Press "Enter" to skip to content

Espanya pateix un nou revés en un arbitratge internacional per les retallades a les renovables

Puntuació dels lectors

L’Estat espanyol ha patit un nou revés, el tercer, en un arbitratge internacional per les retallades a les renovables que es van aplicar en els anys 2010 i 2013, en fallar el CIADI, organisme dependent del Banc Mundial, a favor de Masdar, han informat Europa Press en fonts jurídiques.

Masdar, que pertany a Mubadala, fons sobirà d’Abu Dhabi i amo també de la petroliera Cepsa, va presentar el seu arbitratge davant el CIADI el febrer de 2014, recorrent, en aquest cas, les retallades que va patir la termosolar. El despatx Allen and Overy ha estat l’encarregat de defensar els interessos de la signatura.

En concret, Masdar Solar era soci a Espanya de Sener a la signatura Torresol, dedicada a la generació d’energia termosolar. El grup disposava de la planta termosolar Gemasolar, que compta amb una potència nominal de 19,9 megawatts (MW).

Fonts del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital han indicat a Europa Press que la decisió reconeix a la demandant una indemnització de 64 milions d’euros, enfront dels més de 250 milions que reclamava.
A més, han subratllat que l’Advocacia de l’Estat, que ha aconseguit que aquesta sentència s’hagi quedat en la seva estimació parcial, està estudiant la resolució, de més de 400 pàgines, per al seu possible recurs.

Aquest és el segon revés que pateix el Govern d’Espanya davant el CIADI, després que el maig de l’any passat l’organisme dependent del Banc Mundial fallés a favor de Eiser Infraestructure, condemnant a pagar 128 milions d’euros més interessos a la signatura britànica.

No obstant això, el Govern d’Espanya va presentar davant el CIADI recurs contra el laude favorable a Eiser Infraestructure, en considerar que podia existir un conflicte d’interessos amb l’àrbitre designat per la firma britànica, Stanimir Alexandrov, ja que també formava part del tribunal en una altra de les demandes presentades contra Espanya.

A més, el passat mes de febrer, Espanya va registrar un altre laude en contra de la Cambra de Comerç d’Estocolm que l’obligava a pagar 53 milions d’euros a la signatura NovEnergia. Aquest laude, en què els tres àrbitres van fallar a favor del demandant, va donar la raó al fons d’inversió amb seu a Luxemburg, en considerar que la retallada que va suposar el Reial Decret 9/2013 la reforma del sector elèctric aprovada pel Govern del PP, va suposar un “canvi brusc i de sistema” respecte a les modificacions anteriors que havien suposat ia les retallades de finals de 2010, amb el PSOE al poder.

RESOLUCIONS A L’AIRE

No obstant això, la resolució d’aquests processos en contra de l’Estat està en l’aire, ja que el passat mes de novembre la Comissió Europea va donar suport al Govern d’Espanya en aquest front obert pels arbitratges de les renovables, en considerar que en haver-se iniciat per inversors d’altres estats de la UE era una situació contrària al Dret de la Unió.

Així mateix, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) va fallar el passat mes de març que la clàusula d’arbitratge inclosa en l’acord entre Eslovàquia i Països Baixos sobre la protecció d’inversions no era compatible amb el Dret de la UE.

Aquesta fallada obria una via favorable per a Espanya en el conflicte amb els fons d’inversió estrangers per les renovables, encara que no definitiva, ja que molts dels arbitratges d’inversió s’han iniciat a l’empara de la Carta Europea de l’Energia.

Anteriorment, Espanya havia guanyat una demanda presentada per Isolux, mentre que també va desistir la demanda de 6 milions d’euros de Solarpark Management, que havia denunciat davant l’Institut d’Arbitratge de la Cambra de Comerç d’Estocolm (SCC).

Espanya suma gairebé una trentena de demandes davant el tribunal internacional d’arbitratge del CIADI, dependent del Banc Mundial, contra les retallades aplicades a les energies renovables per les reformes del Govern en els anys 2010 i 2013, així com altres més en molts organismes internacionals.

RECLAMACIONS PER MÉS DE 7.500 MILIONS.

Les reclamacions dels inversors estrangers en tribunals internacionals d’arbitratge per aquestes retallades a les energies renovables és de 7.566.000 d’euros.
Entre totes aquestes demandes presentades, destaca la interposada pel conglomerat The PV Investors davant la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacional (UNCITRAL), que ascendeix a 1.900 milions d’euros, gairebé una quarta part de totes la quantitats demandades a Espanya.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 409
    Shares

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser