Press "Enter" to skip to content

Amnistia Internacional denuncia “obstrucció” de Fiscalia i Interior per aclarir “abusos” policials l’1-O

Puntuació dels lectors

Amnistia Internacional (AI) ha denunciat públicament aquest dijous l'”obstrucció” de la Fiscalia i del Ministeri de l’Interior per aclarir el que consideren “abusos” comesos per la Policia i la Guàrdia Civil durant la votació de l’1-O. Així, l’entitat, que té documentats casos amb un “ús excessiu de la força”, recrimina a la fiscalia el seu “desinterès i falta de col·laboració” per aclarir els fets, el que “incompleix el seu paper d’impulsar les investigacions” tot i els esforços de diversos jutjats catalans.

En l’informe 1-O a Catalunya: Obstacles per a la investigació de l’ús excessiu de la força, AI assegura que la Fiscalia apunta cap a la “desqualificació de les denúncies, l’obstrucció de les diligències i fins i tot mostra una falta d’interès en el procés, dificultant l’esclariment dels fets per part de les autoritats judicials pertinents”. De fet, recrimina al Ministeri Públic que intentés “mostrar la violència de manifestants com un element clau que hauria de descartar les investigacions judicials sobre ús excessiu de la força, presentant vídeos on es mostra la participació de manifestants en incidents amb les forces de seguretat”.

Així, per exemple, i segons denuncia AI, la Fiscalia es va oposar al fet que el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona oferís a les persones lesionades personar-se en el procediment, assegurant que a causa del caràcter lleu de les lesions no caldria investigar d’ofici aquests fets, llevat que la persona afectada formulés denúncia. En aquest sentit, la Fiscalia va ressaltar el fet que només es fes aquest oferiment a les persones lesionades que, sense haver denunciat, haguessin rebut tractament mèdic o quirúrgic, però en cap cas a aquells que únicament hagueren necessitat una única assistència facultativa.

“Si a aquesta actitud preocupant de la Fiscalia s’afegeix la falta d’investigacions internes per part del Ministeri de l’Interior en relació als abusos comesos el primer d’octubre, i les seves declaracions exculpatòries de responsabilitat dels agents en relació amb l’ús excessiu de la força, la rendició de comptes pels fets i el seu aclariment es posen en risc”, ha manifestat Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional Espanya.

Material antiavalots perillós

També li retreu la col·laboració “parcial i desigual” amb els jutjats. Hi ha causes obertes en almenys vuit jutjats catalans que investiguen algunes d’aquestes denúncies. Amnistia Internacional està fent un seguiment especial a les diligències que investiguen tres casos documentats per l’organització: en concret, les dutes a terme pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, ​​sobre 257 denúncies (entre les que els casos de Roger Espanyol i Alejandra Ratlles), i la realitzada per Jutjat d’Instrucció número 2 de Girona, que acumula 200 denúncies, (entre elles les relatives als incidents d’Aiguaviva).

L’informe assegura també que “si bé les forces de seguretat van actuar amb l’objectiu de complir l’ordre legítim del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ordenava impedir la celebració del referèndum, Amnistia Internacional va poder comprovar que els agents van fer un ús perillós i inadequat de material antiavalots, entre els quals projectils d’impacte cinètic com pilotes de goma, cartutxos de fogueig o substàncies químiques irritants.

Des de fa anys, AI mostra preocupació per l’ús d’aquest material antiavalots a l’Estat, que encara que no està dissenyat per a ser letal és molt imprecís, de manera que en la pràctica pot causar lesions greus i fins i tot la mort si s’utilitza en distàncies curtes . “Les pilotes de goma que s’estan utilitzant a Espanya haurien de ser prohibides per ser altament imprecises i no comptar amb protocols per al seu ús segons els estàndards internacionals, que prohibeixen, entre altres coses, que puguin utilitzar-se per dispersar una multitud”, ha assenyalat Beltrán.

Els casos d’ús excessiu

Amnistia Internacional va documentar el cas de Roger Espanyol, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per la Policia Nacional a la cruïlla dels carrers Sardenya i Diputació, a Barcelona, ​​prop de l’escola Ramon Llull.

Un altre cas investigat per l’organització sobre l’ús excessiu de la força amb ús inadequat de substàncies químiques irritants a la població gironina d’Aiguaviva, on un agent de la Guàrdia Civil va utilitzar un esprai de mà directament contra persones que es resistien de forma passiva i pacífica a l’operació policial destinada a decomissar les urnes electorals.

També va constatar l’ús de força excessiva contra persones que volien votar en el referèndum i que no representaven cap amenaça per als agents. És el cas de Alejandra Ratlles que esperava pacíficament per votar davant l’Escola Mediterrània, a la Barceloneta, quan un agent de la policia espanyola la va colpejar a la cara i el coll sense raó aparent.

Agressions a agents

D’altra banda, AI afirma que “l’actuació de les forces de seguretat a vegades va ser clarament obstaculitzada”. Segons dades del Ministeri de l’Interior, a 9 de març de 2018, 58 agents de la policia espanyola i 37 guàrdies civils haurien resultat ferits com a conseqüència d’aquests impediments.

Amnistia Internacional ha pogut visionar imatges que mostren algunes actituds violentes per part de manifestants contra agents, com per exemple, el del centre de votació de Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), on un guàrdia civil va resultar ferit després que li llancessin una cadira.

Recomanacions

Segons informa LaVanguardia, l’informe d’AI recomana i reclama que les autoritats han d’assegurar que les víctimes de violacions de drets humans comeses per la policia l’1-O rebin reparació immediata i adequada, inclosa una indemnització, i que aquest fet no depengui de la condemna penal dels agents individuals implicats o que les víctimes presentin una demanda civil als tribunals. “El ministeri fiscal ha de canviar radicalment la seva actitud i adoptar un paper proactiu en els procediments judicials en curs, especialment en els casos greus ocorreguts en els incidents de l’1 d’octubre, impulsant les investigacions que actualment estan en marxa”.

AI recorda que tal com assenyala l’Estatut orgànic del ministeri fiscal, ha d’impulsar una investigació immediata, imparcial i efectiva, fins i tot quan no hi hagi denúncia expressa, sempre que hi hagi motius raonables per creure que ha tingut lloc un acte de maltractaments, així com vetllar per la protecció processal de les víctimes i per a la protecció de testimonis i perits, promovent els mecanismes previstos perquè rebin l’ajuda i assistència efectiva.

Pel que fa al Ministeri de l’Interior, li correspon -manté l’informe- impulsar investigacions internes per tal de determinar les diferents responsabilitats i identificar factors organitzatius subjacents, com les línies de comandament dins de la institució de la policia, les normes de procediment o la formació, i per determinar quines són les mesures disciplinàries, administratives o d’un altre tipus que s’han de prendre “per garantir que aquestes violacions de drets humans no es repeteixen”.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 525
    Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser