Press "Enter" to skip to content

Una acusació planteja processar Rajoy per mentir davant del tribunal sobre la caixa B

Puntuació dels lectors

Els lletrats d’una de les acusacions populars en el judici de la Gürtel, la qual representa al partit socialista valencià, han asseverat a la Cadena SER que valoraran sol·licitar al tribunal l’inici d’accions penals contra el president del Govern, Mariano Rajoy, per “mentir “durant la seva declaració com a testimoni, quan va negar la caixa b del Partit Popular. També contra Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos, Pío García Escudero i la resta d’alts càrrecs del PP el testimoni va resultar “inversemblant”, segons els jutges.

Les fonts consultades recorden que els tribunals solen ser indulgents amb els “testimonis mentiders” quan falten a la veritat per no incriminar en una acusació penal o per no acusar familiars directes.

Per no reconèixer sobresous “en negre”

Però en aquest cas les mateixes fonts subratllen que els magistrats, per unanimitat han “donat peu” a l’acció penal, perquè recalquen en la sentència que la mentida va ser gratuïta. Perquè el supòsit fals testimoni de Rajoy i la resta d’alts càrrecs no comportava un “retret penal” per a si o per a tercers.

Segons el tribunal, tots van faltar a la veritat quan van negar la caixa b per no haver de reconèixer que van cobrar sobresous opacs a la Hisenda Pública “no delictius”, i per no admetre que el partit en el qual militen disposava de fons en negre.

La sentència de Gürtel

La sentència de la primera època del cas Gürtel ha considerat “provada” per primera vegada, l’existència d’una comptabilitat b en el Partit Popular. Una caixa b que es va estendre “com a mínim des de 1989” i fins com a mínim 2008, ja amb Mariano Rajoy a la presidència del partit.

L’Audiència Nacional ha condemnat a 351 anys de presó a 29 dels 37 acusats en el judici per la primera època del cas Gurtel i el PP com a partícip a títol lucratiu perquè considera provat que es va beneficiar econòmicament de la trama que dirigia Francisco Correa. La sentència, que ocupa gairebé 1.700 folis, considera provada la comptabilitat b del PP a través dels papers de l’extresorer Luis Bárcenas, des de 1989, temps de José María Aznar, fins a 2008, ja amb Mariano Rajoy a la presidència del partit.

Francisco Correa, líder de l’organització criminal, ha estat condemnat a 51 anys i Pablo Crespo (mà dreta de Correa a les seves empreses i exsecretari d’organització del PP gallec) a 37 anys i mig. L’Audiència imposa una pena de 33 anys de presó i més de 44 milions de multa a Luis Bárcenas (exgerent i tresorer nacional del PP) i 15 anys a la seva dona, Rosalía Iglesias. Guillermo Ortega (exalcalde de Majadahonda), ha estat condemnat a 38 anys de presó, Alberto López Viejo (exconseller d’Esports i viceconseller de Presidència en la Comunitat de Madrid amb Esperanza Aguirre), a 31 anys, i Jesús Sepúlveda (exsenado, exalcalde de Pozuelo d’Alarcón i exmarit d’Ana Mato), a 14. l’Audiència absol vuit dels acusats, entre ells Álvaro Pérez, l’home de la trama a València. La sentència condemna al PP, Ana Mato (exministra de Sanitat) i a Gema Matamoros com a partícips a títol lucratiu.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser