Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Espanya no aplica gairebé cap de les recomanacions del Consell d’Europa per lluitar contra la corrupció entre diputats, jutges i fiscals

Comparteix
0Shares

El Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa ha publicat el seu informe anual sobre la quarta ronda d’avaluació que finalitza el desembre de 2018. Espanya no surt ben parada d’aquest document on s’analitza a parlamentaris, jutges i fiscals. De les onze recomanacions que fa el Greco per combatre contra la corrupció, Espanya efectua set d’elles de forma parcial, mentre que quatre “no les compleix en absolut”.

El dictamen és que la situació d’Espanya és “globalment insatisfactòria” i això que en l’anterior informe només era 6 les recomanacions que complia parcialment. Un tema en el qual insisteix molt el Consell d’Europa és que els parlamentaris han de detallar en les seves declaracions de béns dels regals que reben i els viatges als quals són convidats. A més, també haurien d’afegir les participacions o accions empresarials i els seus ingressos per dietes o compensacions.

Segons l’informe anual del grup d’estats de control de la corrupció, el grup GRECO, el nivell de compliment d’Espanya és baix. S’han posat en marxa parcialment algunes de les onze mesures que se li van proposar fa gairebé 4 anys i mig, però cap s’ha aplicat completament.

L’organisme anticorrupció del Consell d’Europa va fer el desembre del 2013 onze recomanacions a Espanya per lluitar contra la corrupció dels diputats, els jutges i els fiscals. A dia d’avui cap s’ha portat a la pràctica completament, i se situa en el segon lloc dels països que les incompleixen, després de Bèlgica.

En diferents informes la institució en defensa dels drets humans amb seu a Estrasburg ha qualificat de “globalment insatisfactori” el nivell de compliment d’Espanya.

Tot i que Espanya no encapçala la llista de països amb més recomanacions, sí que es troba entre els països que menys consells han complert. Concretament ocupa el desè lloc de la llista.

Codis de conducta

El Consell d’Europa, ha demanat per exemple un codi de conducta pels parlamentaris del Congrés i el Senat, un pels jutges i un altre pels fiscals. De moment sense èxit. També reclama que es reguli la relació dels diputats amb els lobbys, un aspecte no resolt, tot i que l’organisme celebra que hi hagi una proposta legislativa.

Retrocés general

En conjunt l’informe anual de l’organisme anticorrupció del Consell d’Europa alerta d’un retrocés en la lluita contra aquesta problemàtica i aprofita per retre tribut a la periodista de Malta, Dafne Caruana, assassinada fa mig any, en un estat membre de la Unió Europea amb una bomba al cotxe després de revelar alguns escàndols que afecten la classe política del país.

Comentaris
Comparteix
0Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Be First to Comment

Deixa un comentari