Press "Enter" to skip to content

El CGPJ evita que un jutge ‘molest’ per al PP decideixi els empresonaments del cas Gürtel

Puntuació dels lectors

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit no atendre la petició d’un dels tres jutges del tribunal que ha condemnat els principals protagonistes de la primera època d’activitats de la trama Gürtel, el progressista José Ricardo de Prada, per participar en la decisió final sobre els empresonaments d’avui. El magistrat, el criteri ha estat determinant per condemnar el PP per haver-se lucrat de la xarxa corrupta, havia sol·licitat participar en la decisió que determinarà si Luis Bárcenas, la seva dona Rosalía Iglesias i una altra desena de persones han d’ingressar ja mateix a la presó, tot i que ja no està habilitat per a això per haver estat designat per a un altre destí. El vot de qualitat de Lesmes ha estat decisiu. El vot de qualitat del president de l’òrgan, Carlos Lesmes, ha inclinat la balança i ha provocat que De Prada quedi fora.

La Comissió Permanent de l’òrgan de govern dels jutges va ajornar divendres la decisió i s’ha reunit de forma extraordinària aquest matí per resoldre la sol·licitud del magistrat de la Secció Segona de la sala penal de l’Audiència Nacional. El jutge De Prada reclamava, en concret, ser habilitat per a assistir a les compareixences en què la Fiscalia Anticorrupció demanarà revisar la llibertat dels condemnats. Després de ser apartat, el substituirà la presidenta de la Secció Maria José Rodríguez Duplá.

El CGPJ ha conclòs que “no procedeix en Dret” l’habilitació del magistrat, en base a un informe emès pels òrgans tècnics del CGPJ, avançat per El Confidencial, ha acordat de permetre estar al tribunal durant la decisió d’avui provocaria la seva intervenció en una actuació processal “per a la que no té jurisdicció, en no trobar-se en servei actiu en la carrera judicial”.

L’informe recorda que José Ricardo de Prada es troba en la situació administrativa de serveis especials en la Carrera Judicial des del passat 23 d’abril i mentre ocupi el càrrec de magistrat del Mecanisme Residual davant els tribunals internacionals de Nacions Unides, i que el passat 26 d’abril va quedar habilitat per la Comissió Permanent per a la deliberació, redacció i signatura de la sentència del PA 5/2015, en la vista havia intervingut amb anterioritat a passar a aquesta situació administrativa.

El CGPJ va autoritzar a deliberar, redactar i signar la sentència, però ara no veu encaix legal per aprovar una nova habilitació

“L’habilitació per a ser cridat a la vista que hagi de decidir sobre el canvi de la situació personal dels acusats en el procés en què va quedar habilitat per deliberar i signar la sentència, com qualssevol altres incidents processals que a continuació es puguin produir, ho seria per intervenir en una actuació processal per a la qual no té jurisdicció, en no trobar-se en servei actiu en la carrera judicial, ni existir raó legal per a la persistència en la funció que sol·licita”, diu.

També destaca que autoritzar-provocaria crear “una composició arbitrària d’aquell tribunal” i constituir-lo de manera “especial i al cas”. L’informe tècnic tampoc veu possible admetre una nova habilitació per poder intervenir i decidir en una eventual sol·licitud d’aclariment de la sentència. Assegura que hi ha reiterada doctrina del CGPJ que empara aquest criteri.

Sense la presència del magistrat, el tribunal s’ha reunit avui a partir de les 10 i mitja per revisar la situació dels condemnats. La decisió que adopti pot conduir de forma automàtica a la presó a 16 persones, a les quals la Fiscalia ha demanat que se citi després de les condemnes. Entre elles figuren l’extresorer del PP condemnat a 33 anys i quatre mesos i la seva dona, amb una pena de 15 anys. També dels més destacats excàrrecs del PP que han estat considerats culpables: l’exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, condemnat a 38 anys i tres mesos, el de Pozuelo d’Alarcón Jesús Sepúlveda (14 anys i quatre mesos) i l’exmembre del comitè executiu i de la junta directiva regional del PP Alberto López Viejo, sentenciat a complir 31 anys i nou mesos.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 420
    Shares

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser