Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Les claus del discurs del President Quim Torra: “Una república catalana per tots i un salari mínim de 1.100 Euros”

Comparteix
0Shares

El 131 President de la generalitat catalana, Quim Torra, va prometre aquest dilluns governar per a tots els catalans siguin o no independentistes, però sense oblidar que el seu rumb és la independència catalana, d’aquesta manera va afirmar que treballarà cap a “una república per a tots”, i assumir que l’independentisme va cometre errors, una clara autocrítica a la gestió anterior i l’única que s’ha vist per part de polítics catalans en els últims temps independentment de la seva ideologia política.

A la segona sessió d’investidura, també va insistir a demanar disculpes per les seves piulades de fa sis anys i alguns articles que va escriure: “Em penedeixo, no tornarà a passar”. En aquest sentit, ha defensat que els tuits i els articles que van generar polèmica es van treure de context, però va concloure que, si van ofendre algú, la seva obligació és disculpar-se: “De cap manera la meva intenció era ofendre”.

També va assumir que l’independentisme va cometre “errors” en el passat més recent, encara que no els va detallar, i ha reclamat a l’Estat que també assumeixi els seus, que són, al seu parer, encarar el procés sobiranista a través dels tribunals i no de la negociació política. Considera que aquests errors de l’Estat van ser permetre que a Catalunya hi hagi avui dia “presó, exili i criminalització dels drets civils i polítics”.

El candidat va concloure que, si s’assumeixen aquests errors per ambdós costats, podrà entaular un diàleg entre Generalitat i Govern central per abordar el conflicte polític a Catalunya: “Aquí ens trobaran sempre”.

Va afirmar que la república que defensa per a Catalunya també la desitja per a tot Espanya, i ha confiat que “el poble espanyol faci un procés similar i s’emancipi republicanamente”.

Recuperar 16 lleis

Una de les novetats del discurs d’aquest dilluns respecte al de dissabte és que va xifrar en 16 les lleis catalanes aprovades pel Parlament que el seu Govern voldrà reimpulsar i que no estan vigents perquè el TC les va suspendre després dels recursos del Govern central.

Algunes d’aquestes lleis seran la del canvi climàtic, la d’igualtat entre homes i dones i la de lluita contra la pobresa energètica, que no estaven fetes “només per a ciutadans independentistes” i que tot i així van ser impugnades per l’executiu central, ha lamentat.

Programa de Govern i economia catalana

Aquesta vegada sí va desgranar el seu programa de govern, amb mesures concretes, com implementar un salari mínim professional de 1.100 euros i recuperar la gestió pública de l’Empresa Aigües Ter-Llobregat.

També va prometre instaurar un IVA superreduït per al sector cultural, situar els Mossos en organismes internacionals de cooperació policial, seguir amb el desplegament de l’Agència Tributària de Catalñya i promoure una nova llei de salut que garanteixi la “sostenibilitat del sistema”.

A més, es compromet activar el Mecanisme català per a la lluita contra la corrupció i el frau, crear una oficina que registri la inversió estrangera a Catalunya i la catalana a l’estranger, i canviar el model energètic perquè en el 2050 tota l’energia a Catalunya provingui de fonts renovables.

També preveu la targeta T-Mobilitat que permeti, amb un únic títol transport, moure per tot el territori català, i finançar els mitjans de comunicació públics catalans perquè siguin viables i líders en els seus respectius àmbits.

“Defensar la república és defensar els set milions d’habitants de Catalunya”, va assegurar Torra, en un discurs que va fer sobretot en català, però per al qual també ha utilitzat el castellà per dirigir-se al Govern central i l’aranès perquè és llengua cooficial a Catalunya.

“El nostre president és Puigdemont”

A més, va insistir en alguns punts que va abordar el dissabte, com que el seu objectiu és que Catalunya esdevingui Estat independent en forma de república, i que es considera un president provisional a l’espera d’investir el que considera president legítim: “El nostre president és Puigdemont “.

Altres qüestions en què va tornar a posar el focus és que l’acció política en aquesta legislatura es vehicularà a través del Govern, el Parlament i les mobilització ciutadana, però també a través del Consell de la República, com a Govern a l’estranger que piloti Puigdemont.

Vaticina que el seu mandat no serà fàcil; entre altres motius, perquè coincidirà previsiblement amb els judicis als líders sobiranistes a la presó: “Tots haurem d’estar a l’altura”.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Comments are closed.