Press "Enter" to skip to content

Presenten un ‘diccionari biogràfic’ que descriu a Francisco Franco com un dictador

Puntuació dels lectors

El ‘Diccionari Biogràfic’ electrònic conté dades sobre més de 40.000 personatges morts rellevants en la història d’Espanya, des del segle VII abans de Crist fins al segle XX. Han estat anys de treball en què han participat més de 4.000 historiadors i investigadors espanyols i estrangers. S’han incorporat noves biografies i algunes han estat modificades. La més cridanera ha estat la de Francisco Franco, el perfil ha estat escrit en la nova edició per l’historiador Juan Pablo Fusi, que ja si ho descriu com “Cap de l’Estat i dictador”, corregint així l’anterior entrada, que va escriure l’expert en història medieval Luis Suarez, fa set anys.

Fusi també ha retocat la del General Mola al qual presenta com “militar, organitzador de la revolta militar de 1936”. Queden, però, entrades la lectura plantegen més d’un dubte. Per exemple, la de Carmen Polo, vídua de Franco, encara esmentada com Senyora de Meirás, es passa de puntetes per la seva influència sobre el dictador i el seu paper durant la dictadura. També polèmic és el cas de Millán Astray, al qual el seu biògraf, un comandant d’infanteria, atribueix una eficaç personalitat i empremta per fer la feina de propaganda. “Els errors han estat esmenats”, ha dit sense més aclariments la directora de la Reial Acadèmia de la Història, Carmen Iglesias, en la presentació que ha tingut lloc al Palau del Pardo.

Més biografies d’anònims i dones

En el nou diccionari no només hi ha els ‘grans’ que han protagonitzat esdeveniments de la història. També hi ha persones anònimes, que sense tanta fama, han contribuït de forma rellevant al progrés de la societat. I així trobem la biografia de la infermera corunyesa que va portar la primera vacuna a Amèrica, la primera dona universitària d’Espanya, o un transsexual del segle XVI.

Són més de 45.000 persones, moltes d’elles biografiades per primera vegada, al llarg de 2.500 anys d’història, des del cabdill Argantonio al segle VII fins a l’exministra socialista Carme Chacón, segons va relatar Carmen Iglesias. En el seu discurs, i en un to històric i polític, el rei Felip va apel·lar a l’ADN d’Espanya “com a nació plural i diversa que ha de caminar en una mateixa direcció. Hem après que el nostre país ha progressat i assolit grans èxits quan s’ha comptat amb tots, quan hem afrontat junts els reptes amb la voluntat que ningú quedi enrere o que ningú pogués sentir-se exclòs o postergat”.

Es pot consultar i comprar

La presidenta de l’Acadèmia de la Història, ha dirigit una obra gairebé inabastable per la seva extensió. Són 44 toms físics. Costa 3.500 euros però l’accés a la versió digital és lliure i gratuït. Tots els resultats estan disponibles a través de la pàgina web, www.rah.es. L’abast és global, amb especial repercussió en l’àmbit d’influència espanyola. L’usuari podrà fer cerques complexes i obtindrà accés a una informació nova gràcies a la normalització de descriptors com el sexe dels personatges, els seus àmbits culturals i confessionals, així com la seva pertinença a diverses institucions.

El Diccionari ha estat possible gràcies a la col·laboració de Telefónica i de la fundació ‘La Caixa’, i hi han participat prop de 500 institucions-cinc mil especialistes. Als historiadors, va explicar l’acadèmica Iglesias, se’ls ha demanat que evitin la subjectivitat. “Les veritats absolutes no existeixen, però sí les veritats objectives”, va concloure en l’acte de presentació, que ha estat presidit pels reis.

Comentaris
COMPARTEIX !
  • 122
    Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser