Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Rafael Catalá carrega contra el jutge del vot particular de ‘La Manada’: “Tots saben que té algun problema singular”

Comparteix
236Shares

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dilluns que al Tribunal Superior de Justícia de Navarra i en els professionals de la justícia en la comunitat autònoma en general, “tots saben” que el jutge que va dictar un vot particular en el cas de ‘La Manada’, Ricardo González, té “algun problema singular” i opina que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va haver d’actuar “preventivament”.
“Em sorprèn, sobretot entre els membres de la carrera que coneixen el cas, que quan tothom sap que alguna persona té algun problema i té una situació singular, el Consell no actuï i després es produeixin resultats singulars. Això es podria haver evitat”, ha assenyalat en declaracions a la Cope.
Catalá ha reconegut que no coneix a aquest jutge personalment, però ha insistit que “tots ho saben, els jutges”. “Hi ha 5.400 jutges magnífics professionals però com en totes les corporacions, hi ha algunes persones que tenen dificultats”, ha assenyalat.

“El Consell té una tasca d’organització i tutela de la carrera judicial –prossegueix Catalá–. És un assumpte molt delicat i insisteixo que al Tribunal Superior de Justícia de Navarra i a Navarra coneixen molt bé aquesta situació i el Consell havia d’haver actuat preventivament”.
No es tracta, segons ha matisat, de dir-li al CGPJ “que sancioni a un jutge per emetre una resolució o un vot particular”, cosa que fa “en exercici de les seves funcions”, però sí de recordar que “la independència del poder judicial s’enforteix amb el reconeixement de la qualitat de tots els membres de la carrera “i” en això el Consell té una responsabilitat”.

“ALGUNS EXPEDIENTS”

En aquesta línia, ha afirmat que seria per la seva banda una frivolitat afirmar sense més dades, que aquest jutge hauria d’estar inhabilitat i ha incidit que “la tasca del Consell és assegurar que qui exerceix la jurisdicció està en ple exercici de les seves facultats”. “Aquesta tasca l’ha d’exercir. A mi m’han dit que és una persona que ha tingut alguns expedients, que té algun problema”, ha afegit.
A més, Catalá ha criticat el vot particular que va emetre aquest magistrat de l’Audiència Provincial de Navarra i en el qual demanava la lliure absolució, ja que no trobava que estigués provat l’abús sexual continuat pel qual condemnava la resta del tribunal.
“Una sentència de 140 folis no pot tenir 200 folis de vot particular amb expressions molt inadequades, que és el que jo crec que ha generat l’enrenou social. En això es podia haver actuat preventivament i en això el consell té una responsabilitat”, ha reiterat.
Pel que fa a la tipificació dels delictes contra la llibertat sexual, Catalá ha explicat que el seu encàrrec a un grup d’experts en dret penal de revisar el Codi Penal per estudiar una millora, no és legislar en calent sinó “adaptar” la legislació a la realitat social. “Són temes molt delicats però segurament si aquest text estigués millor redactat evitaríem altres conflictes”, ha apuntat.
“He encarregat als experts en aquesta matèria que ens facin una proposta. Es prendran el seu temps i es reuniran les hores que facin falta i faran una proposta que els grups polítics valorarem i considerarem si mereix una reforma legislativa. Jo aquí no veig precipitació ni legislació en calent en el sentit de moguda per les emocions”, ha assenyalat.

Comentaris
Comparteix
236Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Comments are closed.