Press "Enter" to skip to content

[SONDEIG CEO] ERC guanyaria avui les generals a Catalunya i el PP podria desaparèixer en uns anys

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
919Shares

Enmig de la tensió dels últims temps a Catalunya, les dades publicades en una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat presentada aquest divendres pel seu director, Jordi Argelaguet demostren la tendència creixent de l’independentisme i l’enfonsament del Partit Popular de Xavier García Albiol, que es quedaria amb només 2-3 escons després dels 6 aconseguits en les eleccions del 2016, si segueix així la tendència el PP a Catalunya, tindria els dies comptats de cara a les pròximes eleccions, per altra banda, ERC guanyaria avui les eleccions generals a Catalunya amb 12 diputats i li seguiria en Comú Podem (comuns) amb 10 o 11 escons.

El PDeCat aconseguiria entre 8 i 9 diputats, Cs pujaria fins als 8, el PSC retrocediria fins als 5-6 escons, i el PP també baixaria fins als 2-3, després d’haver aconseguit 6 en les generals de juny de 2016.

És una enquesta a 1.500 catalans amb un marge d’error del + -2,53% i realitzada del 7 al 27 d’abril, és a dir, en plenes negociacions entre independentistes per desbloquejar la legislatura a Catalunya i investir un president.

El resultat suposa un canvi respecte a les últimes generals a Catalunya: llavors van guanyar els comuns amb 12 escons, seguits d’ERC amb 9, CDC -ara PdeCAT / JxCat- amb 8, el PSC amb 7, el PP amb 6 i Cs amb 5 .

El sondeig detecta que el principal problema dels populars catalans és la fidelitat de vot: el 46,6% dels seus votants el 2016 els tornarien a donar la seva confiança, mentre que un 38,3% canviaria de papereta per votar a Cs.

També destaquen les fuites de vot dels comuns, els vencedors de les últimes catalanes a Catalunya: un 9,3% dels seus electors llavors ara es decantaria per ERC, mentre que el 9,9 ho faria pel PDeCAT.

El suport a la independència de Catalunya ha recuperat els nivells més alts

El suport a la independència de Catalunya ha recuperat els nivells més alts entre la població catalana. El Baròmetre d’Opinió Pública del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya reflecteix que el 48% de la població catalana veu amb bons ulls que Catalunya esdevingui un estat independent. Un 43,7% ho rebutja, un 5,7% no ho sap i un 2,6 no contesta, segons el CEO que ha presentat aquest divendres el seu director, Jordi Argelaguet.

La xifra s’ha disparat prop de 8 punts percentuals en comparació amb l’enquesta del CEO realitzada al febrer, quan el suport a la independència es va situar en un 40,8%, mentre que el rebuig significava un 53,9% de la població.

En aquesta enquesta de febrer (Enquesta sobre el context polític de Catalunya), la mostra total de la població utilitzada va ser de 1.200 persones. Per contra, a la de maig (Baròmetre d’Opinió Pública), la mostra ha estat de 1.500. En ambdós tipus, el mètode de recollida d’informació, el procediment de mostreig i la fiabilitat són exactament les mateixes, mentre que l’error en el mostreig és lleugerament inferior en el Baròmetre de maig (+/- 2,53) que en l’Enquesta de febrer (+/- 2,83).

La caiguda de l’independentisme entre la població que es va registrar al febrer va ser molt significativa. A aquella ocasió, l’enquesta del CEO va reflectir una xifra vuit punts menor a la collida en el Baròmetre d’octubre de 2017. Llavors, un 48,7% donava suport a la independència i un 43,6 la rebutjava.

Comentaris
Comparteix
919Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
919Shares