Press "Enter" to skip to content

Creus grogues: La Fiscalia demana als Mossos actuar d’ofici davant “l’ocupació irregular” del carrer

El nou tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Pedro Ariche, ha demanat avui als Mossos d’Esquadra que actuïn d’ofici per adoptar mesures que evitin que grups afins als independentistes ocupin “irregularment” l’espai públic, per exemple col·locant creus en algunes platges, en definitiva, que evitin alteracions “indesitjables” a l’espai públic i que impedeixin “enfrontaments entre particulars”.

En la seva intervenció en la seva presa de possessió com a nou tinent fiscal, Ariche ha llançat aquesta petició als Mossos, que estaven representats en l’acte pel seu cap, Ferran López, després que en les últimes setmanes s’han reproduït diversos incidents a les platges i en algunes places entre partidaris i contraris d’instal·lar a l’espai públic símbols grocs en defensa dels polítics independentistes presos.

Assegura als ciutadans que han patit en els últims mesos “coaccions, amenaces o rebuig públic” que “no estan sols”

En el seu discurs, Ariche s’ha dirigit als ciutadans que han patit en els últims mesos “coaccions, amenaces o rebuig públic” pels seus “idees, pensament, origen o la seva voluntat de complir la legalitat” i els ha garantit que “no estan sols”.

El nou tinent fiscal, que serà el número dos del fiscal superior de Catalunya, Pere Banyeres de Mariola, ha ressaltat també, en al·lusió als dirigents del Govern, que qui demana diàleg “ha de saber cosir” i representar a tots els ciutadans de Catalunya.

La Fiscalia estarà pendent dels actes “grollers, absolutament incompatibles amb la pacífica convivència que demana una societat democràtica”

Ha assegurat que la Fiscalia estarà pendent dels actes “grollers, absolutament incompatibles amb la pacífica convivència que demana una societat democràtica”, i que donaran les indicacions oportunes als cossos policials perquè cessin aquestes conductes reprovables o que els responsables siguin identificats i llocs a disposició de la justícia.

El número dos de la Fiscalia Superior confia que la constitució del Govern no es demori per més temps i ha avisat que les relacions institucionals amb l’executiu català “tan sols es podran dur a terme dins de la legalitat constitucional i estatutària, i del respecte institucional”.

“Perquè això sigui factible cal recordar que les institucions públiques han de ser representatives de tots els ciutadans i han de servir als seus fins comuns”, ha afirmat. A més, Ariche ha advertit que “qui demana diàleg també ha de saber cosir i representar tots els ciutadans de Catalunya”.

Pel que fa al Parlament, ha confiat a poder presentar la memòria anual de la Fiscalia Superior, tal com dicta l’Estatut, “en el que sigui possible en termes de lleialtat institucional”.

Ariche ha advertit que “qui demana diàleg també ha de saber cosir i representar tots els ciutadans de Catalunya”

Ha demanat als Mossos d’Esquadra garantir la convivència i evitar confrontació en l’espai públic, especialment en zones d’oci com les platges, quan aquests espais s’ocupen de forma irregular, davant expressions “que res tenen a veure amb el legítim exercici de la llibertat d’expressió”, en al·lusió a protestes com les de creus grogues.

Així mateix, ha demanat a la policia catalana que adopti d’ofici les mesures necessàries “per evitar aquestes indesitjables situacions” i que, en cas de produir-se, impedeixin els enfrontaments com els que ja han passat.

Ariche ha apostat perquè el fiscal adopti un major compromís i implicació amb la investigació preprocessal dels delictes, i ha avisat els cossos policials que només els millors seran cridats a treballar amb el fiscal i que això requereix “un ferm compromís de respecte de la legalitat”.

El tinent fiscal considera aquestes accions són expressions “que res tenen a veure amb el legítim exercici de la llibertat d’expressió”

El tinent fiscal ha recordat que la Conselleria de Justícia té pendents inversions importants en mitjans materials del ministeri fiscal, com les millores en les dependències de la subseu de Mollet del Vallès (Barcelona), i la posada en funcionament de la de Vic (Barcelona) , entre d’altres.

També ha posat èmfasi en la “obligada evacuació” dels fiscals de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) per la presència de rates a la instal·lació, un problema encara no resolt. Per això, ha dit que la Fiscalia Superior serà especialment exigent i rigorosa per reclamar a l’Administració els mitjans necessaris per a treballar amb “la imprescindible dignitat”.

En l’acte han estat el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos; la fiscal en cap de Barcelona, ​​Concepció Taló, membres de la judicatura i fiscals, i representants de tots els cossos policials

Comentaris
Comparteix
219Shares

Comments are closed.