Press "Enter" to skip to content

El Govern Espanyol afirma que “la moció de censura generaria una pèrdua en el PIB de més de 4.800 milions”

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
744Shares

El Govern de Mariano Rajoy desesperat davant d’una caiguda evident i afectat pels casos de corrupció, màsters falsos i descens en les enquestes vol utilitzar la por per intentar mantenir-se en peu, i ha tret l’artilleria pesada per combatre la moció de censura presentada pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. El missatge defensiu és clar: l’economia es ressentirà per culpa de la “incertesa política”. La Moncloa ha elaborat un informe sobre el cost econòmic que podria arribar a tenir la decisió.

Segons els seus càlculs, el “bloqueig polític” que es podria generar a partir d’ara ocasionarà “una pèrdua en el PIB espanyol de més de 4.800 milions d’euros” L’informe de la Moncloa, titulat ‘impacte macroeconòmic de la incertesa política generada per la moció de censura ‘, a què ha tingut accés EXPANSIÓ, sosté que “la incertesa que s’està generant és comparable a l’existent durant l’any 2016, quan Espanya va tenir govern en funcions, i podria ser fins i tot més gran”, ja que si es perllonga tindrà “un efecte negatiu sobre el creixement econòmic, el consum de les llars i la inversió, i per tant sobre l’ocupació”.

El Banc d’Espanya estima que l’impacte de la incertesa política d’Espanya en 2016 va ser de 0,4 punts percentuals sobre el creixement del PIB, 1 punt percentual sobre el creixement del consum i 2,4 punts percentuals sobre el creixement de la inversió. Això incloïa la incertesa externa generada pel Brexit i per les eleccions nord-americanes, que per al Govern ara “podria ser comparable a la generada per la situació a Itàlia i per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina” .

Si es descompta l’efecte de la incertesa externa, “l’efecte intern genuí hauria generat un menor creixement en el PIB d’0,1 punts percentuals, un menor creixement del consum de les llars de 0,1 punts percentuals i un impacte sobre el creixement de la inversió de 0, 2 punts percentuals”, argumenta l’Executiu. És a dir, la minva va ser de quatre dècimes del PIB. Si s’apliquen aquests mateixos impactes al PIB estimat per 2018, “una eventual situació de bloqueig polític podria generar una pèrdua en el PIB espanyol de més de 4.800 milions d’euros”, dels que “almenys 1.200 milions” s’atribuirien exclusivament a la incertesa política nacional, per se. Sempre segons la versió de Moncloa.

D’altra banda, l’augment dels tipus d’interès a 10 anys acumulat amb la incertesa generada en les últimes tres setmanes ha estat de 15 punts bàsics (des de l’1,31% del 2 de maig fins a l’1,46%). “Si aquest augment es manté en el temps, es produiria un impacte en el PIB d’uns 0,1 punts percentuals, és a dir uns 1.165 milions d’euros”, segons la hipòtesi de Moncloa. “La prima de risc ha superat els 100 punts bàsics, tancant en 105 punts bàsics i assolint nivells que no es registraven des de principis d’any, amb pujades del 14% en un sol dia (13 punts bàsics)”, emfatitza el Govern. Finalment, en l’informe s’estima que “l’impacte sobre l’ocupació seria de 0,03 punts percentuals, és a dir, es perdrien uns 6.500 llocs de treball”.

Comentaris
Comparteix
744Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
744Shares