Press "Enter" to skip to content

Moció de censura a Rajoy | La prima de risc espanyola supera els 100 punts i el IBEX s’enfonsa

Puntuació dels lectors

La Borsa espanyola es desmarca de la treva de la resta de places europees. Les mocions de censura presentades contra el Govern eleven la prima de risc fins als 100 punts, i allunyen l’Íbex dels 10.000 punts. El primer cop a la borsa espanyola ha esborrat un 1,4% en només 15 minuts. Els bancs són els majors damnificats del nou escenari d’incertesa política. Les caigudes s’acceleren també en el preu del petroli. La incertesa política castiga la borsa espanyola. I a diferència del que és habitual en els últims mesos, aquesta vegada les pressions no procedeixen només de l’exterior. La moció de censura presentada pel PSOE i les noves exigències de Ciutadans posen contra les cordes el Govern de Mariano Rajoy. La incertesa política a Espanya ressorgeix, i aviva de nou els recels entre els inversors.

La prima de risc supera els 100 punts bàsics per primera vegada des de començaments de l’any, amb l’interès del bo a deu anys a un pas de l’1,5%, i l’Ibex pateix un tomb a la baixa. En la primera batzegada, l’índex va perdre un 1,4% en poc més de 15 minuts. A primera hora de la jornada l’Ibex va arribar a liderar les pujades a Europa. Amb el pas de la sessió, es desmarca completament de la resta d’índexs europeus i s’allunya dels 10.000 punts en registrar mínims intradia a la vora dels 9.800. Divendres passat l’Ibex va truncar la seva major ratxa de pujades setmanals des 2017, i aquesta setmana agreujarà les seves caigudes, en allunyar-se en major mesura dels 10.112 punts amb què va finalitzar el passat divendres.

A les nou sessions anteriors, l’índex selectiu espanyol només havia conclòs a l’alça en dues sessions. El fet de ressorgir la incertesa política a Espanya havia estat precedit de les pressions procedents d’Itàlia i els creixents dubtes sobre la desacceleració del creixement a l’eurozona. La combinació de les alertes sobre la continuïtat del Govern i l’escalada en la prima de risc d’Espanya espanten els inversors de la borsa espanyola. Les vendes s’acceleren, tot i els avenços sòlids que registren altres índexs europeus. El sector més damnificat per la incertesa política torna a ser el bancari. CaixaBank repeteix entre els valors més baixistes de l’Ibex, i BBVA ha passat a liderar les caigudes del sector l’any, per davant de Bankia, arrossegat pel continu enfonsament de la lira turca. En l’obertura d’avui, els bancs havien tallat els descensos, fins que la bolcada baixista ha presentat descensos propers fins i tot al 4%. Les referències a la baixa procedents del preu del petroli acceleren a més la correcció de Repsol, amb mínims per sota del llindar dels 16 euros, lluny dels rècords amb què va començar la setmana, per sobre dels 17 euros.

IAG, per la seva banda, surt afavorida amb els descensos del petroli, i torna a fregar els 8 euros per acció, a l’espera de possibles moviments en el seu interès per Norwegian Air. Tot un pes pesat com Inditex s’esforça a consolidar l’estirada alcista aconseguit ahir, quan va reaccionar amb pujades del 3,3% a l’optimisme traslladat pels analistes de RBC.

Les borses europees apunten majoritàriament al rebot. Els missatges més encoratjadors sobre Corea del Nord animaven a primera hora a recuperar les pujades, i amb el pas de la sessió les dades macro han ajudat a moderar els temors a una major desacceleració econòmica. El Ifo alemany i el PIB britànic s’han situat en línia o lleugerament millor del que s’esperava. La Borsa de Londres s’acosta als seus rècords històrics, i el Dax alemany als 13.000 punts, aprofitant la debilitat de l’euro i la millora en les cotitzacions de les automobilístiques. El Mib italià, en canvi, es queda endarrerit, i repeteix per sota dels 23.000 punts. La prima de risc d’Itàlia ha tocat els 200 punts per primera vegada en un any, i les caigudes persisteixen en les cotitzacions dels bancs.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser