Press "Enter" to skip to content

El Consell d’Europa acusa formalment al senador del PP Pedro Agramunt de corrupció

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
1512Shares
Puntuació dels lectors

La visita al president sirià, Bachar Al-Assad, el març de 2017 va ser l’última gota en un mar de corrupció orquestrada per l’espanyol Pedro Agramunt. Aquest senador del Partit Popular, expresident de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, va participar durant anys d’una estratègia corrupta que va condicionar decisions d’aquest òrgan europeu i va aconseguir el seu zenit amb la reunió celebrada a Damasc amb el líder sirià, a esquena del Consell d’Europa. La investigació independent que va encarregar aquest organisme, guardià de la democràcia i els drets humans a 47 països europeus, ha acreditat aquest dilluns una “forta sospita” que Agramunt va formar part d’aquest esquema i que es va servir d’ell per enfilar a la presidència .

Estranyes donacions que van potenciar la seva candidatura a la presidència d’aquesta assemblea, rellotges i licors oferts per càrrecs polítics de països de l’Est i fins sospites de prostitució poblen l’informe del cos independent de recerca divulgat pel Consell d’Europa. En gairebé 200 pàgines distribuïdes amb la capçalera de l’organització, el text recull les suposades pràctiques corruptes que van realitzar diversos membres de l’assemblea, entre ells Agramunt, amb l’objectiu principal de fer callar les crítiques del Consell a Azerbaidjan. Aquest polític del PP valencià, que va haver de deixar la presidència de l’Assemblea del Consell d’Europa després d’un insòlit procés de pèrdua de confiança per part de la institució, va maniobrar per fer-se amb aquest dossier i suavitzar les crítiques europees cap a un país caracteritzat per la manca de mecanismes democràtics i la repressió dels opositors. Va aconseguir mantenir-se al capdavant de la institució entre gener de 2016 i octubre de 2017.

Recolzant-se en diferents estudis -entre ells del laboratori d’idees European Stability Initiative, que va destapar l’anomenada diplomàcia del caviar exercida pel règim azerí- el document destaca els “vincles entre l’èxit de la cursa d’Agramunt i la seva amistat amb l’Azerbaidjan”. Les autoritats d’aquest país li van proporcionar 200.000 euros per impulsar la seva candidatura a la presidència d’aquest organisme, segons la investigació de Freedom Files. Altres parlamentaris també van rebre diners “perquè es postularan per a diferents càrrecs [a l’Assemblea Parlamentària] que els permetessin controlar les resolucions o influir-hi”, afegeix. Aquest país veí de Rússia va gastar 30 milions d’euros en aquestes activitats de pressió.

Aquest treball considera provat que Agramunt “va tenir un paper clau en l’adopció de diverses decisions de l’Assemblea percebudes, directament o indirectament, com a favorables a l’Azerbaidjan”. Fins i tot va vulnerar les normes de la institució al desvetllar a les autoritats àzeris un informe confidencial sobre aquest país. A continuació, “va rebre instruccions” sobre el que havia d’incloure en aquests informes dels quals era responsable. “Hi ha evidències que Agramunt va intervenir en esborranys d’informes per suavitzar les crítiques cap a les autoritats de l’Azerbaidjan”, destaquen els investigadors.

Ja des del principi, el senador va mostrar interès en fer-se amb aquest dossier. El mateix Agramunt va intervenir perquè una altra diputada del PP, la sueca Marietta de Pourbaix-Lundin, desistís d’aspirar a ser responsable dels informes de supervisió de l’Azerbaidjan, membre del Consell d’Europa des de 2001. Finalment, ell va obtenir el lloc. El resultat va ser que “el to i l’actitud respecte a les autoritats de l’Azerbaidjan es van suavitzar”, des de les crítiques constants abocades en 2005 fins a l’actitud molt més amable de 2010.

Gerald Knaus, president d’European Stability Initiative, celebra les conclusions, encara que suggereix que només revelen part de les corrupteles. “Només es mostra la punta de l’iceberg. Però donades les limitacions, és important i està ple de detalls”, assegura Knaus, que ha revelat moltes d’aquestes irregularitats.

En els seus informes sobre el país, Agramunt va evitar condemnar un dels aspectes més airejats per la institució d’Estrasburg respecte a les autoritats àzeris: l’empresonament de dissidents polítics. I encara que els va visitar durant les seves estades a Bakú, “mai tenia res a dir-los, cosa que només passava a l’Azerbaidjan”. Com a exemple de bones relacions amb el poder, l’informe cita la presència d’Agramunt a Bakú dos dies abans que arribés la delegació oficial de l’assemblea parlamentària.

Cites amb prostitutes

El document al·ludeix a testimonis de la secretaria de l’Assemblea Parlamentària que asseguren que Agramunt “va poder ser subornat amb prostitutes” mentre participava en una missió electoral del Consell d’Europa enviada a l’Azerbaidjan en 2015. Un d’aquests testimonis assegura haver-ho vist un dia tornar al seu hotel amb tres dones joves. Hi ha altres dos casos relatats, amb dues dones i amb una respectivament. Els autors del treball creuen que es tracta d’al·legacions “no corroborades” i que, fins i tot si es va reunir amb prostitutes, “no hi ha evidències que fos part d’un esquema corrupte”.

Un testimoni de la mateixa secretaria assegura que en una ocasió va veure a Agramunt amb “una quantitat significativa d’efectiu” en el seu poder, un indici d’haver acceptat suborns. El text també recull irregularitats del diputat del PdeCAT Jordi Xuclà i l’exdiputat del PP Agustín Conde.

Amb tots aquests detalls, el treball de recerca conclou que hi ha “una forta sospita que Pedro Agramunt formés part d’una activitat de naturalesa corrupta”. Els experts aclareixen que el polític espanyol ha refusat oferir el seu testimoni davant el comitè d’investigació. El Consell d’Europa decidirà ara possibles sancions als diputats que encara integren l’assemblea.

15.000 EUROS A L’HOTEL

Més enllà de les sospites d’altres, el mateix Agramunt va oferir alguna pista del seu habitual maneig de grans quantitats d’efectiu davant l’esclat de l’escàndol de la visita a Síria. Per allunyar el focus d’aquest viatge, per al qual Agramunt no va demanar autorització, el senador va explicar que la seva habitació d’hotel a Estrasburg havia estat aplanada en els dies posteriors a la reunió amb Al-Assad. Com a mostra que el que buscaven els presumptes autors eren dades, no diners, va al·legar que a la seva habitació hi havia “un sobre amb 15.000 euros en efectiu que no havia estat tocat”, segons va relatar un testimoni als investigadors. Lluny d’exculpar, les paraules d’Agramunt van reforçar les sospites de suborns.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
1512Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser
1512Shares