Press "Enter" to skip to content

Barclays envia una nota als seus clients informant sobre eleccions anticipades i Govern de Ciutadans

Puntuació dels lectors

Els inversors i analistes que segueixen des de Londres els mercats de la perifèria europea s’han vist sorpresos davant el repunt de la inestabilitat política a Espanya, quan tenien totes les mirades posades en la formació del nou Govern italià.

En una nota als seus clients institucionals, el banc britànic Barclays tracta de limitar la percepció del risc a Espanya després de l’anunci d’una moció de censura socialista contra el president Mariano Rajoy, ja que això podria conduir a unes eleccions anticipades amb victòria de Ciutadans, diuen els seus analistes.

“Hi ha un assumpte important per als mercats”, explica Antonio García Pascual, economista en cap per a Europa de Barclays. “En cas d’eleccions anticipades, les enquestes suggereixen que Ciutadans tindrà probablement suficient suport per formar un Govern majoritari amb el PSOE o el PP (encara que aquests amb un nou candidat que no sigui Rajoy). Aquesta coalició podrien apuntar a més reformes ia una legislatura més estable que l’actual Govern minoritari”.

Segons Barclays, els diferents escenaris que s’obren per als pròxims dies” apunten tard o d’hora a unes eleccions anticipades, potencialment sense Rajoy com a líder del PP”. En els seus càlculs, els tres partits “moderats i pro-europeus (PP, Ciutadans i PSOE) tenen en conjunt el 70 del vot popular”. Això faria difícil una situació com la d’Itàlia, on dues formacions populistes (Lliga Nord i Moviment 5 estrelles) s’han unit per governar el país, creant una forta tensió en el mercat. Tot i la incertesa política, l’entitat creu que l’economia espanyola creixerà aquest any un 2,75% .

D’una opinió similar és la consultora Capital Econòmics, que considera que uns comicis anticipats “podrien ser bons per a Espanya”. El seu analista Stephen Brown explica que “hi ha poques similituds entre la situació a Espanya i Itàlia. Cap dels quatre principals partits a Espanya és euroescèptic, i són més moderats”. En la seva opinió, “els escenaris més probables són un prolongat període d’incertesa política o una coalició de centre-esquerra formada per Ciutadans i PSOE”.

Política fiscal

De de cara al programa d’aquest potencial Govern, Capital Econòmics indica que “podria relaxar la política fiscal, però probablement no gaire. I com que el creixement del PIB nominal és més gran que a Itàlia, Espanya podria permetre una mica més de despesa sense elevar la càrrega del seu deute.

De fet, les eleccions anticipades podrien ser bones per a Espanya, ja que l’actual Govern en minoria no aconsegueix passar nova legislació ni reformes estructurals. Mentre un Govern majoritari de centreesquerra podria ser més ambiciós i aconseguir més coses “. Per tot això, aquesta consultora de la City creu que “no sembla justificada la reacció avui del mercat”, en castigar els bons i la Borsa espanyola.

Teneo Intelligence, per la seva banda, dóna un 35% d’opcions d’èxit a la moció de censura anunciada pel líder socialista Pedro Sánchez. “La moció depèn del suport del PNB”, assenyala Antonio Barroso, analista polític d’aquesta consultora, si es confirma el suport de Podem i els nacionalistes catalans.

En cas d’eleccions anticipades, bé perquè Sánchez arriba al poder amb la moció i les convoca, o perquè Rajoy es veu sense suport parlamentari i crida a les urnes, Teneo creu que el resultat seria ben vist pel mercat, ja que “dos terços dels vots serien captats probablement per partits centristes (PP, Ciutadans i PSOE)”. A més, recorda que Podem “continua immers en controvèrsies internes que limiten el seu potencial electoral. Això vol dir que el desenllaç més probable de les eleccions seria un Govern de Ciutadans i algun altre dels partits “centristes”.

El més curiós de la nota de Barclays als seus clients institucionals no és que sàpiguen el que passarà a Espanya abans que succeeixi, sinó que titllin a PP, Cs i PSOE de partits centristes.

Comentaris
COMPARTEIX !

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser