Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) porta tres anys sense preguntar sobre la Monarquia

Comparteix
209Shares

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) porta tres anys sense preguntar per la Monarquia als ciutadans de l’Estat. No pregunta ni per com valoren la institució ni, molt menys, si prefereixen una república com a forma de l’Estat. L’opinió dels ciutadans sobre la Monarquia està silenciada. De fet, l’última vegada que el CIS va preguntar sobre la direcció de l’Estat va ser, precisament, l’abril de 2015. Ara fa tres anys. La valoració va ser de 4,34. Suspens. Des de llavors, entre altres coses, hi ha hagut dues eleccions generals, una condemna de sis anys de presó contra Iñaki Urdangarin (cunyat del rei), un polèmic discurs del monarca el 3 d’octubre sobre el procés sobiranista català, o les peculiars imatges de la discussió entre la reina Letizia i la seva sogra la reina emèrita Sofia.

No obstant això, el CIS no ha preguntat en tot aquest temps per l’opinió dels espanyols sobre la Monarquia i, a més, el Govern segueix sense explicar per què s’ha eliminat aquesta pregunta del baròmetre. L’últim a preguntar per aquestes raons ha estat el senador d’EH Bildu Jon Iñarritu, que va sol·licitar a l’Executiu en pregunta parlamentària els motius pels quals el CIS silencia l’opinió dels ciutadans sobre la Monarquia i si està previst preguntar alguna vegada per la forma d’Estat preferida pels espanyols.

“El Govern ha estat incapaç d’aclarir la raó per la qual des de fa tres anys no pregunta directament per la monarquia”, denuncia Iñarritu.
La resposta del Govern ha estat la de retorçar les dades fins que encaixin, d’una banda, i la d’utilitzar moltes paraules per no contestar a les preguntes, per una altra. Concretament, l’Executiu assenyala que el baròmetre del CIS inclou sempre la pregunta als enquestats sobre els principals problemes d’Espanya, així com una altra qüestió sobre aquells que més els afecten personalment. Segons el parer del Govern, aquestes dues preguntes permeten “estimar la valoració que sobre la monarquia té la societat espanyola” i, a més, extreure la conclusió que per “el 99,8%» dels enquestats la Corona no està inclosa entre els tres principals problemes d’Espanya.

Aquestes dues preguntes del CIS, però, són obertes. És a dir, el ciutadà pot respondre lliurement el que vulgui sense atenir-se a cap llistat tancat, tal com confirma la mateixa institució a Públic. De fet, el CIS ha assegurat a aquest mitjà que la Monarquia “apareix a la llista de problemes sempre que algú ho esmenta almenys una vegada”. És a dir, el CIS no pregunta als ciutadans per la Monarquia, tal com el Govern sosté, i l’Executiu segueix sense explicar, tal com li demanava Iñarritu, per què s’han eliminat les preguntes que feien referència directa a la Corona del baròmetre del CIS.

“El Govern ha estat incapaç d’aclarir la raó per la qual des de fa tres anys no pregunta directament per la monarquia, que ha de poder ser valorada per la ciutadania com qualsevol altra institució. Fa la sensació que alguns pretenen amagar les valoracions que puguin qüestionar el model d’Estat”, valora el senador Jon Iñarritu en declaracions a Públic.

Una opinió silenciada

La directora del CIS entre 2008 i 2010, Belén Barreiro, va assegurar a Públic que “no està escrit en cap costat” que hi hagi “de preguntar per la monarquia en un moment o un altre”, però que ella, com exdirectora, considerava que calia preguntar per la Corona de tant en tant “sí o sí”.

I durant una època així va ser. El CIS, de fet, ha estat testimoni privilegiat de com la Corona va ser la institució més valorada de l’Estat durant anys (7,48 de nota el desembre de 1995) i també de com, a partir de l’any 2011, va iniciar un descens que va tocar fons aparentment l’abril de 2013, baròmetre en què va obtenir un 3,68 de nota.

Les enquestes de la institució també van permetre apreciar, després de l’abdicació de Joan Carles I i la coronació de Felip VI, una certa recuperació de la monarquia amb un 4,34 de nota en el baròmetre d’abril de 2015.

No obstant això, aquesta va ser l’última vegada que el CIS va preguntar de manera directa i clara als espanyols per la monarquia. Des de llavors han passat 36 mesos. Tres anys sense saber l’opinió dels ciutadans sobre una institució, com d’altres, finançada també amb els pressupostos generals de l’Estat.

Font:Público.es

Comentaris
Comparteix
209Shares
Segueix-nos!

Comments are closed.