Press "Enter" to skip to content

Anul·len la condemna a quatre militars per repartir-se comissions amb un empresari que els va convidar a prostíbuls

Puntuació dels lectors

El Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència del Tribunal Militar Central dictada l’abril de 2017 que condemna a quatre militars a penes d’entre sis mesos i tres anys de presó per arreglar contractes de la Inspecció General de Sanitat (IGESAN) i repartir comissions amb un empresari , també condemnat, que els convidava a menjars i prostíbuls i ha ordenat repetir aquesta resolució per falta de motivació.

L’alt tribunal ha estimat parcialment el recurs presentat pel tinent M.A.G.G. contra la sentència del Tribunal Militar Central dictada el 6 d’abril de 2017 al qual al·legava s’havia vulnerat tant la tutela judicial efectiva per falta de motivació de la resolució com la seva presumpció d’innocència, cosa a la qual es va adherir la Fiscalia.

En la sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, el Suprem li dóna la raó i explica que el tribunal sentenciador ha de fonamentar la seva convicció en relació als fets que es declaren provats. És a dir, que ha de justificar per què considera que els acusats van participar en ells, així com expressar les proves practicades i de l’aplicació i interpretació de les normes. Així mateix, assenyala que si no s’ofereixen les raons que sustenten la resolució judicial, “Difícilment” podrà ser aquesta recorreguda en una instància superior.

De la mateixa manera, també ordena que el Tribunal Militar Central repeteixi la sentència perquè en ella no s’aprecia les raons per les quals va decidir aplicar l’atenuant de confessió a l’empresari U.L.G. i, per tant, imposar una pena menor a la qual sol·licitava la Fiscalia.

NO PODEN ESTUDIAR ELS RECURSOS Després de tot això, els magistrats recalquen que anul·len la sentència perquè no pot pronunciar-se sobre ella en estudiar els recursos dels oficials i de l’empresari, “ja que per fer-ho, hauria de bussejar directament en l’acta o en l’enregistrament del judici”. Això suposaria que “s’enfrontaria directament o de primera mà” amb les proves i el convertiria llavors en un tribunal semblant al que el va jutjar, cosa que, segons afirma el Tribunal Suprem,”No és possible” perquè es desvirtuaria el recurs de cassació.

Segons informa Europapress, l’advocat del coronel i del tinent acusats, Antonio Suárez Valdés, celebra aquesta sentència en entendre que el Tribunal Militar Central “no hi havia motivat d’una manera adequada la condemna operada”. Explica el lletrat que “ni en el sumari, ni en l’acte del judici es va practicar una prova suficient per enervar la presumpció d’innocència dels condemnats”.

Segons els fets provats relatats en la sentència del Suprem, el 2009, el tinent coronel FNC, responsable de la Unitat de Contractació de la IGESAN, i el tinent MAGC, que feia el seguiment de l’expedient de les adjudicacions, “van idear un sistema per cobrar comissions “que consistia en atorgar els contractes directament a l’empresa de ULG, amb qui tenien una relació d’amistat.

Per a això, es realitzava el fraccionament de l’objecte del contracte eludint els requisits legals, “arribant fins i tot a la contractació verbal, únicament prevista per a situacions d’emergència que no concorria”. La resolució detalla que en les ocasions que era inevitable fer un concurs públic per a l’adjudicació, en el criteri d’elecció es donava “un valor excessiu” a qüestions tècniques teòriques, que eren prèviament advertides a l’empresari perquè les inclogués en la seva oferta.

CONTRACTES DE NETEJA I RETIRADA DE RESIDUS

Quant al repartiment de les comissions, els contractes, relacionats la majoria d’ells amb la neteja o retirada de residus de centres sanitaris militars, es calculaven amb un benefici en favor a ULG, dels quals la meitat havia de ser lliurada als dos tinents i s’expedien factures de serveis que no es van arribar a realitzar.

D’altra banda, el relat de fets compte que M.A.G.C. i l’empresari mantenien una relació d’amistat i en virtut d’aquests contractes es va estendre als tinents coronels F.N.C i A.G.C. i que era l’adjudicatari els que els convidava a dinar i a assistir a “locals d’esplai de diferent índole alguns d’alterne”.

“A més de finançar menjars, locals i esplai, se sol·licitava a l’empresari l’execució gratuïta, a través de les seves empreses, de treballs en benefici d’algun dels encartats”, com tasques de neteja o la instal·lació d’uns equips de seguretat en un immoble , assenyala la sentència.

Tot i això, assenyala que no ha quedat provat que el coronel E.S.G., que era el cap d’Administració Econòmica de la IGESAN, participés en el repartiment de comissions, ni fos coneixedor de l’existència dels acords en aquest sentit.

CONDEMNES

El Tribunal Militar Central va condemnar al tinent coronel F.N.C. i al tinent M.A.G.C., a tres i a dos anys de presó, respectivament, pel delicte continuat contra el patrimoni en l’àmbit militar. L’altre tinent coronel, A.G.G., és condemnat pel delicte contra el patrimoni en l’àmbit militar a sis mesos de presó.

Per aquesta mateixa conducta ha estat absolt el responsable econòmic de IGESAN, E.S.G., però sí penat amb sis mesos de presó pel delicte contra l’eficàcia del servei. Finalment, l’empresari U.L.G. ha estat penat per suborn amb tres mesos i un dia de presó, després d’aplicar-la atenuant de confessió abans de conèixer que el procediment es dirigia contra ell.

Comentaris
COMPARTEIX !

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser