Press "Enter" to skip to content

La Xina activa el carnet de bon ciutadà, la nova era en el control sense límits de la població

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
58Shares

Endinsar-se en les dependències de Face ++ és com passejar per un futur que a la Xina ja és present. Les càmeres de vigilància detecten als visitants només sortir de l’ascensor, identifiquen el seu rostre i els obren les portes a un món on les claus o els codis d’accés són part del passat.

Un altre dels objectius és capaç d’analitzar la fisonomia i endevinar l’edat del subjecte amb una certesa gairebé exacta.A l’entrada de la sala en què exhibeixen la seva tecnologia, la signatura mostra un vídeo on recull l’esperit de la societat a la qual aspira. L’enregistrament emet imatges de naus futuristes que sobrevolen els gratacels que es prodiguen per les urbs d’aquesta nació asiàtica i de robots que cuinen el dinar, analitzen la composició dels aliments i identifiquen a l’instant als éssers humans i animals que es creuen en el seu camino. Un altre de les pantalles ofereix un vídeo real d’una multitud desembarcant a l’estació de tren de Hangzhou -al sud del país- mentre l’ordinador els va atorgant números quan reconeix la seva identitat.

“Tenim una càmera que és capaç d’identificar a 120 persones per segon”, explica Jian Danai, portaveu de la companya. Desde l’edifici de Pequín on tenen instal·lades les seves dependències, Face ++ també vigila els carrers circumdants. Les seves càmeres recorren a un altre programa de l’empresa per acumular dades de quants vianants o vehicles passen pels voltants. “Dona, cabells llargs, vestit negre, pantalons negre”, es llegeix a la quadrícula d’una fèmina que passeja per la vorera. “Tenim accés als bancs de dades del govern que tenen informació i fotos dels criminals i persones buscades. Quan el rostre coincideix amb aquestes dades s’activa una alarma”, assevera Danai. La jove assenyala a un altre dels panells de plasma que mostra a una elegant dama amb un abric que passeja pel metro de Hangzhou i la cara fa saltar una d’aquestes alertes. Era una fèmina en recerca i captura. Un altre rètol adverteix: “La policia ha estat notificada”. “Volem ser els ulls i el cervell de les ciutats”, apunta la jove enfront d’un altre gran panell lluminós alimentat per diferents càmeres que han batejat com “Skynet”, la intel·ligència artificial rebel que va inspirar la sèrie ‘Terminator’. Lluny de constituir una hipòtesi pròpia de guió cinematogràfic, Face ++ forma part ja de la tecnologia a la qual recorren les autoritats xineses i prop de 300.000 companyies i individus de tot l’orbe, segons les dades que proporciona la companyia més gran de reconeixement facial d’aquesta nació. Un desenvolupament impensable per a una companyia que es va fundar el 2011 i els “ulls” i “cervell” digital constitueixen un dels referents bàsics d’un projecte més ambiciós apadrinat per Pequín: un sistema de ‘crèdit social’ al més pur estil de la distopia televisiva ‘Black Mirror’, que hauria d’entrar en funcionament l’any 2020. La idea va rebre un suport definitiu el juny de 2014, quan el govern xinès va difondre un comunicat en el qual incidia en la seva “gran importància” a l’hora d’establir “una societat socialista harmoniosa”, i promoure” l’honestedat”,” la confiança “i la” integritat “de la ciutadania. El desenvolupament del qual Human Rights Watch va cridar” policia al núvol “ha generat una singular col·laboració entre l’estat i les companyies privades, a més d’una expansió paral·lela dels esforços per promoure el comerç digital i la vigilància dels usuaris. Tot un entramat que combina el ‘big data’, els algoritmes i un desplegament massiu d’artefactes de reconeixement facial com els de Face ++. Segons la firma especialitzada IHS Markit, Xina disposa ja de 176 milions de càmeres de vigilància gestionades tant per l’estat com per ciutadans o entitats privades, i l’objectiu és instal·lar altres 450 milions per al 2020. Per comprendre la magnitud d’aquests guarismes només cal recordar que els EUA només té 50 milions.

Reconeixement facial

El reconeixement facial ja és una eina habitual a la Xina, on es pot entrar en restaurants KFC i adquirir el menú exhibint la cara davant d’una màquina que reconeix les faccions -que fins i tot suggereix el tipus de menjar al client d’acord amb la seva edat- , veure com a institucions financeres com el Banc Mercantil, el de Construcció o el Banc Agrícola de la Xina permet als seus clients retirar diners de caixers sense necessitat de targetes, en confirmar els trets de la seva fisonomia, o advertir com els lavabos del conegut Temple del Cel de Pequín només dispensen paper higiènic després d’un escanejat de la cara, per evitar l’habitual robatori d’aquest producte.

Pero també és recurrent trobar-se en ciutats com Xangai o Hangzhou amb panells on s’exhibeixen les cares dels vianants que han travessat el carrer en vermell o ciclistes i motoristes que marxen en direcció contrària, la cara ha estat “capturada” per una d’aquestes càmeres. L’única manera que tenen perquè el seu nom no segueixi sent motiu d’escarni públic i exemple de mal ciutadà és pagar a la comissaria del barri 20 iuans (2,60 euros) per als infractors de peu i 50 iuans per als ciclistes (6 , 5 euros) . Aquesta simbiosi entre el sector privat i el públic es fonamenta en un benefici mutu. Les firmes privades obtenen subvencions estatals i contractes amb el sector públic, i les forces de seguretat tenen accés als avenços tecnològics obtinguts pels investigadors d’aquestes companyies. Per exemple, Face ++ va recollir 460 milions de dòlars en inversions liderades per un fons estatal xinès el novembre passat.

Aprofitant el clímax de consumisme que genera a la Xina la jornada de l’11/11, Alibaba va presentar el mes passat les últimes novetats del seu concepte futurista de comerç que inclou supermercats sense empleats, que funcionen sota el mateix sistema de reconeixement facial -s’accedeix i es paga amb la cara-, i emprovadors de roba i cosmètics virtuals basats en el mateix mètode. Las possibilitats d’aquestes tecnologies i l’immens volum de dades que poden acumular aquesta firma -les plataformes online tenen prop de 500 milions d’usuaris- han permès a aquest últim conglomerat dissenyar el que Chris Tung, el seu cap de comercialització, va definir com “Passaport del Consumidor” i un “Sistema de Crèdit Zhima”, una iniciativa que rivalitza amb altres set similars aprovades pel banc Central de la Xina el 2015.

“No es tracta només de la quantitat de dades a les quals tenim accessos sinó la seva qualitat. a quin tipus de pel·lícules va aquesta persona, que música compra … Podem saber quants propietaris de BMW cal Xangai … No es poden imaginar la quantitat de dades personals a les quals tenim accés. Ens permet reconstruir el perfil del consumidor i el seu estil de vida”, va argumentar l’alt càrrec de la companyia xinesa en una reunió amb periodistes estrangers durant la jornada de l’11/11.

Sistema per puntos

Zhima actua com un programa de fidelitat però és Alibaba qui decideix el nombre de punts que s’atorga al client d’acord amb uns supòsits que els seus responsables no volen revelar completament i que no inclouen només la seva capacitat adquisitiva sinó també el seu comportament, la seva fiabilitat a l’hora de respondre davant d’un crèdit, complir amb un contracte gestionat a través de Alipay o les seves amistats a les Xarxes Socials. “Algú que dedica 10 hores al dia als vídeos jocs, per exemple, seria considerat un vague, i algú que compra bolquers de forma freqüent, probablement serà un pare, algú que és més probable que tingui un sentit de la responsabilitat”, ha declarat Li Yingyung, el director de tecnologia de Zhima, a la publicació Caixin, per aclarir els paràmetres de les seves qualificacions. Buscant en les interioritats d’aquest sistema de crèdit, la revista ‘The World of Chinese’ ha afegit que una demanda per un deute impagat -una dada que els Tribunals comparteixen amb Alipay- suposa que el subscriptor de Zhima s’enfonsi en aquest ránking. Els que mantenen un nivell alt de puntuació -el màxim és 950- accedeixen a privilegis com estar exempts de deixar un dipòsit en els hotels, quan lloguen una bicicleta o un apartament (això últim només en vuit ciutats xineses, de moment), prioritat en l’obtenció de visats per a Singapur i Luxemburg, o facilitats en els tràmits de seguretat en els aeroports.

Disposar d’una alta puntuació en Zhima s’ha convertit ja en un símbol d’estatus que els privilegiats publiciten a les Xarxes Socials o fins i tot en la principal aplicació de cites de la Xina, Baihe, que disposa de prop de 100 milions d’usuaris. El concepte de privacidadAunque Deborah Tsin, una portaveu de Alibaba, va negar a EL MÓN que la seva base de dades o Zhima es vagin a integrar en el sistema de crèdit social governamental, la veritat és que el mateix Jack Ma ha defensat públicament la col·laboració amb l’estat. “El sistema legal i polític del futur és inseparable d’Internet i del Big Data”, va reconèixer Ma l’any passat. Però la veritable incògnita rau a endevinar quins paràmetres s’utilitzaran les autoritats a partir del 2020, quan tots els xinesos hagin de sotmetre a aquesta classificació.

El diari The Global Times, un ferm defensor de l’ideari del Partit Comunista xinès, va defensar l’any passat la implementació del programa de crèdit social al qual va atorgar una simple connotació financera i va dir que només pretén assegurar la fiabilitat dels consumidors. No obstant això, el mateix diari recordava que el 2010 la província de Jiangsu ja va intentar imposar un programa similar que incloïa avaluar “les posicions polítiques de les persones” i on restaven punts, per exemple, comportaments com els dels anomenats “peticionaris” que van a Pequín a queixar-se a les autoritats locals. Aquest projecte va generar una enorme controvèrsia i va acabar per desfer-se. Para Samantha Hoffman, una especialista que ha estudiat la informació que ha subministrat el PCC al voltant d’aquest sistema, no hi ha dubte que qualsevol que siguin els algoritmes finals del sistema s’entendrà com una armadura de tecnologia dirigida a l'”automatització del procés de pal i pastanaga” que busca “assegurar el poder de l’Estat i el Partit”. Una opinió que també sosté Human Rights Watch, que recentment va dir que tot el pla li semblava “aterridor”, ja que a més de recopilar i centralitzar informació privada busca identificar les persones “que es desvien del que ells consideren el pensament normal” per a després “vigilar” . No obstant això, el concepte de privacitat és un territori fluctuant a la Xina actual, on una àmplia majoria no sembla considerar aquest aspecte com una de les seves prioritats.

Durant la conversa amb els informadors europeus, Chris Tung, de Alibaba, es va veure sorprès davant la reacció d’un reporter alemany que li va recriminar l’ostentació que va realitzar sobre la capacitat de captar dades privades dels seus clients. “No volem creuar cap línia (vermella). Estem fent el mateix que fa Facebook o Google”, va replicar amb cert desconcert. En les oficines de Face ++, quan Jian Danai va començar a enumerar l’origen gairebé global de les empreses que han contractat els serveis de la seva plataforma de Big Data i reconeixement facial la seva argumentació es va sumir en el silenci davant la pregunta de quantes d’elles eren europees. “a Europa hi ha una altra percepció diferent”, va admetre. “Consideren que tot aquest sistema és una amenaça contra la privacitat”.

Comentaris
Comparteix
58Shares

Be First to Comment

Deixa un comentari

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
58Shares