Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Duríssim article d’un diari alemany sobre la manipulació de RTVE sotmesa al poder de Rajoy

Comparteix
982Shares

El digital alemany Derstandard.de ha publicat un article sobre la manipulació denunciada pels treballadors de RTVE i de la qual estan mostrant el seu descontentament públicament a les xarxes socials i fins en els informatius de la cadena esmentada vestint peces negres en senyal de disconformitat amb l’actual directiva que segons el diari alemany es mou sota interessos que responen directament al govern de Mariano rajoy.

Text íntegre de l’article:

“MANIPULACIÓ”

La independència informativa inexistent a la televisió estatal d’Espanya
Sota el lema # Asísemanipula els periodistes publiquen com el govern conservador intervé en els informes.

El president del govern conservador d’Espanya, Mariano Rajoy, té idees molt específiques sobre com ha d’informar RTVE sobre ell. Els empleats de RTVE protesten contra la “manipulació” i el reemplaçament dels delegats sindicals i directors de Rajoy.

Aquells que encenen TVE pública a Espanya els divendres gairebé sempre veuen persones vestides de negre a la pantalla. Estem protestant contra la direcció actual, que és poc probable que sigui la que “dirigeix” la cadena, va dir Lara Prieto, editora de negocis i portaveu de la sala de premsa de TVE.

Quan el primer ministre conservador Mariano Rajoy va perdre la majoria absoluta en les eleccions de 2016, el Parlament va aprovar per unanimitat nou reglament per a l’elecció de la direcció executiva en la Ràdio Pública i Televisió (RTVE). En lloc de la majoria al parlament i al Senat, ara es necessita una licitació pública en què els candidats es presenten a si mateixos amb un projecte. Durant mesos van bloquejar els de Rajoy la implementació del Parlament. El director actual i la Junta romanen en el càrrec.

Per què els editors protesten?,

Segons mostra el hashtag # AsíSeManipula, a principis de maig a Espanya, el servei de missatges de Twitter va ser determinant. Desenes de periodistes informen obertament sobre les seves experiències en la trista rutina diària d’una redacció conservadora del govern. Els periodistes de RTVE van demanar això.

“Independència sufocant”

“Volem acusar públicament de les pràctiques sufocants en la manca de qualitat i independència de la informació”, un altre lema, @MujeresRTVE. L’associació lliure de treballadors de RTVE així ho va expressar en el període previ a l’exitosa vaga general feminista del 8 de març a Espanya contra el tracte desigual en el treball.

Els empleats de RTVE protesten contra la prohibició d’informar que polítics del partit del primer ministre conservador Mariano Rajoy estan sent investigats per corrupció. Els editors reben les cites i les imatges per utilitzar. Quan Rajoy va testificar en el cas de fons il·legals d’un partit com a testimoni en el tribunal, els periodistes van rebre de part de la gerència del programa ordres directes de la seu del partit PP sobre el tema per editar la seva publicació.

“Exorcista” a Puigdemont

Les declaracions dels polítics catalans favorables a la independència han estat traduïdes incorrectament. Un discurs oficial del deposat primer ministre català Carles Puigdemont va ser acompanyat per la música de L’exorcista en l’edició setmanal de TVE Informe Setmanal. Les contribucions a la situació a Catalunya sovint s’elaboren a Madrid, fins i tot en contradicció amb la percepció dels editors locals. I a la vaga general de dones del 8 de març, la direcció de televisió es va comprometre a portaveus del servei d’emergència, mentre que en tots els altres canals només es van veure homes.

També hi ha manipulació en petita escala. Els empleats informen en Twitter que “tallen imatges de nens en un menjador de beneficència per als pobres, perquè no existeix tal cosa a Espanya”. L’equip nacional vestit de vermell no hauria de dir-se “La roja”.

“Per descomptat, els periodistes es neguen a complir amb els requisits pertinents cop i un altre”, diu Lara Prieto, vicepresidenta del consell editorial a la sala de premsa. Però la direcció obedient a Rajoy simplement va contractar a nous periodistes, que després informen en interès del govern.

Presentadors de negre

Els editors habituals de TVE passen per un examen d’ingrés difícil i després tenen un tracte similar al d’un funcionari públic. Usen aquesta condició de “seguretat” i continuen protestant. “Mentre no es reemplaci a la gerència, serem vistos de negre tots els divendres”, diu Prieto.

La independència informativa inexistent a la televisió pública d’Espanya

El primer ministre conservador d’Espanya, Mariano Rajoy, té idees molt específiques sobre com ha d’informar RTVE sobre ell. Els empleats de RTVE protesten contra la “manipulació” i el reemplaçament dels delegats sindicals i directors nomenats per Rajoy.

Font: Derstandard.de

Comentaris
Comparteix
982Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Comments are closed.

982Shares