Press "Enter" to skip to content

Registrat el nom provisional del nou partit polític de Carles Puigdemont

Puntuació dels lectors

Carles Puigdemont ja va anunciar al març que la seva intenció era que Junts per Catalunya (JxCat) fos alguna cosa més que una marca electoral puntual i va subratllar la necessitat de crear un “moviment polític transversal i socialment divers” que es convertís en una eina per “la república”. Pocs mesos després, el projecte de Puigdemont comença a agafar força, encara que només sigui de forma preliminar. Un grup de persones pròximes al president cessat van registrar el passat 14 de maig davant el Ministeri de l’Interior un nou partit, el nom és Moviment 1 d’Octubre.

Al capdavant de la iniciativa estan l’advocat i economista Jordi Ferres, que figura en el registre com a president de la formació de nou encuny, i l’historiador, articulista i recentment cessat -via 155- director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines, qui figura com a secretari.

De moment, només han fet el primer pas per impulsar la nova formació: registrar el nom a Interior i incloure elements provisionals com el mateix nom, unes sigles, un logo, una seu social, una pàgina web -que ni tan sols està operativa- i una estructura interna de govern. A l’adreça, figuren a més el també advocat Quim Jubert, com a tresorer, i els vocals Marta Domingo i Laura Carrasco.

La idea del registre va haver d’accelerar-uns dies davant la possibilitat que pogués dissoldre el Parlament i convocar de nou eleccions a Catalunya. No obstant això, l’objectiu és anar construint a poc a poc el moviment “des de baix”, de manera que no hi ha previst que es faci cap tipus de presentació pública o s’impulsi alguna activitat concreta en el curt termini, comenten a La Vanguardia fonts pròximes a la nova marca. De fet, fins a la informació avançada per l’El Diari, la intenció era mantenir el registre en un segon pla mediàtic.

El primer gran repte serà intentar prendre cos de cara a les eleccions municipals de l’any que ve. Alcaldes del PDECat ja havien demanat al seu moment que s’apliqués el concepte de JxCat a escala local.

En la línia del que ha anat expressant el mateix Puigdemont quan ha parlat del projecte, el partit es marca com a objectiu “articular políticament” un moviment que “ja està al carrer”, de manera que la idea és configurar una mena de ANC política. En aquest sentit, el Moviment 1 d’Octubre -nom que també és provisional- part de models que ja s’han produït a Catalunya entre altres sectors com va ser el Procés Constituent. La idea de fons és que els partits-moviment funcionen més bé entre els ciutadans que les estructures jerarquitzades.

Com també ja va dir Puigdemont, els seus impulsors deixen clar que el nou partit no va “contra ningú” dins el variat camp independentista. En el seu moment, l’anunci de Puigdemont, ja va crear certes incomoditats en alguns sectors del PDECat. De fet, el registre del partit arriba en un moment en què la formació hereva de CDC, -i que va ser el principal punt de suport de la candidatura d’JxCat el 21-D-, torna a protagonitzar una fase de tensió interna, en la qual fins i tot s’ha qüestionat el lideratge de la coordinadora general Marta Pascal.

Un sector del PDECat, crític amb Pascal, aposta per una renovació que suposi a més una aproximació més clara a Puigdemont i JxCat. Ahir mateix, en una entrevista al diari ARA, l’expresident del PDECat, Artur Mas, va recolzar a Pascal però al mateix temps va admetre que el gran objectiu del partit era “alinear-se en positiu” amb JxCat per “crear aquest gran partit que sigui com la casa gran del catalanisme “.

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 507
    Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser