu objectiu fins als 22 euros, per sota dels 23,40 euros amb què va tancar ahir. L’aerolínia IAG ofereix resistència a les caigudes, i es manté prop dels 8 euros per acció, aprofitant la recent correcció en el preu del petroli. Dos pesos pesants de l’Ibex com Inditex i Telefónica contribueixen a mínim a moderar els descensos. El gegant tèxtil manté els 28 euros per acció. L’espiral baixista de l’euro juga a favor d’Inditex, que publicarà els seus resultats en dues setmanes.

Primes d’risc

Al igual que en sessions anteriors, un factor clau en l’evolució de la borsa espanyola torna a ser el comportament del deute públic. Les alertes que generen altres eleccions a Itàlia i el nou escenari d’inestabilitat política a Espanya han accelerat la desbandada en el deute perifèric. A Espanya, la prima de risc es va disparar ahir des dels 98 punts bàsics a què va baixar en l’obertura fins als 118 punts. Les vendes van elevar la rendibilitat exigida al seu bo a deu anys fins a l’1,5%, amb els inversors pendents de la tramitació de la moció de censura i de la debilitat dels suports per a la continuïtat del Govern de Mariano Rajoy.

En la sessió d’avui la prima de risc arriba nous màxims per sobre dels 120 punts. A Itàlia la tempesta política que ha sacsejat el país en les últimes jornades ha agreujat en major mesura encara el deteriorament en el seu mercat de deute. En un mes la prima de risc s’ha duplicat amb escreix, en disparar-fins als 280 punts bàsics.

El Govern interí tecnòcrata neix ja amb els dies comptats, i amb els analistes en alerta davant el resultat que podrien oferir les eleccions que se celebraran entre setembre i començaments de l’any que a la tercera economia de l’eurozona. L’auge dels moviments populistes i euroescèptics a Itàlia s’estén a més les seves implicacions cap al conjunt de l’eurozona.

Euro / dólar

L’amenaça d’un futur Govern euroescèptic a Itàlia ha accentuat les caigudes de l’euro. La divisa comunitària baixa avui per primera vegada en l’any dels 1,16 dòlars. La inestabilitat política actual havia estat precedida en les setmanes prèvies de símptomes d’una desacceleració en l’economia de l’eurozona. El dòlar també registra màxims de l’any enfront de la lliura. La divisa britànica baixa dels 1,33 dòlars.

Borses europees

La debilitat en l’euro i en la lliura no és suficient estímul aquest cop per animar el rebot en les borses europees. Els números vermells cobren força, i especialment a la borsa de Milà. El Mib italià es desinfla fins a un 3%, un dia després de perdre un altre 2%. Totes les mirades a la Borsa de Milà, i la major part de les vendes, tornen a centrar-se en els bancs, els majors damnificats de la inestabilitat política a Itàlia i del sever deteriorament en el deute públic. La cotització del banc més gran del país, UniCredit, perd prop d’un 5% addicional. A la banca mitjana els descensos s’acosten per moments al 7%. A la Borsa de Londres la tornada a l’activitat ve marcat per la garrotada de Dixons Carphone. L’avís de revisió llançat per la companyia enfonsa la seva cotització prop d’un 30%. Les petrolieres i les mineres, al seu torn, acusen la correcció soferta des del passat divendres entre les commodities.

Commodities

El preu del petroli com a mínim aconsegueix aturar la correcció soferta en les últimes sessions. El barril de Brent intenta estabilitzar-se en els 75 dòlars, mentre que el barril tipus West Texas, de referència als EUA, s’acosta als 67 dòlars. La fortalesa del dòlar, a més, refreda la recerca de refugi en l’or. Tot i les turbulències que registren els mercats, el metall preciós se situa just per sota del llindar dels 1.300 dòlars l’unça.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
431Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser
431Shares