Press "Enter" to skip to content

La “actuació conjunta de 2 o més persones” converteix automàticament el delicte d’abús sexual en violació

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
24Shares

En un article publicat pel catedràtic Fernando Presencia al digital Confilegal.com, afirma que per a qualsevol que miri la sentència de “La Manada”, una de les coses més estranyes és la discrepància evident entre els fets provats i la qualificació que reflecteixen aquests fets provats en la condemna que conté la sentència.

En els fets provats es diu que els condemnats es van valer de la seva “superioritat física i numèrica i de la impossibilitat de la denunciant d’exercir resistència davant la por a patir un dany major i la impossibilitat de fugir del lloc”.

No obstant això, la decisió de la sentència el tribunal descarta després l’ocupació de la violència i la intimidació i castiga només pel delicte d’abusos sexuals, i no pel de violació (“agressió sexual”).

El problema tècnic que planteja la sentència no és tant que es castigui per abús sexual en descartar la violència i la intimidació, que és el seu, sinó que es descarti en la fonamentació jurídica la violència i la intimidació precisament a la vista dels fets provats .

SUPERIORITAT NUMÈRICA, AGREUJANT DE LA VIOLACIÓ

I és que, la “superioritat numèrica” ​​dels atacants és una de les agreujants pròpies del delicte de la violació, i el Codi Penal no autoritza a què aquest agreujant sigui separat de la violació i es traslladi al delicte d’abús sexual.

L’article 181 del Codi Penal diu quines són exactament les agreujants de la violació que sí que es poden “traslladar” al delicte d’abús; i que són la 3a i la 4a de l’apartat 1 de l’article 180, és a dir, quan la víctima sigui especialment vulnerable, i quan per a l’execució del delicte el responsable s’hagi prevalgut d’una relació de superioritat o parentiu.

El problema tècnic que planteja la sentència de “La Manada” és que per integrar l’agreujant de superioritat en el delicte d’abús s’utilitza una altra agreujant, la 2a de l’apartat 1 de l’article 180 (quan els fets es cometin per l'”actuació conjunta de dues o més persones”), que és pròpia i exclusiva del delicte de violació i no pot” traslladar-se “al delicte d’abús.

Per què l’agreujant 2a de l’apartat 1 de l’article 180 no es pot utilitzar com a agreujant en el delicte d’abús sexual? Doncs perquè ho prohibeix l’article 181 del Codi Penal. Només es poden “traslladar” les agreujants 3ª i 4ª.

L'”actuació conjunta de dues o més persones” no pot subsumir-se en el delicte d’abús sexual perquè el Codi Penal considera que la “superioritat numèrica” ​​és una de les formes en què es pot manifestar la violència i la intimidació, que és incompatible amb l’abús.

De la mateixa manera, tampoc poden “traslladar-se” al delicte d’abús sexual les agreujants 1ª i 5ª de l’apartat 1 de l’article 180 CP, és a dir, el tracte degradant o vexatori, i l’ús d’armes, perquè totes dues es consideren també que són manifestacions de la violència i la intimidació; el que és evident en el cas de les armes.

Seria impensable que ningú qualifiqués un delicte d’abús sexual amb l’agreujant d’ús d’armes.

Per aquesta mateixa raó ens ha de semblar ara que és també impensable que cap jutge o jutgessa a Espanya pugui tornar a qualificar de delicte d’abús l’escomesa sexual dut a terme per cinc energúmens, per molt que es digui que la víctima ha deixat de resistir-se.

L'”actuació conjunta de dues o més persones” converteix automàticament el delicte contra la llibertat sexual a una violació.

Fernando Presencia.Confilegal.com
Magistrat als jutjats de Talavera de la Reina.

Comentaris
Comparteix
24Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
24Shares