Press "Enter" to skip to content

Turquia demana a Espanya col·laboració contra l’organització de Gülen i recorda el seu suport davant el secessionisme català

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
376Shares

El primer ministre turc, Binali Yildirim, ha demanat aquest dimarts al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, col·laboració contra l’organització del clergue Fethullah Gülen -a la qual s’ha referit com fetus, Organització Terrorista d’Fethullah Gülen–, a la qual acusa d’estar darrere de l’intent colpista de 2016.
Així ho ha fet en una roda de premsa al costat de Rajoy en la qual, tot seguit, ha recordat que Turquia va donar un suport “molt clar” a Espanya amb motiu del desafiament secessionista a Catalunya, donant suport “l’ordre constitucional i la integritat d’Espanya”. “La integritat territorial és important per a nosaltres i la recolzem”, ha dit.
Yildirim ha agraït el suport que Espanya va donar a la democràcia a Turquia després del cop fallit i ha assegurat que l’organització de Gülen “també té activitats a Espanya”, pel que ha demanat al Govern espanyol que faci un seguiment d’aquestes activitats. La resposta espanyola, segons fonts governamentals, és que si Turquia demana el lliurament d’algun presumpte delinqüent, s’estudiarà cas per cas.
Tot això després que el Govern espanyol hagi concedit asil polític, per primera vegada, a tres turcs que ho van sol·licitar precisament arran de la repressió després de l’intent colpista, i que el Govern espanyol rebutgés, el 2017, l’extradició a Turquia de dos periodistes perquè tenien concedit asil a Suècia i Alemanya, respectivament.
El primer ministre turc també ha posat èmfasi que Espanya i Turquia tenen una “experiència similar” perquè tots dos països han “lluitat durant molts anys” amb “organitzacions terroristes separatistes”, “gastant molta energia” en això i, a més, cooperant contra aquestes organitzacions -ETA a Espanya i el PKK kurd a Turquia–.
La roda de premsa de Yildirim i Rajoy ha posat fi a la sisena Reunió d’Alt Nivell (RAN, cimera bilateral) entre Espanya i Turquia que s’ha celebrat al Palau de la Moncloa. Yildirim ha estat rebut amb honors militars i ha signat al llibre d’honor. Els dos caps de Govern han mantingut una reunió mentre, per separat, s’han celebrat trobades dels ministres d’Interior, Foment, Economia i Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
Davant els periodistes, Rajoy ha posat èmfasi que el contingut de la cimera ha estat fonamentalment econòmic, amb l’objectiu principal de fomentar el foment del comerç i les inversions, tot i que també s’ha acordat reforçar la col·laboració contra el terrorisme, en particular per lluitar contra els combatents estrangers (‘foreign fighters’) que viatgen a l’Iraq o Síria a través de Turquia.

POSSIBLE PRÒRROGA DELS MÍSSILS PATRIOT

Rajoy ha dit veure “amb molt bons ulls” la petició del Govern turc que es prorrogui més enllà de 2018 el desplegament d’una bateria de míssils Patriot a la ciutat de Adana, al sud del país, i la resoldrà “quan procedeixi”. Espanya i Turquia, ha dit, són països aliats situats en els “límits” de l’OTAN i dos afronten reptes com el terrorisme o la pressió migratòria.
A més, Yildirim ha recordat el paper del seu país per frenar els immigrants i refugiats que volen anar a la UE: “Turquia protegeix a la UE de la immigració, estem contribuint a la seguretat europea perquè, si no fos per l’esforç turc, hi hauria moltíssima immigració il·legal cap a Europa i podríem veure més conflictes a la zona”.
Rajoy ha recordat que la UE ja ha compromès 3.000 milions d’euros per als 3 milions de refugiats que estan a Turquia i ha assegurat que espera poder augmentar aquesta contribució.

Comentaris
Comparteix
376Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser El Financial Times tria Catalunya com la millor regió del sud d’Europa per invertir
376Shares