Press "Enter" to skip to content

Espanya es queda sense un campionat europeu perquè no reconeix la independència de Kosovo

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
1407Shares

En plena expansió per l’halterofília a Espanya, amb la imatge de la medallista olímpica i campiona del món Lydia Valentí per bandera, la Corunya treballava ja en els preparatius per acollir aquest octubre els campionats europeus júnior i sub-23. No obstant això, la federació europea ha confirmat aquest dilluns que es portarà la cita continental de Galícia a Polònia davant la incertesa que els atletes de Kosovo no poguessin participar en l’esdeveniment, ja que Espanya és un dels cinc països de la Unió Europea que no reconeix la seva independència. La decisió, avançada pel portal insidethegames.biz, encara no és oficial, però està presa, segons ha assegurat a aquest diari la federació europea.

La dràstica mesura s’ha executat després que el president de l’europea, l’italià Antoni Urso, enviés una carta als ministres Alfonso Dastis, d’Exteriors, i Íñigo Méndez de Vigo, d’Educació, Cultura i Esport, en la qual els donava tres setmanes perquè confirmessin si els kosovars anaven a poder participar en els europeus de la Corunya. L’ultimàtum va expirar sense cap resposta governamental. “Es va donar un termini de 20 dies perquè hi ha molts compromisos de l’organització. Ni tan sols han contestat”, lamenta el valencià Emilio Estarlik, vicepresident de la federació continental.

“L’autorització no implica el reconeixement de Kosovo com a país”

La intenció de la missiva era aconseguir un acord similar al que es va arribar per als Jocs Mediterranis de Tarragona, que se celebraran del 22 de juny a l’1 de juliol, on els kosovars podran participar-hi. Des del Consell Superior d’Esports (CSD) expliquen que aquest cas és molt diferent perquè el comitè organitzador depèn del Comitè Olímpic Internacional (COI), que sí que reconeix al comitè kosovar, de manera que el Govern, per a aquest cas concret, pot fer una excepció. Per a això, els esportistes kosovars tindran un visat especial en full a banda amb una puntualització explícita: “L’autorització no implica el reconeixement de Kosovo com a país”. Va ser la fórmula que va utilitzar per als Jocs de Rio, ja que el Brasil tampoc reconeix la independència del país balcànic, declarada el 2008. Des del CSD confirmen que la carta va ser rebuda en els dos ministeris, però que es va decidir no respondre. Entenien des de l’Executiu que no tenia sentit fer-ho, ja que quan la Corunya va ser designada seu de la competició, en la federació europea ja sabien que una de les condicions era que no anaven a deixar participar a aixecadors kosovars, ni tampoc gibraltarenys. “És com si un esportista voldria competir amb la federació catalana”, afegeixen des del CSD.

“He sentit vergonya aliena com espanyol”

Davant la sospita que es pogués arribar fins a aquesta situació, la federació espanyola li va donar a l’europea cinc dies per prendre la decisió final. Entre dijous i divendres passat, els nou membres de l’executiva continental van votar per correu electrònic a favor de traslladar la cita. “He sentit vergonya aliena com espanyol”, assegura Estarlik. “Ho sento per la federació gallega, per tota la feina que ja han fet”.

Óscar Fernández, el president de la federació gallega, ha encaixat el cop més dur: “Era la crònica d’una mort anunciada”, indica en conversa telefònica. “Des del mes d’octubre estem lluitant perquè s’aclareixi la situació, perquè d’alguna manera es mullessin els polítics”, relata Fernández, l’organització supera els 800 federats a Galícia, dels quals més de 500 són de categories inferiors. “Més que pel tema crematístic, el problema és que hem perdut memòria cau”, critica. “Ara vaig a fer un campionat d’Espanya i l’hotel em diu que he de pagar per avançat. Això no m’havia passat mai”.

No serà la primera vegada que la posició d’Espanya sobre Kosovo afecta l’halterofília. Al setembre, la selecció no va rebre l’autorització del CSD per competir en l’europeu sub-15, celebrat a Pristina, la capital kosovar. Entre les perjudicades destacava la joia del planter nacional, Irene Blanco, crida a heretar l’estela d’èxits de Lydia Valentí. “Això va ser el que més va doldre”, admet Constantí Iglesias, president de la federació espanyola, que no entén per què la Corunya va ser triada seu de l’Europeu, si ja se sabia la postura d’Espanya respecte a Kosovo.

Comentaris
Comparteix
1407Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
1407Shares