Press "Enter" to skip to content

Qatar i Espanya són els països que més cauen en l’Índex Internacional d’Estats Fràgils

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
73Shares
Puntuació dels lectors

Segons l’informe anual de “El think tank The Fund for Peace” l’any 2017 ha estat especialment tumultoso per a alguns països. A mesura que les guerres a Síria i el Iemen van augmentar en intensitat, Qatar es va veure de sobte política, econòmica i físicament aïllada dels seus veïns, Catalunya ha avançat en els seus intents de separar-se d’Espanya, Veneçuela va caure encara més en caos, el Regne Unit va seguir lluitant amb els termes de la seva sortida de la Unió Europea, i els Estats Units (a més d’estar ple d’una sèrie de desastres naturals) va passar d’una crisi política a la següent. No obstant això, malgrat totes aquestes preocupacions, el clar missatge de l’Índex d’Estats Fràgils (FSI) en 2018 va ser que, en general, la majoria dels països del món continuen mostrant signes de millora constant, i molts -particularment Mèxic- demostren resistència enfront d’una enorme pressió. No obstant això, per més que tendim (encertadament) a centrar-nos en els punts conflictius del món cada vegada que parlem de fragilitat estatal, potser el missatge més clar del FSI 2018 és que les pressions poden afectar a tots els estats, fins i tot als més rics i desenvolupats del món.

Els països que més cauen en 2018

Una crítica freqüent de l’Índex d’Estats Fràgils en el passat ha estat que d’alguna manera és parcial contra els països més pobres del món. No obstant això, el país més empitjorat per 2018 és Qatar, el país més ric del món per càpita. Tot i que la considerable riquesa del país sense dubte ha esmorteït el cop, el moviment de l’Aràbia Saudita, Bahrain i els Emirats Àrabs Units per imposar un bloqueig polític i econòmic a la petita nació del Golf ha tingut un impacte significatiu en l’estabilitat de Qatar. És probable que els impactes financers i polítics complets del bloqueig, que continuen vigents, encara no s’hagin materialitzat del tot. De fet, hi ha una preocupació generalitzada que la moguda contra Qatar per part dels seus veïns només sigui el començament d’una campanya a més llarg termini d’adversaris regionals per soscavar el regnat de la família al-Thani sobre el país, una amenaça més gran (aparentment molt pública). ) Abandonament polític de Qatar per un suposat aliat, els Estats Units.

De la mateixa manera, tres dels deu països més empitjorats per 2018 es troben també entre els més desenvolupats del món: Espanya, Estats Units i el Regne Unit, que experimenten profundes divisions polítiques internes, encara que per diferents raons. Això proporciona una clara evidència que l’estabilitat no es pot donar per feta i pot afectar els països desenvolupats i en desenvolupament per igual. Tot i que aquests països desenvolupats tenen el benefici significatiu de majors nivells de capacitat i resiliència dels que no tenen els països més fràgils, no s’han d’ignorar els augments aguts i sostinguts de les pressions.

El segon país amb pitjor índex el 2018 és Espanya, que es va veure afectada per una major inestabilitat interna, ja que la regió de Catalunya va celebrar un referèndum sobre la independència que, sens dubte, va rebre una resposta del govern central de Madrid que va intensificar el problema . Mentre l’estat espanyol buscava prendre mesures enèrgiques contra el referèndum separatista, fins i tot recorrent a la violència en alguns casos, el suport a un estat català separat semblar desafiar la resposta de Madrid. Tot i que sentiment separatista català ha estat latent per algun temps, 2017 es pot veure com un punt d’inflexió i, potencialment, un punt sense retorn per a l’estat espanyol. A llarg termini, una futura desintegració d’Espanya podria amenaçar no només amb tenir conseqüències més esteses internament (ja que Catalunya no és l’única regió a Espanya que alberga tendències separatistes), sinó que pot conduir a una major desintegració regional a tot Europa.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
73Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser
73Shares