Press "Enter" to skip to content

Els pressupostos de Montoro no convencen ni al banc d’Espanya

Segueix-nos a Facebook!
Comparteix
411Shares
Puntuació dels lectors

Ja nom√©s faltava que sort√≠s el Banc d’Espanya a renyar al ministre d’Hisenda, Crist√≥bal Montoro, per els seus comptes p√ļblics. Ning√ļ esperava que fos aix√≠, per√≤ aix√≠ ha estat. El governador, Luis Mar√≠a Linde, ha obert el torn de compareixences a la comissi√≥ de Pressupostos, on es far√† el debat de les esmenes parcials als comptes p√ļblics (si aconsegueixen passar el debat a la totalitat la setmana que ve). El discurs del governador acostuma a ser pla, per√≤ aquesta vegada, en la seva √ļltima intervenci√≥ en aquesta comissi√≥ (el seu mandat acaba al juliol), ha volgut advertir Montoro del risc d’aprovar ara uns pressupostos expansius com els que ell ha portat al Parlament.

“El to de la pol√≠tica fiscal √©s expansiu”

Ha advertit Linde, en contrast amb el to neutral de 2017, el que provoca que “no es produeixin aven√ßos en la reducci√≥ de l’encara elevat d√®ficit estructural de les administracions p√ļbliques”. Aix√≤ vol dir que Espanya no nom√©s no progressar√† en la seva fase d’ajust fiscal, sin√≥ que far√† un pas enrere. L’√ļnic ajust es produeix gr√†cies al cicle econ√≤mic. En altres paraules: el Govern i els seus socis de Pressupostos estan utilitzant ingressos estructurals per realitzar una pol√≠tica expansiva, √©s a dir, incrementar la despesa p√ļblica i reduir els impostos.

Aix√≤ vol dir que Espanya no aprofitar√† un any d’intens creixement econ√≤mic a seguir ajustant el d√®ficit estructural, que “se situaria al voltant del 3% del PIB al tancament de l’any”, ha lamentat Linde. Com sempre passa, quan la situaci√≥ c√≠clica va b√©, els governs tenen temptacions d’aplicar una pol√≠tica fiscal expansiva, ja que √©s m√©s popular vendre una baixada d’impostos o un increment de la despesa. El problema d’aquesta pol√≠tica √©s que, quan torna la crisi econ√≤mica, el pa√≠s no t√© marge per dur a terme una pol√≠tica fiscal antic√≠clica i es veu obligat a aplicar fortes retallades, just com va passar a Espanya en l’any 2009.

Per aquest motiu, Linde ha volgut recordar a Montoro que el repte a curt termini del pa√≠s √©s “recuperar l’equilibri estructural dels comptes p√ļblics per guanyar marge fiscal”. Per aconseguir-ho, “cal un ajust significatiu”, just el cam√≠ oposat al que ha empr√®s Montoro aquest any. “El risc m√©s gran a mitj√† termini √©s la persist√®ncia d’un elevat nivell de deute p√ļblic”, ha advertit Linde, una situaci√≥ que es perpetua amb aquests comptes p√ļblics. El 2017, Espanya va tancar amb un nivell de deute del 98,3% del PIB, un nivell que “pot afectar l’economia, tant per l’absorci√≥ de recursos com per la necessitat de finan√ßament extern i la reducci√≥ dels marges de maniobra de la pol√≠tica fiscal davant de situacions adverses”.

El risc m√©s gran a mitj√† termini √©s la persist√®ncia d’un deute p√ļblic elevatuna forta c√†rrega fiscal sobre els comptes p√ļblics.

Si Espanya arriba a aquest moment amb greus desequilibris, els problemes es multiplicaran. [Montoro va incrementar la recaptaci√≥ en 2017 un 5,2%] Linde tamb√© ha demanat a Montoro que avanci en la reforma del finan√ßament auton√≤mic i local, que ha mantingut aparcada durant l’√ļltim any. Pel governador, √©s prioritari aconseguir “el concurs de les administracions territorials per aconseguir l’estabilitat pressupost√†ria”. El nou sistema hauria d’elevar la transpar√®ncia de l’actual i fomentar la corresponsabilitat fiscal de tots els territoris. A m√©s, ha demanat que les comunitats “tornin als mercats com a via principal de finan√ßament, deixant la resta de fons de l’Estat com un mecanisme d’emerg√®ncia”. Baixa el deute de les administracions p√ļbliques ha de ser una prioritat. I finalment, ha demandat que es culmini la reforma de les pensions per recuperar el consens de pa√≠s que va trencar el Govern amb la seva reforma unilateral de 2013. Linde ha advertit que, “en abs√®ncia d’increments addicionals dels ingressos, l’ajust es produiria a trav√©s d’una reducci√≥ de la taxa de substituci√≥ [la proporci√≥ entre salari mitj√† i pensi√≥ mitjana]”. Per aquest motiu, Linde ha reclamat una actualitzaci√≥ del sistema per aconseguir que l’ajust s’equilibri “entre la taxa de substituci√≥ i els ingressos”.

Comparteix

Comentaris
Comparteix
411Shares

Comments are closed.

Ofertas Depilación Láser
411Shares