Press "Enter" to skip to content

El Congrés tomba preguntes d’IU sobre el patrimoni de la Casa Reial i l’herència suïssa del rei Joan Carles

Puntuació dels lectors

La Mesa del Congrés ha vetat aquest dimarts cinc preguntes registrades per Esquerra Unida sobre el patrimoni dels membres de la Casa Reial, la necessitat que la seva comptabilitat sigui fiscalitzada i l’herència que el Rei emèrit heretar a Suïssa del seu pare, don Joan de Borbó i Battenberg.
Així ho ha denunciat la federació d’esquerres en un comunicat en el qual es queixa que l’òrgan de govern de la Cambra ha rebutjat així la meitat de les deu preguntes que van registrar el seu coordinador federal, Alberto Garzón, i el diputat Miguel Ángel Bustamante, la setmana passada en vigílies del 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la II República.
Els diputats d’IU volien saber si el Govern ha pensat exigir que els membres de la Casa Reial detallaran el seu patrimoni i les seves rendes i que les seves activitats fossin fiscalitzades pel Tribunal de Comptes.

TENEN PATRIMONI A PARADISOS FISCALS

“Pot afirmar que cap membre de la Casa Reial té qualsevol tipus d’actiu financer a l’estranger i, en concret, en els coneguts com paradisos fiscals?” “Considera necessari investigar el patrimoni de la Família Reial?”, Deien altres dues de les qüestions que no han passat el filtre de la Mesa del Congrés.
El mateix recorregut ha tingut la pregunta relativa al compte a Suïssa del Rei emèrit. En concret, aspiraven al fet que el Govern els digués si va a “exigir responsabilitats” a Joan Carles de Borbó per aquest compte que el seu pare li va deixar en herència a ell i les seves dues germanes per valor de 728 milions d’euros. Aquesta mateixa pregunta la van fer fa un any i també va ser desestimada per la Mesa de la Cambra.
Segons han indicat fonts parlamentàries, la negativa a admetre a tràmit aquest tipus de preguntes es basa en els informes jurídics dels lletrats de la Cambra, que van subratllant que la Casa del Rei és una institució que no forma part del Govern i que, per tant , no està sotmesa al control parlamentari que el Legislatiu exerceix sobre l’Executiu.
Bustamante ha lamentat aquests vetos i ha retret a la Mesa del Congrés una “opacitat còmplice” amb la Casa del Rei. També ha acusat el Govern de Rajoy de tenir una “mentalitat absolutament censora” en aquest assumpte.
“Pretenen protegir a la Casa Reial, però l’Executiu sobreactua i acaba fent una densa cortina de fum que perjudica més que afavoreix els membres d’aquesta família”, ha apuntat el diputat, que ha definit aquest veto com una “censura política”.
La Mesa del Congrés sí que ha donat llum verda a les preguntes de Garzón i Bustamante que sí depenen del Govern, com les relatives a la convocatòria d’un referèndum perquè els ciutadans puguin triar entre Monarquia o República o sobre el fet que el Centre d’investigacions Sociològiques (CIS) no pregunti sobre la Monarquia des de 2015.

Comentaris

COMPARTEIX !
  • 194
    Shares

Comments are closed.

Mission News Theme by Compete Themes.
✅ RECLAMAR GASTOS HIPOTECA ✅Ofertas Depilación Láser