Press "Enter" to skip to content

La investigació sobre Zaplana rastreja el cobrament de 10 milions d’euros en comissions il·legals

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
302Shares

La Fiscalia Anticorrupció i la Unitat Central Operativa (UCO) rastregen el cobrament d’uns deu milions d’euros en comissions il·legals rebudes per l’adjudicació de contractes públics durant l’etapa d’Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana.

Els investigadors de la UCO s’han personat a la seu de la Conselleria d’Economia i han practicat una vintena de registres per a demanar documentació sobre contractes públics, entre ells de la concessió de la ITV i del Pla Eòlic dissenyat durant l’etapa de Zaplana al capdavant del Govern valencià.

Les citades fonts han xifrat en deu milions els diners que s’hauria abonat presumptament en concepte de comissions il·legals per beneficiar-se de l’adjudicació d’aquests contractes, si bé precisen que, de moment, s’està investigant la destinació i els beneficiaris d’aquests fons.

La Guàrdia Civil prendrà declaració a l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball una vegada concloguin els registres practicats al llarg de la jornada a la recerca del rastre d’aquestes comissions milionàries, entre ells en l’habitatge de Zaplana al centre de València, on han estat durant unes cinc hores.

Els agents investiguen un presumpte cobrament de comissions per adjudicacions, que s’haurien ocultat en paradisos fiscals i que haurien estat retornats al país recentment. Amb posterioritat al seu pas per la Comandància, Zaplana serà posat a disposició judicial.

La resta de detinguts són els germans Vicente i José Cotino, empresaris i nebots l’exvicepresident del Consell, expresident de les Corts i exdirector general de la Policia, Juan Cotino; el que va ser cap de Gabinet de Zaplana, Juan Francisco García; Francisco Grau, economista i exsecretari del consell d’administració de la CAM des de 1998 fins a 2007 i després membre de la seva comissió de control fins a la intervenció de l’entitat bancària;Joaquín Barceló Llorens, exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica, i la dona d’aquest últim.

Barceló va dirigir també el Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm, localitat en la qual Zaplana va ser alcalde abans de passar a presidir la Generalitat, i també va ser director de Formació de l’Agència Valenciana de Turisme. Per la seva banda, Juan Francisco García, detingut a Barcelona, és l’expresident del Club de Bàsquet Estudiants i es trobava en aquesta ciutat perquè és un dels tres candidats a presidir l’ACB, que està celebrant la seva assemblea.

REGISTRES

Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) han batejat com a ‘Erial’ aquesta nova operació que afecta l’etapa de Zaplana al capdavant de la Generalitat valenciana. Zaplana ha estat detingut quan sortia aquest dimarts al matí del seu habitatge a València. Igualment, s’han dut a terme registres a l’habitatge dels Cotino a Xirivella ia la seu de Sedesa a Aldaia. I hi ha hagut presència de la Guàrdia Civil durant tot el dia en l’habitatge de l’exministre a Benidorm, localitat de la qual va ser alcalde.

Així mateix, la UCO ha demanat la Conselleria d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, per resolució judicial, tot l’expedient de concessió administrativa de la ITV de 1997 (any en què van ser privatitzades amb el govern d’Eduardo Zaplana) i l’expedient de contractació sobre el desenvolupament del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, en concret, una resolució de 2003.

La Zona VI del Pla Eòlic es va adjudicar en el seu dia a la societat Projectes Eòlics Valencians, en la qual l’empresa Sedesa, de Vicente Cotino, tenia una participació del 25 per cent. El novembre de 2006 va començar el muntatge dels primers parcs del Pla Eòlic Valencià, en concret en l’anomenada zona 6, amb set parcs previstos a la comarca de l’Alt Palància a Castelló.

La societat Projectes Eòlics, creada per promoure aquesta energia a la Comunitat, va resultar adjudicatària mitjançant concurs públic de desenvolupament eòlic de les zones 5 i 6 i de la 11 a València, amb una potència en conjunt de 498 MW i una inversió de 450 milions d’euros.

En la societat participaven Endesa a través de la seva filial ECYR, (Endesa Cogeneración i Renovables), propietària del 55% de les accions; Bancaixa, amb el 20%, i el Grup Sedesa, amb un 25%. En aquest cas, els agents han demanat documentació sobre aquesta mercantil.

Pel que fa a la ITV, és un servei que a la Comunitat Valenciana es va privatitzar el 1997. El gener de 2016, el ple de les Corts ha aprovat una proposició no de llei en la qual es demanava que la Sindicatura de Comptes realitzés una auditoria de la gestió de la ITV i una comparativa amb la prestació del servei i els models de la resta de comunitats.

En el debat de la proposició, presentada per Compromís, el síndic de la coalició, Fran Ferri, ha recordat que el 1997, el Consell presidit per Eduardo Zaplana, va treure els plecs de la concessió, un dels quals va ser adjudicat a una UTE en la que participava Sedesa. Un altre lot, segons va explicar llavors, va anar a parar a mans de persones relacionades amb l’exconseller de Territori, Rafael Blasco, actualment a la presó per una de les peces del cas Cooperació.

Comentaris
Comparteix
302Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
302Shares