Press "Enter" to skip to content

El PNB condiciona el seu suport a la moció de Sánchez només si rep algun benefici com amb el 155 a Catalunya

Puntuació dels lectors

El president de l’Euzkadi Buru Batzar, Andoni Ortuzar, preguntarà al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, si la moció de censura que ha presentat contra el president del Govern “és seriosa, si aborda el model d’Estat i si sintonitza amb l’Agenda Basca”. “Euskadi i la gent. Aquest serà el criteri que seguirem a l’hora de gestionar la moció de censura. Estudiarem la proposta de Pedro Sánchez i demanarem concrecions per saber si és un plantejament seriós i viable, o només obeeix a interessos a curt termini i electoralistes”, ha indicat.

Ortuzar ha clausurat aquest migdia un acte polític dins dels actes que EAJ-PNB ha celebrat amb motiu del 120 aniversari de la seva implantació a Barakaldo, en 1897, solament dos anys després que Sabino Arana fundés el Partit, en el qual ha estat acompanyat per l’alcaldessa de Barakaldo, Amaia del Campo.

En la seva intervenció, el líder jeltzale, a més d’expressar com un èxit tot el que s’ha aconseguit per al poble basc gràcies a no complir amb la seva paraula i donar suport a la continuïtat del 155 a Catalunya, ha avançat que preguntarà a Sánchez si accepta abordar un canvi en el model territorial de l’Estat, si accepta l’autogovern d’Euskadi i Catalunya, si “sintonitza” amb l’Agenda Basca i la defensa dels interessos d’Euskadi, i quines mesures de regeneració democràtica vol posar en marxa. “De la resposta que se’ns doni a aquestes qüestions, dependrà la nostra posició final”, ha explicat.

A més de la moció de censura, Ortuzar també s’ha referit a l’aprovació dels pressupostos, una decisió que EAJ-PNB va adoptar “per responsabilitat”, que ha estat criticada per algunes formacions polítiques però que, segons ha asseverat, ha rebut el “aplaudiment majoritari de la ciutadania basca, a la qual no li sembla malament que portem a Euskadi inversions i actuacions per més de 540 milions, ni que obliguem Rajoy a pujar totes les pensions, especialment les menors i les de les vídues , “La ciutadania basca ho entén perfectament, ia més vol que ho fem”, ha afegit.

ARTICLE 155

Ortuzar ha reconegut que el seu partit no ha pogut aconseguir un dels objectius prioritaris que es va marcar a l’hora d’afrontar la negociació pressupostària, l’aixecament de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, però s’ha mostrat esperançat que “aviat s’aixequi, pel bé de Catalunya, el d’Euskadi i el del sistema democràtic de l’Estat espanyol”.

En la seva declaració, Ortuzar també s’ha referit als treballs de la Ponència d’Autogovern. Primer, ha lamentat el fet que “els mateixos que ens lloen per ser responsables a Madrid, ens posen a caldo per la nostra proposta a Gasteiz”. “Però què esperaven del PNB? Si nosaltres no enganyem a ningú, portem en la nostra sigla tota la nostra ideologia: Partit Nacionalista Basc, el partit de la Nació Basca”, ha constatat.

Tot i això, ha insistit que la mà d’EAJ-PNB segueix estesa a totes les formacions per a la recerca del més ampli consens possible. “Tenim el nostre projecte i estem disposats a compartir amb els altres. No exigim a ningú que combregui amb rodes de molí, però tampoc acceptem vetos ni que se’ns vulgui retallar la nostra capacitat de proposar”, ha precisat.

En aquesta línia, ha apuntat que s’està en una fase inicial encara, i hi ha temps per davant per “contrastar, discutir i acordar si es pot”. “Tant de bo ho fem amb el màxim possible de partits. Nosaltres anirem amb mentalitat oberta, mà estesa i ganes de consensuar, esperem que els altres també”, ha considerat.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser