Press "Enter" to skip to content

El Govern espanyol en guerra contra els colors: Treballadors de TVE es vesteixen de negre per protestar contra la manipulació

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
561Shares

Fa uns mesos, la Junta Electoral Central (JEC) es pronunciava sobre el que poden fer o no els mitjans públics, institucions i ciutadans durant la campanya del 21-D. Una de les decisions va ser que els integrants de les meses, inclosos interventors i apoderats de partits, tenien prohibit lluir el llaç groc que reivindica la llibertat dels Jordis, així com dels vuits membres del Govern.

Ara la guerra és dels treballadors de TVE, cansats de la manipulació informativa que han de patir cada dia, com el govern espanyol segueix sense fer cas les seves reivindicacions han decidit vestir de negre en senyal de protesta.

00:15 de la nit, comença La 2 Notícies. Mara Torres avança els continguts de l’informatiu: “Segons la classificació mundial de Reporters sense fronteres, Espanya ocupa el lloc 31 dels 180 països en la seva qualificació sobre la llibertat de Premsa”. Torres llegeix aquest titular mirant a càmera, vestida de negre. Ja va avançar que així ho faria cada matinada de dijous per unir-se a les companyes i companys que agafaran el seu testimoni els divendres al matí.

L’endemà, el cafè de “Los Desayunos”també és negre gràcies a algunes connexions. Treballadores i treballadors de ràdio, televisió, web, a Torrespaña, en Prat del Rei ia les delegacions territorials porten el negre als programes i inunden les xarxes de fotos en grup de rigorós dol.

Gabriel López, membre del Consell d’Informatius de TVE, explica a Vertele quines creu que són les raons perquè el moviment de protesta pel control governamental de RTVE tingui una major visibilitat i rellevància. “Crec que hi ha una barreja de cansament de tots, que se suma a la força que ha tingut el moviment de Dones de RTVE. Això unit als consells d’informatius fa que l’energia amb la qual cridem contra la manipulació i el bloqueig sigui molt major”.

El periodista fa així referència a l’onada feminista que s’ha organitzat a RTVE per visibilitzar la seva exigència d’una “renovació immediata” de la cúpula de l’ens i amb “perspectiva de gènere”.

Carolina Pecharromán, periodista de TVE i una de les integrants de MujeresRTVE, recorda que la idea d’organitzar-se entre les treballadores de la corporació va sorgir d ‘ “un xat creat per parlar de la vaga del 8-M” i en què van començar a debatre sobre els problemes als quals s’enfrontaven a la feina: “bretxa salarial, sostre de vidre o conciliació”.

A aquestes reivindicacions laborals es va unir la reclamació per una renovació de l’ens, ja que consideren “que és una oportunitat perquè el Consell d’Administració contemplat en la nova llei és paritari”.

Després van decidir fer visible les seves peticions en xarxes, però hi va haver un punt d’inflexió amb la campanya # Asísemanipula. Amb aquesta etiqueta exposaven exemples concrets i en primera persona de les ordres que reben dels seus caps per manipular la informació.

La campanya va ser un èxit. El primer dels seus missatges va tenir més de 13.000 retuits i 1,3 milions d’impactes, segons informa el grup de dones. El van seguir desenes de testimonis i, el més important, el suport de gran part de la ciutadania que no donava crèdit a què tot això estigui passant avui a la televisió pública.

Pecharromán quantifica en “centenars” el nombre de treballadores adscrites a aquesta iniciativa que “va creixent per moments”, i assenyala la importància que sigui “un moviment transversal en el qual estem totes i tots junts”.

Explica que senten el suport d'”un sector important de la societat que té consciència que som un servei públic important que es paga amb els impostos dels ciutadans i es deu a ells”.

Alejandro Caballero, president del Consell d’Informatius de TVE, afegeix que # Asísemanipula “ha ajudat a vehicular tot l’enuig i la necessitat de canvi que està present ens els treballadors perquè RTVE deixi d’estar al servei de ningú”.

Els professionals de RTVE coincideixen en no entendre l’actitud de bloqueig per part del PP. “És com escopir contra el vent, el canvi ocorrerà igual, es va renovar. Retardar no té sentit i és prolongar l’agonia”, assegura Caballero.

Bloqueig a falta d’informes jurídics

Ha passat més d’una setmana des que comencessin aquestes mobilitzacions col·lectives que han estat secundades per la majoria dels sindicats. El 26 d’abril, el PP tornava a bloquejar la renovació de l’ens no deixant que avancés el document consensuat per la resta de grups parlamentaris per posar en marxa el concurs públic que contempla la Llei aprovada el passat mes de setembre.

