Press "Enter" to skip to content

Quim Torra: “El 10 d’octubre hauríem d’haver proclamat la república Catalana i defensar-la “

Puntuació dels lectors

Quim Torra, el president recentment investit es reafirma en les paraules de Puigdemont en afirmar el seu penediment per no haver proclamat la república el passat 10 d’octubre i haver-la mantingut, en lloc d’haver-la suspès a l’espera d’un moviment del Govern espanyol en favor de diàleg i no aplicació del 155. l’expresident va prendre aquella decisió davant la possibilitat que pogués haver violència al carrer “amb morts als carrers”, segons va justificar la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i Torra creu, com Puigdemont ara, que havia haver-la proclamat i haver-la defensat, “sense que s’hagués hagut de marxar ningú”, de manera que “vam perdre una gran oportunitat el 10-O”, ha confessat.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el nou president s’ha mostrat clar a l’hora d’assegurar que no té por davant la possibilitat de ser processat, tot i que també ha ofert “diàleg sense condicions a Madrid en un tracte bilateral”. Però preguntat si l’oportunitat perduda ara ha de suposar insistir en la via unilateral, ha respost que no, apostant en tot cas per “trobar una nova finestra d’oportunitat” i per “anar construint una estratègia entre tots” per logar la independència, això sí , sota l’estratègia de “avançar” i de “no cedir posicions”, de “lluitar pels presos i els exiliats”.


 La república i la seva defensa

“Si ens mantenim i no cedim seguim avançant sense por, continuem ferms, això acabarà bé. Hem de guanyar “, ha arengat. I en aquest propòsit no ha descartat la desobediència, sent molt conscient que “la legislatura serà breu”. “Obeiré al mandat del poble de Catalunya i del Parlament”, ha reiterat, perquè “el que m’importa és el que consideri el Parlament i el poble”, ha reafirmat. I per això té clar que entre els seus objectiu està “restituir tot allò que diuen les lleis del Parlament”, inclosos els càrrecs cessats pel Govern en aplicació del 155. ¿Desobediència? “Jo parlo d’obediència al Parlament”, ha insistit en diverses ocasions.

Torra viatja aquest dimarts a Berlín per veure amb l’expresident Puigdemont, amb qui acabarà de perfilar, entre altres coses, la composició del nou Executiu català. Serà la primera sessió d’una relació que es reiterarà al llarg del mandat del nou cap del Govern perquè, encara Torra prendrà les decisions, “tot es parlarà amb Puigdemont”. De moment, el president investit no pot prendre possessió fins que el seu nomenament no sigui publicat al DOGC, però ja s’avança el primer xoc amb l’Estat a compte de la composició del nou Executiu català, ja que Torra pretén restituir “a tots” els cessats pel Govern de Rajoy en aplicació del 155, inclosos els exconsellers empresonats.

¿Desobediència? “Jo parlo d’obediència al Parlament”

El president investit ha estat clar a l’hora d’assenyalar la seva aposta per “restituir a tots en tots els casos” perquè “el principi de restitució és la base del Govern, començant pel president Puigdemont”, ha assegurat. Tot i que el nou president ha admès que hi haurà exresponsables als que no li interessi tornar al seu anterior lloc “pel que sigui”, igualment se’ls oferirà. En aquest punt ha posat com a exemple el de l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, que va dir que ho deixava, i per tant ha dit “entendre les circumstàncies de cadascú”. Però “si els exconsellers accepten, serà un honor” que puguin tornar a ser-ho, ha insistit el president.

“L’hi proposarem segur i si accepten ho seran”, i de moment, a Torra no li consta que algun d’ells hagi dit que no vulgui ser-ho, tot i que entre ells hi ha alguns, com Raül Romeva o Dolors Bassa, la formació (ERC) no està per la labor de la restitució en el si del nou de l’Executiu per no provocar de nou un enfrontament amb l’Estat. Si és així, la contesa amb Madrid tornarà a estar servida, ja que el processament dels imputats en la causa de l’1-O, una vegada ferma, comportarà la inhabilitació per exercir càrrec públic.

“Si accepten seria un gran honor. L’hi proposarem segur i si accepten seran consellers “

En qualsevol cas, Torra insisteix en el principi de restitució fins i tot per al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, així com per al Diplocat i les delegacions catalanes a l’exterior. El Govern de Rajoy, 155 mitjançant, va eliminar totes aquestes delegacions excepte la de Brussel·les, però el nou president les tornarà a posar al mapa perquè considera “clau” la seva tasca, fins i tot amb el propòsit d’ampliar-les. Sobre el Diplocat, Torra ha emfatitzat que “plantarem batalla” a l’escandalitzar-se per “com es van atrevir a dissoldre una cosa que no tenien dret a dissoldre”.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 388
    Shares

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser