Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol “s’oblida” de gastar la meitat del pressupost per a la promoció cultural des de 2012

Comparteix
182Shares

Segons consta en aquesta partida (la 334), dels més de 191 milions pressupostats des de 2012 es van executar uns 106 milions, és a dir el 55%.

Així ha baixat l’execució del pressupost en promoció cultural des de 2009
Evolució del percentatge pressupost sense gastar i la despesa real de la política de promoció cultural. Dades de liquidació dels PGE en milions d’euros

La retallada extra del Govern de Rajoy al pressupost de promoció cultural

Evolució del pressupost sense utilitzar i la despesa real de la política de promoció cultural. Dades de liquidació dels PGE en milions d’euros i ajustats a inflació

En aquesta partida s’inclouen les ajudes destinades a la promoció i cooperació cultural, promoció del llibre i publicacions culturals i foment de les indústries culturals. De totes elles, la que més pateix és aquesta última, ja que si de les dues anteriors l’execució arriba al 85% i el 90%, respectivament, en aquesta, dels 41 milions pressupostats, només s’ha executat un 19%, això és, uns 7,6 milions segons les dades disponibles d’aquest desglossament entre 2015 i 2017.

En quina partida es va quedar sense gastar el pressupost de promoció cultural?
Pressupost aprovat i la despesa real de les tres partides que formen la política de promoció cultural.

Dades d’execució dels PGE a desembre entre 2015 i 2017

El forat entre el pressupostat i l’execució final d’aquesta partida es deu en gran part als “Préstecs per al finançament de projectes d’empreses i indústries culturals”, que porten des de 2015 sense concedir-se, tot i figurar tots els anys en els PGE. En aquests tres exercicis arriben als 33 milions d’euros.

Des de la secretaria de Cultura al·leguen que és cert que no es concedeixen perquè des del Ministeri d’Hisenda s’impedeix que es dugui a terme. ¿La raó? És una línia de crèdits que està radicada a les comunitats autònomes i davant la falta de compliment dels objectius de dèficit de les comunitats és a dir, quan s’han passat el límit de la despesa, aquests ajuts no es poden atorgar.

Per què, però, apareixen cada any en els PGE? En Cultura expliquen que els pressupostos s’elaboren a un any vista amb la previsió que es compleixin aquests objectius. També depèn de les sol·licituds per part de cada comunitat, ja que n’hi ha que sí que han estat dins dels objectius, com va passar el 2017 amb totes excepte Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Múrcia i València.

“Per salvar aquesta situació estem explorant altres camins per a usar entitats intermediàries com l’ICO per donar els préstecs a les indústries culturals, una sèrie de préstecs tous”, insisteixen des de Cultura.

Aquesta regla de pressupostar préstecs que no es concedeixen també es repeteix en altres polítiques dels pressupostos amb baixa execució com turisme, comerç o, fins i tot, investigació al desenvolupament. Un truc que el Govern utilitza habitualment per camuflar retallades o inflar el pressupost dedicat a determinades polítiques, tal com va revelar eldiario.es.

La situació concreta dels crèdits a les empreses culturals no és nova. El 2009, amb el PSOE al Govern i en plena crisi econòmica, van desaparèixer dels pressupostos, el que va ser objecte de crítica des de l’oposició. El 2012, el que va ser llavors secretari d’Estat de Cultura, José María Lasalle, ja amb el PP al capdavant de l’Executiu, es va comprometre a atorgar-los. No obstant això, han figurat més en el paper que en la realitat.

De fet, empresaris com Jesús Cimarro, que està al capdavant de la Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i Dansa (FAETEDA) i que dirigeix ​​el Festival Internacional de teatre de Mèrida, reconeixia en ser preguntat per eldiario.es que no tenia coneixement d’aquests préstecs.

“Jo el que sé és que les partides s’executen, però llevant aquesta … No ho sé. En les subvencions que es concedeixen a les empreses, llevat que renunciïn … Sí que sé que s’executen, però hauré de preguntar per aquests préstecs”, afirmava.

“Un maquillatge per aprovar el pressupost”

Malgrat que Cultura assenyali de forma directa a Hisenda per explicar aquestes diferències entre el pressupostat i l’executat, Enrique Bustamante, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Complutense, i que ha coordinat els informes sobre l’Estat de la Cultura de la Fundació , sosté que és més una qüestió de “falta de voluntat política per executar el pressupost”.

Segons ell mateix addueix, “el que es fa és un maquillatge per aprovar un pressupost que aparentment creix, però el que passa és que es desploma més. Hi ha una voluntat per camuflar els comptes, i no hi ha un projecte polític de mig termini”.

La Fundació Alternatives presentarà aquest mes de maig el seu pròxim informe sobre l’Estat de la Cultura a què precisament es va apuntar a aquesta qüestió en apartats com la promoció que es fa de la cultura a l’exterior, encara que en aquest cas aquesta partida depèn del Ministeri d’Afers Exteriors.

“Oficialment havia pujat en un 4%, però realment ha baixat en un 1,5%, i en els últims set anys s’hauria desplomat un 60% el pateixen organismes com l’AECID (Agència Espanyola de Cooperació internacional per al Desenvolupament)”, assenyala Bustamante, qui manifesta que aquesta baixada en la promoció exterior, en gran part ajudes per a activitats culturals a Amèrica Llatina, es deu al fet que” els beneficiats no voten, perquè estan a l’estranger, no tenen pes polític”.

Segons informa eldiario.es, el catedràtic afegeix que, al contrari del que succeeix amb polítiques socials com l’Educació i la Sanitat,” la política cultural a Espanya mai ha aconseguit arrelar a la societat. Mentre que quan hi ha retallades en Sanitat o Educació si es protesta, les retallades en cultura mai han arribat a aquest clam, en part perquè les subvencions estan lligades a productors, editors, etc.. Han aconseguit dividir en segments que no són solidaris entre si”.I posa com a exemple el famós IVA cultural:” Un any li posen l’IVA a uns, però pugen les partides per a altres. Hi ha alguna protesta puntual però no és col·lectiva, perquè mai tenen en compte els usuaris de la Cultura”. I així sempre pot quedar un pressupost que agradi, encara que després arribi la tisorada.

Font:ElDiario.es

Comentaris
Comparteix
182Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Comments are closed.