Press "Enter" to skip to content

PP i PSOE rebutgen al Congrés les esmenes de Units Podem i ERC per deixar sense fons la Casa del Rei

Puntuació dels lectors

El PP i el PSOE han coincidit a rebutjar aquest dimecres a la Comissió de Pressupostos del Congrés les esmenes presentades per Units Podem-A Comú-A Marea i Esquerra Republicana (ERC) per deixar sense fons a la Casa del Rei en el projecte de Pressupostos Generals de 2018, unes propostes de modificació que en canvi s’han sumat als independentistes del PDeCAT, que retreuen a Felip VI seva actuació després del referèndum independentista l’1 d’octubre de 2017.

Tant Units Podem com Esquerra han proposat enderrocar la partida que el Govern ha reservat a la Casa del Rei en el seu projecte de pressupostos generals per a aquest 2018: el grup confederal perquè considera “incomprensible” que s’hagi prioritzat incrementar la despesa de la Monarquia abans que altres necessitats socials, mentre que ERC insisteix que només hauria d’existir un sou per al Cap de l’Estat igual al del president del Govern.
La Secció I dels Pressupostos, relativa al sosteniment de la Casa del Rei, està dotada de 7,89 milions d’euros, fet que suposa un creixement del 0,9% respecte a la partida de 2017, que va ser de 7,82 milions.

En defensar la seva esmena de totalitat, el diputat d’En Comú Jaume Moya ha afirmat que la funció d’àrbitre del Rei ha quedat en entredit en la gestió del conflicte català després del referèndum de l’1 d’octubre. “Ens vam arribar a plantejar si aquesta institució té més funció que empresonar rapers”, ha comentat, en al·lusió al cas Valtonyc.

També s’ha queixat que la Casa del Rei no està sotmesa als mateixos requisits de transparència que altres institucions i ha reclamat més detalls dels seus comptes i de l’execució de les diferents partides.

ERC DÓNA LA BENVINGUDA A L’REPUBLICANISME A CONVERGÈNCIA

El PDeCAT s’ha sumat a les esmenes contra la Casa del Rei perquè, segons ha explicat el seu diputat Feran Bel, “l’actitud del cap de l’Estat arran l’1 d’octubre no va ser correcte”: “Va trencar el seu vincle amb Catalunya de manera definitiva, contradient molts dels seus discursos”, ha afegit.

“Vull donar la benvinguda al republicanisme als amics de Convergència”, ha postil·lat amb sorna el diputat d’ERC Joan Capdevila.

Per contra, el portaveu socialista de Pressupostos, Javier Lasarte, ha dit no entendre la reacció d’ERC i del PDeCAT davant el Rei després d’haver triat president de la Generalitat a una persona com Joaquim Torra, a qui s’atribueixen antics comentaris contra els espanyols en xarxes socials. PSOE: “Tenen una sensibilitat i una pell molt fina que no han tingut a l’hora de votar a una persona d’aquest perfil polític”, ha comentat.

PSOE: ESMENES frívoles i IRRESPONSABLES

Lasarte ha dit lamentar que des d’Esquerra es busqui posar en qüestió la qualitat democràtica dels òrgans constitucionals meditant unes esmenes que ha titllat de “frívoles, irresponsables i plenes d’apriorismes”. “Haurien de tenir més respecte per les institucions espanyoles”, ha reblat.

En similars termes s’ha pronunciat la ponent del PP, María Jesús Bonilla, que recorda que l’assignació prevista per a la Casa del Rei és la “necessària” per exercir la funció i és una quantia “prudent, ja que només suposa un lleu augment quan, des de 2010, s’han alternat les retallades i les congelacions. “Els demano una mica de rigor –ha dit–. Cal argumentar amb serietat i amb veritats”.

La menció al nou president de la Generalitat ha estat resposta en el següent torn per Ferran Bel, que s’ha queixat que no es donin “ni cent dies de gràcia” al Quim Torra i que estigui sent ja atacat “voraçment”.

“Fa cinc mesos que esteu demanant un president de la Generalitat que no tingui causes pendents, i quan hi ha un, li volen crear causa –ha explicat–. Entenc que se sentin molt pressionats per Ciutadans, que s’ha tirat a la muntanya, però donin-li almenys els 100 dies de gràcia”.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 251
    Shares

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser