Press "Enter" to skip to content

Dos anys de presó per a dos tinents coronels per rebre diners i regals d’empreses a canvi de contractes de Defensa

Puntuació dels lectors

El Tribunal Militar Central ha condemnat a dos tinents coronels del cos d’Intendència de l’Exercito de Terra a dos anys de presó acusats de rebre contraprestacions a canvi de proporcionar informació privilegiada a contractistes del Ministeri de Defensa.

Hi ha un vot particular del mateix president de la Sala en què advocava per la imposició a cada un dels condemnats de la pena de tres anys de presó amb pèrdua d’ocupació, cosa que determinaria la seva baixa en les forces armades.

Tots dos han estat condemnats per un delicte continuat contra el patrimoni en l’àmbit militar, mentre que tres empresaris han estat condemnats per suborn a multes que no superen els 600 euros.

Tal com comenta a Públic l’advocat especialitzat Germán Salido, encara que la pena a la qual han estat condemnats els oficials no implica automàticament la pèrdua d’ocupació (en ser la pena corresponent a un delicte ‘menys greu’, article 11.2 del Codi penal militar ), es tracta d’un delicte dolós, la Llei del Règim Disciplinari de les Forces Armades preveu com a falta molt greu haver estat condemnat per sentència ferma a pena de presó (art. 8. 14).

“Una vegada que la sentència sigui signatura, als condemnats se’ls podria obrir un expedient disciplinari que podria acabar en l’expulsió del cos”, afegeix aquest lletrat, que no defensa a cap dels condemnats.

En la sentència, pot ser recorreguda en cassació davant la Sala Cinquena del Tribunal Suprem, queda provat que tots dos proporcionaven informació a empreses en procediments d’adjudicació de contractes públics sobre aquests contractes, els assessoraven per a la presentació d’ofertes o recursos, i fins i tot van arribar a redactar o preparar els escrits corresponents a aquestes empreses.

A canvi, els oficials sol·licitaven i rebien contraprestacions en metàl·lic, que dividien per parts iguals, així com obsequis, invitacions a dinars o espectacles, i fins i tot la contractació dels seus fills com a empleats de les empreses a les quals “ajudaven” o altres empreses vinculades .

Segons la sentència, es van aprofitar de la seva condició d’oficials d’alt rang amb responsabilitat en intendència – en òrgans relacionats amb la contractació pública de l’administració militar- per “executar el fet delictiu amb més facilitat i menor risc de ser descoberts”.

Segons una nota de jurisdicció militar, “un dels tinents coronels, que per raó del seu lloc en el Programa de Modernització de la Contractació mantenia reunions i contactava amb empreses participants (en procediments d’adjudicació de contractes públics del Ministeri de Defensa o adjudicatàries d’aquests contractes) posava a l’altre tinent coronel, expert en els aspectes pràctics de la contractació pública, en relació amb aquestes empreses, així com els seus directius, representants i empleats”.

En aquesta trama, els oficials es beneficiaven de cobraments en metàl·lic -en quantitats que van superar els 20.000 euros-, rebien rellotges de luxe i invitacions a la llotja de l’estat del Reial Madrid Santiago Bernabéu, informa Infolibre. El cas va arrencar el novembre de 2014 gràcies a un ‘delació’ a la Direcció General d’Afers Econòmics de Defensa, que revelava que aquests dos comandaments estaven cobrant comissions a contractistes del ministeri, informava en el seu moment El País.

Comentaris
COMPARTEIX !

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser