Cataladigital.cat AMP Press "Enter" to skip to content

Emotiu reportatge del diari noruec Vgnett: “Setze polítics catalans estan a l’exili o a la presó, fills i cònjuges es preparen per esperar molts anys”

Comparteix
560Shares

El diari noruec Vgnett ha publicat un emotiu reportatge dedicat als presos catalans i la complicada feina que tenen les seves famílies per afrontar aquests moments tan difícils.

Text íntegre de l’article

Catalunya: Pares de família que estan a la presó i creuen serà així durant molt de temps

Sempre estaven junts: Raül i Diana, nuvis i també millors amics, en diferents llocs del món. Una vida repartida entre Brussel·les i Barcelona, ​​després van arribar els nens, es va convertir en un dia de la setmana els quatre junts en família.
Després va venir la tardor, quan “pare” Raül Romeva estava ocupat amb els preparatius per al referèndum sobre la independència de Catalunya. L’1 d’octubre de 2017, va canviar la vida.
Atès que Espanya ha estat en la pitjor crisi política de 40 anys, i la vida quotidiana de la família ja no és de quatre persones, ara són només tres. L’esposa de Romeva, Diana Riba, s’ha convertit en mare soltera a la pràctica, diu ella.

“Només ho veiem un cop al mes, és un desafiament mantenir una relació estreta. Raül pot trucar-nos un cop al dia durant 5 minuts, això ajuda, però no és suficient per mantenir tenir una relació propera. El veritable problema per a la família és, però, la distància a la presó on està empresonat. Si hagués estat més a prop nostre, hauria estat més fàcil, especialment per als nens, diu Riba a VG a Barcelona.

Visita un cop al mes

Quan VG va aconseguir una entrevista exclusiva amb Raül Romeva, el llavors ministre d’Afers Exteriors català, va ser publicada el 22 d’octubre, i el govern espanyol acabava de llançar l’anomenada “clàusula 155” de la Constitució. El polític català va dir a VG que continuaria amb els seus ideals independentment del que decidís el primer ministre espanyol, Rajoy.
Gairebé 10 dies després de l’entrevista, Romeva va ser arrestat per la policia espanyola, acusat de rebel·lió, sedició i abús de fons públics. Va ser empresonat durant un mes, i va ser alliberat temporalment, va conduir la campanya electoral abans de Nadal i després va ser empresonat novament. El pare de família ara està darrere de les parets a 1400 quilòmetres de la seva dona i dels nens de 9 i 12 anys.

“És una situació difícil. En primer lloc, a causa de molts sentiments difícils, però també pràctics, que hem d’organitzar les nostres vides de manera diferent. Per visitar Raül hi ha molta logística. 12 hores en tren o en cotxe són difícils per als nens, així que només anem un cop al mes quan Raül pot reunir-se amb nosaltres de manera adequada durant 2 hores i no només a través d’una paret de vidre. Aquest moment és increïble, Diana somriu.

Ja ha passat mig any

Nou exministres i líders catalans estan ara empresonats a Espanya. A la presó d’Estremera fora de Madrid també estan, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull.
Carme Forcadell i Dolors Bassa estan en una presó de dones, mentre que els activistes polítics Jordi Cuixart i Jordi Sánchez que porten més temps empresonats, a Soto del Real.

Els tres fills de Sánchez porten esperant sis mesos que el pare torni a casa, diu la seva dona, Susanna Barreda, a VG.

– No sé quant de temps romandrà Jordi a la presó, ni quantes vegades haurem de viatjar 1.300 quilòmetres, per veure-ho a través d’una finestra en una habitació a Madrid durant 40 minuts. Però sóc fort en la meva creença que això acabarà bé perquè no han fet res il·legal”, diu Barreda a VG.

La resta de líders catalans

Set polítics catalans es troben a l’exili a l’estranger, a Suïssa, Escòcia, Alemanya i Bèlgica, respectivament. Recentment, l’expresident del Parlament català, Carles Puigdemont, va ser arrestat per la policia alemanya i posat sota custòdia, però més tard posat en llibertat sota fiança. Ara el president ha de presentar-se una vegada per setmana davant les autoritats alemanyes, mentre que Alemanya té 60 dies per decidir si ha de lliurar Puigdemont a Espanya.

Europa es va sumar al conflicte

El conflicte de l’empresonament de polítics catalans s’ha convertit en una qüestió per a tot Europa. A Barcelona, ​​VG visita un centre cultural i de conferències a la ciutat amb motiu d’un dia temàtic per a la relació entre la UE i Catalunya. Diana Riba és convidada a llegir una carta del seu marit enviada des de la presó.

“El temps que estem vivint ara defineix la determinació d’Europa de crear una societat inclusiva i amb drets. L’honor d’Europa està en joc, diu Diana, amb una veu clara des de la cadira.

Tota la sala amb uns centenars de persones, s’aixeca i plora, molt emocionada. Riba es veu superada pels partidaris que li fan abraçades i parlen amb ella.

No hi ha senyal de diàleg

Han passat gairebé set mesos des que Catalunya va entrar en estat d’emergència. A causa de que la regió segueix sense govern després de les eleccions de desembre, bé podria ser una nova opció, convocar eleccions al juliol. Però pocs creuen que això pugui resoldre alguna cosa.

D’una banda els magistrats de Madrid i per l’altre una mica més de la meitat dels catalans que volen el seu propi estat es mantenen apartats, i no hi ha senyals de diàleg, diuen diversos professors amb els quals VG ha parlat.

Les famílies dels polítics empresonats o exiliats troben suport mutu i s’ajuden uns als altres en la vida quotidiana. Però fàcil no és.

“Estàs enfadat i et sents impotent”, va dir breument.

Ella no li veu un final a aquest conflicte tampoc.

Ens hem organitzat a llarg termini perquè no sabem quan es pot resoldre això. No podem pensar “potser queda en llibertat demà”, perquè llavors la decepció serà massa gran. Aquest és un assumpte polític i mai sabem si prendrà un mes, un any o potser cinc anys abans que algú iniciï un diàleg i trobem una solució, li diu a VG.

Li agradaria que el seu cònjuge no fos tan idealista?”, Pregunta VG i Diana Riba somriu.

– No, ho estimo per qui és ell. No es pot pensar en el que podria passar si tot hagués estat diferent. El fet que Raül sigui tan forta em dóna la força per continuar.

Vg:Vgnett

Comentaris
Comparteix
560Shares
Segueix-nos!

Noticies relacionades

Comments are closed.