Press "Enter" to skip to content

Un diputat del PSC acusa el president Quim Torra de xenòfob i acaba demanant disculpes

Puntuació dels lectors

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el diputat del PSC al Congrés José Zaragoza s’han embrancat aquest diumenge a través de Twitter a conseqüència d’una frase publicada pel cap de l’Executiu català a la xarxa social. Torra apuntava en un concís missatge que es dirigia a Lleida, “allà on la terra no sabrà mai mentir”, una frase que el polític socialista ha atribuït a Philippe Pétain, el president de França col·laboracionista amb els nazis, que li ha servit per retreure seva xenofòbia. Però el president li ha replicat corregint que estava fent referència al poeta local Màrius Torres.

La cita reproduïda per Torra era publicada de la seva pròpia mà de camí a Lleida, on el president ha visitat el XXXIX Aplec del Caragol de Lleida, i des d’on s’ha referit a qüestions d’actualitat, com la moció de censura plantejada per Pedro Sánchez , i la polèmica generada per la presència d’expressions o llaços grocs en espais públics. Sobre aquest assumpte, Torra ha reclamat directament a l’alcalde de la ciutat, el socialista Àngel Ros, que respectés “els drets civils i polítics de tots els ciutadans”, conscient de la petició del regidor de retirar els llaços grocs dels espais públics.

Diverses hores després, José Zaragoza retuiteaba el missatge retraient al president que cités a Pétain, “el president de la França col·laboracionista”, després d’això l’acusava de prosseguir “en la seva línia xenòfoba” i expressava la seva “vergonya” per que “sigui el president “. Al temps, Saragossa acompanyava el seu missatge amb una referència al discurs de l’històric dirigent del 25 de juny de 1940, en el qual Pétain anuncia als francesos les condicions de l’armistici. En aquest discurs, Pétain pronuncia una frase semblant: “La terre, elle, ne ment pas” ( ‘La terra no menteix’), dins d’una més llarga ( ‘No sóc jo qui t’enganyarà amb paraules enganyoses. Odio les mentides que tant et van fer mal. la terra no menteix. Segueix sent el teu remei. Ella és la pàtria mateixa ‘).

La rèplica de Torra va arribar als pocs minuts, irada. En el seu missatge, el president s’ha mostrat incrèdul davant les acusacions de Saragossa ( “és que no m’ho puc creure, de veritat”), ha corregit la procedència de la seva cita i ha recalcat que es tracta del vers de l’obra ‘La ciutat llunyana ‘de Torres on apareix la referència (‘Ara que el braç potent de les fúries aterra la ciutat d’ideals que volíem bastir, entre runes de somnis colgats, més prop de terra, Pàtria, guarda’ns: la terra no sabrà mai mentir’).

Al final el diputat del PSC va demanar disculpes a Torra, no per titllar-lo de xenòfob, sinó per que la frase no era de qui ell es pensava.

Comentaris
COMPARTEIX !
 • 417
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  417
  Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser