Press "Enter" to skip to content

Indra admet que no pot justificar pagaments d’un milió d’euros que van acabar a la caixa B del PP

Puntuació dels lectors

L’Audiència Nacional disposa de nous indicis que acrediten el presumpte finançament il·legal del PP de Madrid a través d’adjudicacions públiques dels governs d’Esperanza Aguirre i Ignacio González. La multinacional espanyola Indra ha reconegut l’instructor dels casos Lezo i Púnica, el jutge Manuel García-Castelló, que no pot explicar per quin motiu va pagar més d’un milió d’euros a diverses mercantils que, segons la investigació, haurien desviat després els diners a la caixa B del PP. La tecnològica admet que, sota la presidència de Javier Monzón, va pagar factures per aquest import, però no troba en els seus arxius interns cap tipus d’informació sobre els béns o serveis que va rebre a canvi, apuntalant així les sospites sobre aquests moviments de fons.

Les indagacions de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que va arribar a registrar la seu d’Indra l’abril de 2017 durant l’operació Lezo, se centren en els pagaments que va realitzar la companyia a dues mercantils, Formaselect Consulting SL i Swat SL. La primera, dedicada a la formació de treballadors, va facturar a la cotitzada 938.247 euros entre 2010 i 2013 (250.750 euros el 2010, 566.497 euros el 2012 i 121.000 euros el 2013), una quantitat que va suposar en aquest període més del 90% dels seus ingressos totals.

Indra assegura que en les investigacions internes que va obrir per aclarir la seva implicació en el cas ha trobat les propostes d’encàrrec que li va enviar Formaselect, les autoritzacions que van signar els seus directius abans de contractar aquesta empresa, les factures que es van emetre posteriorment i, finalment, les ordres de pagament. El problema reconeix la companyia, és que no troba cap prova que realment existissin els treballs de Formaselect abonats mitjançant aquestes factures. En el concepte, figura la realització d’accions formatives per als empleats de la tecnològica que s’impartirien en les seves pròpies instal·lacions ( ‘in company’). Però ningú ha pogut confirmar que aquestes formacions es celebressin. Ni tan sols consta a Indra que algun representant de Formaselect hagi creuat els seus torns de seguretat per donar les classes, admeten els representants legals de la signatura.

La seva relació comercial amb Swat SL presenta les mateixes deficiències. La multinacional hauria abonat a aquesta altra mercantil del sector de la publicitat un total de 116.000 euros durant l’exercici 2008 per suposats treballs d'”assessoria en comunicació per la presència d’Indra en mitjans de comunicació”. Teòricament, Swat SL va començar a prestar el servei en el segon semestre de 2007, és a dir, just després de les eleccions autonòmiques d’aquest any, en què Aguirre va revalidar el seu primer mandat amb una altra majoria absoluta. Indra ha remès a l’Audiència Nacional les dues factures de 50.000 euros més IVA que va pagar a l’agència, així com els seus comprovants interns que van ser abonades. Però també ha hagut de reconèixer que no ha trobat “evidències que puguin justificar la prestació dels serveis a què es refereixen” aquests documents de pagament. És a dir, ni rastre de la suposada “assessoria en comunicació”.

Aquestes troballes compliquen encara més el futur judicial del PP. Com va avançar El Confidencial al setembre, els experts en delictes econòmics de la Guàrdia Civil ja van apuntar en un informe preliminar inclòs en el cas Lezo i traslladat després al cas Púnica que els governs madrilenys d’Aguirre i González haurien utilitzat l’agència ICM per desviar fons públics al PP. Els diners sortian de l’ens autonòmic mitjançant licitacions amb preus inflats que eren sistemàticament concedides a Indra. Després, la multinacional pagava presumptament factures falses a firmes instrumentals, com Formaselect Consulting SL i Swat SL, que s’encarregaven de triangular els fons per dificultar-ne el seguiment. Finalment, els diners públics era utilitzat per a abonar despeses de campanya del partit que superaven el màxim legal permès.

Per aquests fets ja estaven imputats des de l’inici de l’operació Lezo els administradors de Formaselect (Óscar Sánchez Moyano) i Swat (Juan Miguel ‘Juancho’ Madoz), així com el conseller delegat d’ICM durant el període sota investigació, José Martínez Nicolás. L’absència de justificants per als pagaments d’Indra aporta noves pistes sobre aquesta circulació irregular de diners amb destinació a la primera planta de Gènova. Només aquestes dues firmes haurien canalitzat 1.054.247 euros cap al PP entre 2008 i 2013.

Segons informa ElConfidencial.com, La xifra real podria ser molt més gran. Indra també ha reconegut que l’Agència Tributària està investigant els pagaments que va realitzar a una tercera empresa, l’agència de comunicació i publicitat Lata Latina SL, que ja va estar implicada en el cas Gürtel i era proveïdora del Govern de la Comunitat de Madrid. Segons els inspectors d’Hisenda, la cotitzada hauria abonat a l’agència un total de 3,3 milions d’euros entre 2011 i 2014 per treballs que tampoc apareixen. També han detectat que Indra va fabricar factures per no sobrepassar el límit legal de subcontractació amb Llauna Llatina SL.

Tot i les quantitats que ja han sorgit, aquesta peça del cas Púnica -tot el finançament il·legal del PP de Lezo ha estat traslladada a aquest sumari- és precisament una de les que es troben més endarrerides. Un portaveu oficial d’Indra, que té nou president des de gener de 2015, Fernando Abril-Martorell, subratlla que “la companyia està mostrant la màxima col·laboració amb la Justícia de forma proactiva, informant per iniciativa pròpia de qualsevol incidència rellevant i aportant tota la informació que està en el seu poder. En aquest sentit, Indra ha posat en marxa des de fa més d’un any els oportuns procediments interns a través de la Unitat de Compliment de la companyia per investigar tota la informació referida a aquest assumpte, relacionat amb assumptes d’una època en la qual els responsables de la companyia eren diferents als actuals “.

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser