Press "Enter" to skip to content

Duríssim informe internacional de les Fake News a la premsa espanyola sobre el referèndum Català

Puntuació dels lectors

Wikileaks ha difós un dur informe de l’expert en anàlisi de dades a Internet nord-americà M.C. McGrath per al comitè del Parlament britànic per a les ‘Fake News’ en què es conclou que les afirmacions fetes per diversos mitjans de comunicació espanyols i experts sobre la influència de l’organització liderada per Julian Assange i els bots russos en els esdeveniments succeïts a Catalunya estan plens d’errors i arriben a conclusions enganyoses.

McGrath afirma que, analitzant articles d’El País, el Reial Institut Elcano o de l’Atlantic Council ‘s Digital Forensic Research Lab, va descobrir “nombrosos exemples d’interpretacions errònies de les fonts de dades, ús d’informació inexacta, falta d’atenció als detalls i una metodologia d’investigació deficient”.

Com a resultat d’aquests “errors”, l’expert suggereix que les “conclusions” extretes en aquests informes i presentades en la sessió del Comitè del passat 19 de desembre pel director adjunt d’El País, David Alandete, l’exdirector de l’Oficina del Consell Europeu de Relacions Exteriors, Francesc de Borja Lasheras i la investigadora del Reial Institut Elcano, Mira Milosevich-Juaristi, “són excepcionalment enganyoses”.

En l’informe presentat al comitè parlamentari i publicat el passat 17 d’abril, McGrath exposa que els articles estudiats contenen nombroses inexactituds que bé podrien haver-se del desconeixement d’un assumpte complex com el funcionament de les xarxes socials o a un intent de manipulació.

El director de Transparency Toolkit assegura que les notícies i informes estudiats s’analitzen de forma unilateral i “ignoren” la xarxa de bots que difonen els missatges antiindependentistes. Posa l’exemple d’un article de l’ABC que va ser retuitejat 15.000 vegades en circumstàncies sospitoses. Per contra, afirma que els missatges a la xarxa social de Julian Assange tenen una ràtio de retuits i ‘m’agrada’ menys sospitosa.

L’expert també considera que s’ha exagerat la influència dels bots i trolls així com del fundador de Wikileaks i els canals russos RT i Sputnik.

1. No utilitzar amb precisió les eines d’anàlisi digital
1.1 Els articles d’El País sobre la resposta dels mitjans socials a la situació a Catalunya són àmpliament citats per Elcano i altres grups a Espanya que elogien l’ús que fan els periodistes d’El País de l'”anàlisi digital” per realitzar “anàlisis detallades de llocs web pro-russos i perfils de xarxes socials”
[1]. No obstant això, David Alandete, l’autor de les notícies d’El País, va cometre errors atroços en la seva anàlisi que van donar com a resultat una tergiversació seriosa del veritable estat de coses.
1.2 Un exemple il·lustratiu és la seva afirmació que “Una anàlisi detallada de 5.000 seguidors de Julian Assange al Twitter proporcionats per TwitterAudit, revelen que el 59% són perfils falsos”
[2]. Aquesta afirmació és completament inexacta, perquè les dades provenen d’un compte inactiva i sense tweets. Julian Assange va començar a tuitejar el 14 de febrer del 2017. [4], però les dades d’auditoria de Twitter són del 12 de febrer, 2014 [3], tres anys abans que res fos tuitejat des del compte. A més, s’han de prendre els resultats de l’auditoria de Twitter, com a referència de l’auditoria de Twitter diu que el 39% de @ 10DowningStreet els seguidors són falsos [33]

Comentaris
COMPARTEIX !
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser