Press "Enter" to skip to content

S’allarguen les vacances de Urdangarín: Canvien la data de la sentència del cas Nóos

Puntuació dels lectors

La sentència ferma del cas Nóos, en mans de la Sala Penal del Tribunal Suprem, es retarda. Fonts jurídiques consultades per El Confidencial calculen que no estarà a punt fins a almenys la primera setmana de juny, tot i que en un inici preveien tenir-la tancada per aquest mes de maig. El motiu de la tardança no és altre que l’especial complexitat del cas, ja demostrada en primera instància. Després de cinc mesos de vista oral, l’Audiència de Palma va deixar el cas vist per a resolució el juny de 2016, però no va dictar la seva sentència fins nou mesos després.

L’alt tribunal no s’allargarà tant, però encara ha de tancar detalls de la proposta formulada pel ponent Antonio del Moral als seus companys. La vista es va celebrar el passat 21 de març i en ella es van escoltar els arguments presentats per la Fiscalia i per les defenses de diversos dels condemnats, entre ells el” Ex Duque” de Palma Iñaki Urdangarin, que haurà d’ingressar a la presó si el resultat confirma el criteri de l’anterior sentència o l’eleva, com demana el fiscal.

Des de llavors, els magistrats Manuel Marchena, Miguel Colmenero, Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo i Del Moral estudien les al·legacions enfront de la resolució que va rebaixar notablement les penes que demanava el Ministeri Públic als principals acusats en aquest procediment, que es va originar com peça separada del cas Palma Arena per les activitats delictives que va realitzar el marit de la infanta Cristina amb el seu exsoci Diego Torres mitjançant l’institut Nóos, una entitat que va haver de realitzar tasques sense ànim de lucre, però a través de la qual es van obtenir contractes milionaris.

Condemnes a set dels 17 acusats

L’Audiència va imposar condemnes a set dels 17 acusats. Urdangarin es va veure beneficiat per les circumstàncies atenuants que es van tenir en compte, entre elles la reparació del dany causat. Va ser condemnat a sis anys i tres mesos de presó enfront dels 19 que demanava la Fiscalia. Sobre el seu exsoci Diego Torres, va recaure la pena més alta de les imposades, vuit anys. Els dos van ser absolts del delicte d’estafa, i en aquest tràmit de cassació davant l’alt tribunal el Ministeri Públic demana un increment de les seves condemnes, que arriba fins als 10 anys de presó en el cas del “Ex Duque”; 12 anys i quatre mesos per a Torres, i uns mesos extra per un altre dels principals protagonistes de la trama, l’expresident balear Jaume Matas.

La mateixa infanta Cristina va haver de seure a la banqueta per l’acció de l’acusació popular que llavors exercia Mans Netes, que li atribuïa dos delictes fiscals. Va resultar absolta, però declarada responsable civil a títol lucratiu, com demanava la Fiscalia, per la qual cosa va haver de respondre, solidàriament amb el seu marit, a la responsabilitat civil d’ell per l’actuació de l’empresa que tots dos compartien, l’Institut Aizoon. Van abonar entre tots dos 265.088,42 euros.

Una causa complexa

La complexitat de la causa ha quedat patent en el passat. Les tres magistrades de Palma que van condemnar en primera instància van necessitar 744 pàgines per desenvolupar la seva sentència i en la vista van comparèixer una desena de parts. La Fiscalia va recórrer en un escrit de 100 pàgines. El nombre de parts -acusacions i defenses- va obligar a allargar la vista durant quatre hores.

Urdangarin va ser condemnat a sis anys i tres mesos de presó, set anys i un mes d’inhabilitació especial i multa de 512.533,68 euros per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un de falsedat en document públic i de malversació (dos anys i vuit mesos de presó), un frau a l’Administració pública (set mesos), un tràfic d’influències (un any) i dos delictes contra la Hisenda pública (un any cadascun) ja responsabilitat civil. Per això, i encara que no s’atengui la petició d’elevar penes que impulsa la Fiscalia, ingressarà a la presó quan es dicti la sentència.

INVERTIR FOREX CATALUNYA ✅ | ✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅

Comentaris
COMPARTEIX !

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser