Press "Enter" to skip to content

[VÍDEO] Referèndum: Una dona de 70 anys que es va trencar el braç a Fonollosa, s’ho va fer, segons la jutge, “per l’edat i la inèrcia”.

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
1044Shares

Una jutge ha rebutjat investigar els guàrdies civils que van carregar en una escola de Callús (Bages) per impedir la votació de l’1-O, en entendre que “no va existir excés policial”, sinó que els agents van usar la “força mínima indispensable” davant una “resistència activa”.

En un acte, que ja ha estat recorregut per les acusacions, la titular del jutjat d’instrucció número 2 de Manresa desestima la petició de diverses persones que van denunciar les càrregues de l’1-O perquè identifiqués i es prengués declaració com investigats als agents que van actuar i als seus comandaments.

La jutge que porta el cas de l’1 d’octubre al Bages descarta continuar investigant les denúncies per les càrregues policials a Callús, Castellgalí, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada i diu que la instrucció està gairebé acabada.

María Teresa Rodríguez, titular del jutjat d’instrucció número 2 de Manresa, ha negat totes les sol·licituds de proves que li havien demanat els advocats d’una cinquantena de ferits, i nega que hi hagués cap desproporció per part de la policia.

Al contrari, diu que les persones que es concentraven als col·legis electorals no tenien dret a manifestar-se, perquè no havien demanat permís i que és “incert” que tinguessin dret a votar, perquè el referèndum estava suspès pel Tribunal Constitucional.

La jutge diu que la instrucció està “gairebé” acabada, i conclou que les càrregues de la Guàrdia Civil van ser una “actuació legítima”, que no hi ha cap “conducta concreta” que es pugui perseguir judicialment i que no hi va haver “cap excés policial”.

Segons la jutge, “únicament” hi va haver una cinquantena de ferits, la majoria lleus, i explica com, al seu entendre, es van produir les ferides més greus.

L’edat i la inèrcia van provocar un trencament de braç

Magdalena Clarena, una dona de 70 anys que es va trencar el braç a Fonollosa, s’ho va fer, segons la jutge, “per l’edat i la inèrcia”.

Joan Bargués es va trencar un dit a Sant Joan de Vilatorrada perquè “ell mateix empenyia la porta” i “de forma casual” va posar el dit al forat i se l’hi va enganxar, segons la jutge.

I l’alcalde de Callús, Joan Badia, va acabar al terra perquè “es va interposar” a la Guàrdia Civil. La mateixa jutge va arxivar la causa per desobediència contra l’alcalde.

Investigació pràcticament acabada

Amb aquest escrit, la jutge encara no tanca la investigació, però l’acusació dona per fet que s’arxivarà sense practicar noves proves.

El Col·legi d’Advocats de Manresa sol·licitava, entre d’altres, la identificació d’agents de la Guàrdia Civil, la declaració de comandaments i les comunicacions per emissora.

La magistrada sosté que els concentrats van propinar agents “puntades, empentes i cops, per tal d’impedir que realitzessin la seva legítima actuació”

Per a la jutge, davant d’aquesta situació, l’operatiu policial es va veure obligat a apartar les persones concentrades, una a una, “davant una resistència activa de les mateixes”, atès que clavaven als agents “puntades de peu, empentes i cops, per tal d’impedir que realitzessin la seva legítima actuació”, afegeix la instructora.

Després de recalcar que un guàrdia civil va resultar ferit en l’actuació, la jutge assenyala que entre els concentrats “únicament” hi va haver nou lesionats lleus, “la major part d’ells per cops de defensa o escut, o arrossegament després de resistir-se a ser desallotjats”.

“La força mínima imprescindible”

La jutge considera que l’actuació de la Guàrdia Civil “és compatible amb l’ús de la força mínima imprescindible de qui s’enfronta a les forces de l’ordre públic en un moment de tensió, i no és necessari que hi hagi una equivalència o paral·lelisme entre el medi usat pel qual exerceix la resistència i l’utilitzat per l’agent que compleix el seu deure”.

“Hi ha d’haver una proporcionalitat, per descomptat, i un actuar de la manera menys lesiu possible, però això amb un criteri de certa relativitat, ja que sempre s’han de tenir en compte les circumstàncies del cas, particularment les possibilitats d’actuació que pogués haver disposat l’agent de l’autoritat, resultant de l’actuació duta davant més de 300 persones un saldo de nou ferits lleus”, afegeix l’acte.

Per tot això, la jutge considera que les diligències sol·licitades pels denunciants, incloses l’aportació de les ordres rebudes pels agents i els protocols d’actuació en càrregues policials, “no resulten ni útils ni pertinents”.

Comentaris
Comparteix
1044Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
1044Shares