Press "Enter" to skip to content

Millo amenaça amb un 155 de “cirurgia més fina” encara que hi hagi govern

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
2412Shares

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, assegura que, després de mig any d’aplicació de l’article 155 de la Constitució, s’ha constatat que Catalunya “funciona millor”.

Millo fa un balanç “positiu” de l’aplicació del 155 i creu que la gestió que se n’ha fet és “exemplar”. Diu, però, que una vegada es constitueixi un Govern “automàticament” l’aplicació d’aquestes mesures acabarà.

“Es compleixen sis mesos i constatem que amb l’article 155 Catalunya funciona millor, perquè el Govern espanyol es dedica a atendre les necessitats de la ciutadania i els serveis públics funcionen amb total normalitat, es paguen els deutes amb normalitat i es garanteixen els drets i llibertats de tots.”

Segons informa TV3, per Millo, l’aprovació el 27 d’octubre al Senat del 155, just després que el parlament català declarés unilateralment la independència, va permetre “desarticular la trama d’un procés independentista” que estava “fora de la llei, de l’Estatut i de la Constitució”. Diu el delegat del govern espanyol que el govern de Carles Puigdemont “va segrestar” les institucions.

“Què falta ara per culminar l’article 155? La restauració total de les institucions d’autogovern a través de la investidura d’un nou president que compleixi tots els requisits legals, pugui fer de president i que es constitueixi un Govern legal que es comprometi amb el compliment de la legalitat. Quan això passi, i esperem que passi aviat, el 155 culmina”.

Però ha puntualitzat que, en el futur, “l’article 155 de la Constitució es pot aplicar de moltes maneres”, amb “una cirurgia més fina” si calgués per frenar decisions del Govern que xoquin amb la legalitat:

“Per tornar a aplicar aquest article no cal tornar a cessar a tothom, es pot aplicar focalitzadament, amb una cirurgia més fina, en funció de les necessitats que hi hagi. No és el nostre objectiu, però no es pot descartar”.

Ni Diplocat, ni “res il·legal”

El delegat del Govern a Catalunya ha garantit que el nou Govern no podrà reobrir el Diplocat ni tampoc podrà “gastar diners públics amb finalitats il·legals”, i ha advertit que, si calgués, s’aplicaria l’article 155 “focalitzadament, amb una cirurgia més fina”:

“Es pot garantir que això no tornarà a passar. L’Estat de dret ha demostrat que té resposta quan això passa. Quan algú l’ataca, es defensa amb contundència. Vull pensar que no tornarà a haver la temptació d’un nou Govern d’emprendre accions en el mateix sentit. Però si això passa, la reacció serà exactament la mateixa”.

La Generalitat “en paràlisi”

El delegat del govern espanyol diu que es van sorprendre molt, ara fa sis mesos, de la “paràlisi en la qual s’havia entrat en l’anterior govern de la Generalitat”. Ha denunciat que l’activitat de la Generalitat estava “caient en picat” perquè l’anterior govern de Puigdemont “s’havia concentrat en un únic objectiu: el procés independentista, el referèndum de l’1-O i la declaració d’independència”.

En canvi, diu, en aquests 6 mesos d’aplicació del 155, s’han fet 25 Consells de Ministres que han pres més de 220 acords concrets que “han permès garantir el normal funcionament de la Generalitat”. Afegeix que s’han pagat més de 8.000 milions d’euros, una quarta part dels quals han anat “directament per pagar a proveïdors, ajuntaments i consells comarcals”.

Gestió “exemplar”

Millo elogia “l’exemplar gestió” de la Generalitat en aquests mesos del 155 i reconeix la “professionalitat i lleialtat” dels més de 220.000 funcionaris de l’administració catalana.

“El 90% dels alts càrrecs nomenats per l’anterior govern independentista s’han compromès amb el compliment de la legalitat i l’obediència a l’autoritat del govern espanyol i estan fent la seva feina”.

Millo reconeix que la intervenció als Mossos d’Esquadra és la “més extensa, de més envergadura i més profunditat” que s’ha fet amb el 155 i explica que es va cessar tota la cúpula i es va iniciar una “investigació interna” per analitzar casos en els quals “algun comportament no es va ajustar a la legalitat”. Afegeix, però, que s’ha “verificat” que “la gran majoria dels agents són professionals que estan al servei del compliment de la llei”.

Foto ACN

Comentaris
Comparteix
2412Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
2412Shares