L’aprovació d’aquest document permetria obrir les candidatures a nou president, una cosa que encara no s’ha produït. Abans, la presidenta del Congrés Ana Pastor ha encarregat als serveis jurídics de la Cambra un informe sobre els dubtes legals que el PP diu tenir sobre el procés. De moment no hi ha data a l’horitzó per saber quan es pot produir la renovació.

“És una absoluta vergonya el que el PP al Congrés i els seus amiguetes de la direcció estan fent amb RTVE”, assenyalava a Twitter Noelia Vera, portaveu de Units Podem.

Mentre que l’oposició acusa el PP de dilatar els temps per no deixar anar RTVE, el portaveu del PP Ramón Moreno al·legava que “el tripartit del PSOE, Units Podem i Ciutadans” estan intentant sotmetre a “una imposició” el PP. “Nosaltres només demanem que aquest document compleixi els requisits legals”, assegurava en declaracions als mitjans al Senat.

Guillermo Díaz, portaveu de Ciutadans, denuncia en declaracions a Vertele que el PP segueix “intentant rascar minuts” a RTVE, però que “aquesta situació no afavoreix a ningú”. “A l’inrevés, fa mal al PP, fa mal al prestigi de la marca, que ja està en declivi, i que hem de recuperar com més aviat del mal que el PP i el PSOE han fet amb els seus successius moviments”.

Díaz afegeix que “no hi pot haver una imposició quan mai hi ha resposta” i assegura que creu “que el PP està a punt de rectificar”. “Em consta que [dins del PP] hi ha gent que considera que això no té sentit”, afirma.

Des del PSOE recorden que no té sentit que es bloquegi una llei que ha estat consensuada per tot l’arc polític i insten el PP a sumar-se a l’acord. El mateix Pedro Sánchez ha manifestat el seu suport en xarxes als treballadors de RTVE i ha exigit al PP “que acabi ja amb aquest segrest”.

Però ni la lluita dels treballadors ni la indignació dels partits de l’oposició i part de la ciutadania estoven de moment al Govern. Aquest divendres el seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, era preguntat després de la reunió del Consell de Ministres pel bloqueig a RTVE i les protestes. Méndez de Vigo s’ha limitat a assenyalar que la decisió s’ha de prendre al Congrés i ha qüestionat el consens aconseguit entre l’oposició.

“Jo ja he dit el nombre de diputats que té el Govern però no sé si els altres es posen d’acord en alguna cosa”, ha destacat el portaveu del Govern, que ha insistit que la qüestió s’ha de resoldre “en el marc del Congrés dels Diputats”.

En ser preguntat sobre les denúncies de manipulació dels treballadors, el portaveu del Govern no ha fet cap valoració i ha afirmat que “a Espanya hi ha les llibertats publiques i la llibertat d’expressió és una d’elles”. “I per tant qualsevol pot expressar la seva opinió i el Govern la respecta sempre”.

Sobre les declaracions de Méndez de Vigo, Alejandro Caballero assegura que, “afortunadament”, “ningú no dubta que a Espanya hi ha llibertat d’expressió”, però recorda “que la utilització de RTVE al servei del Govern no sembla que respecti ni les lleis i valors d’Espanya ni les d’Europa”.

Precisament, el pròxim 16 de maig, el CDI portarà a Brussel·les les denúncies de manipulació de la informació per afavorir al Govern. Cavaller incideix que creuen “que tots els partits polítics han de treure les mans de RTVE”, tot i que espera que el PP se sumi a l’acord, ja que la televisió pública és de tots, “també d’ells”.

Mentre continua el bloqueig, els treballadors i treballadores de l’ens seguiran mostrant en xarxes seu desacord amb la situació que travessen, clamant en defensa d’una RTVE plural. Tots els divendres fins que canviï la situació, vestiran de negre, tot i les pressions que alguns estan rebent per part de la direcció.

Pecharromán assegura que no tenen por. “Quan decideixes defensar alguna cosa vas per això”, explica i afegeix que han de tenir “precaució” perquè són conscients “on som i qui som”. Destaca per sobre de tot que “un periodista ha de dir la veritat i no parar-se”, i elles i ells no pararan.

Font: VerTele.es

Comentaris
Comparteix
561Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
561Shares