Press "Enter" to skip to content

Foment construeix a Lugo una flamant estació de l’AVE on els trens no pararan

Puntuació dels lectors

L’estació de tren més moderna de la província de Lugo està enmig de la muntanya. No li falta detall. Bé … sí, no tindrà viatgers perquè els trens no paren i, en cas que ho facin, seguirà sense tenir-los perquè queda lluny de tot.

En aquell temps en què Espanya planificava urbanitzacions i polígons industrials a tot arreu, al municipi gallec d’O Páramo (Lugo), de menys de 1.500 habitants, es va anunciar l’arribada de l’AVE amb totes les seves benediccions. El Ministeri de Foment va decidir el 2002, amb el PP al Govern, construir-hi una estació de tren, la primera en la història d’aquest petit ajuntament, com a part de la promesa línia d’alta velocitat entre Ourense i Lugo i per substituir l’antiga parada que dividia en dos des del 1878 la localitat veïna de Pobra de San Xiao (Láncara, Lugo). El lloc triat per al flamant edifici va ser Moscán, el poble de qui llavors i ara és l’alcalde d’O Páramo, el popular Gumersindo Rodríguez Liz, que fa 35 anys que agafa amb força la vara de comandament. I sumant-se també a aquesta onada d’il·lusió i progrés, el llavors president provincial del seu partit i de la Diputació de Lugo, Francisco Cacharro Pardo, ja desaparegut, va proclamar que allà mateix la seva institució hi executaria un gran parc empresarial.

Foment va adjudicar les obres de la variant ferroviària que incloïa la nova estació el 2006, ja amb el PSOE al Govern. Després d’una parsimoniosa execució, els treballs han arribat a terme i els veïns d’O Páramo han despertat del seu somni sense AVE, sense polígon industrial i sense servei de tren. Renfe ha confirmat a aquest diari que cap viatger podrà pujar o baixar en aquesta parada. Fonts oficials de la companyia expliquen que l’antiga estació de Pobra de San Xiao, substituïda per aquesta que tot just s’ha acabat, ja va ser clausurada el 2002 per falta de viatgers. “Si abans, quan l’estació era al poble no hi havia viatgers, ara que és lluny d’aquí, encara menys”, assenyalen des de l’empresa pública. Si algun dia funciona a Lugo una connexió d’alta velocitat, el baixador d’O Páramo tampoc tindrà sentit, ja que només és a uns 15 quilòmetres de la ciutat.

“Aquí no hi ha ni una ànima que pugi al tren”, admet l’alcalde d’O Páramo. Rodríguez Liz es mostra comprensiu amb la decisió de Renfe perquè “les empreses han de mirar per la seva rendibilitat”, però manté l’esperança que l’estació sense viatgers serveixi algun dia per a alguna cosa: “Aquestes infraestructures van ser les que en el seu moment van donar vida a aquests llocs, qui sap si no n’hi tornaran a donar d’ara endavant! Cal donar-li temps”. El projecte de polígon industrial, afirma, continua la seva calamitosa tramitació, pendent ara de modificació per ocupar una zona inundable.

Malgrat aquests 12 anys transcorreguts des que es van adjudicar les obres, l’estació, segons com es miri, tampoc s’ha retardat tant. En la pausada carrera de modernització ferroviària que es disputa a Galícia, la parada sense viatgers d’O Páramo ha arribat a la meta molt abans que l’AVE entre Ourense i Lugo al qual havia de donar servei. L’alta velocitat entre aquestes dues capitals, unides ara per un tren que triga gairebé dues hores a recórrer un centenar de quilòmetres, de moment només existeix en papers i mítings. La va prometre el Govern de José María Aznar com a compensació a la marea negra del Prestige i el 2009 el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, va anunciar que l’executaria ell mateix des de la Xunta si el Govern de Rodríguez Zapatero finalment no la feia realitat.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 2.5K
    Shares

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser